Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Wątek: Zmiana stałek na zooma, dylemat

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Widać opinie są podobne i tak też się spodziewałem. Myślałem nawet o przejściu na zestaw E-M1 + 12-40 ale finansowo to spory wydatek a zysk w porównaniu do tego co mam obecnie - niewielki.

Na co dzień przypinam 25 mm i ewentualne w kieszeń jakiś drugi obiektyw - dekla 9mm, 14-42 albo 45-tkę. Ale od dawna brakowało mi dobrego, szerokiego szkła. Samyang 12 mm jest super, ale to jednak niemały obiektyw i jak go zabieram to łącznie z 25mm już nie zajmują wcale mniej niż 12-40. No i do tego to przepinanie
    No cóż, dylemat wciąż aktualny a gdzieś z tyłu głowy pozostaje mikro 9-18 lub Samyang 7.5. Poczekam może do testów Panasa 12-60. Mam 45-150 i jestem z niego bardzo zadowolony.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Nie wiem też czy 12-40 nie będzie pasował do E-M10 jak przysłowiowa pięść do nosa.
    Najlepiej sam pomacaj, mi tam do EM5 pasuje, osobiście nie widzę problemu.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Najlepiej sam pomacaj, mi tam do EM5 pasuje, osobiście nie widzę problemu.
    Popieram. Mi 12-40/2.8 używa się bardzo przyjemnie. Faktycznie jest większy, ale nie tak bardzo by to przeszkadzało.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Popieram. Mi 12-40/2.8 używa się bardzo przyjemnie. Faktycznie jest większy, ale nie tak bardzo by to przeszkadzało.
    .
    Nie ma na co narzekać, ja kupię 12-40 lub innego nowego zooma dopiero jak padnie mój Zd 12-60. Mały olek 12-40 jest minimalnie od niego słabszy optycznie, trochę korygowany programowo na szerokim końcu, ale jakby nie zwracać uwagi na krągłości na szerokim to jest to zoom 11-40.
    Stałki dają lekkość, ale i gwarantują zmienianie obiektywów i nie są szczelne, są warunki w których ma to naprawde znaczenie.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    no właśnie ja cenię sobie w MFT szybki AF, który często mi się przydaje. 12-60 fajny, ale bez E-M1 to pewnie AF się nie śpieszy. Szczelność się przydaje, ale ta zmiana obiektywów bywa męcząca.

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Miałem podobny dylemat. I co zrobiłem? Schowałem zdrowy rozsądek w tym przypadku do kieszeni i zacisnąłem pasa. Na codzień podpinam 25 lub 45. Jest i mały rozmiar i dobre światło. Na dłuższe wypady rowerowe i w góry - 12-40. Bez gripa z E-M5 II spokojnie da się pstrykać, nawet jedną ręką. Do tego jest szczelnie i komfortowo bo nie trzeba wachlować szkłami.
    Jak wyjdzie jakaś szeroka stałka to znowu będę miał dylemat
    PEN-F, PL 15/1.7, mZD 45/1.8

| OlyJedi Awatar inkoguto
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Moje 3 grosze. Mam i na co dzień używam 12-40 /2.8 kochany wół roboczy, uwielbiam to szkło. Czasem podpinam 45 1.8 i jest bardzo miło, ale 12-40 to podstawa. Jednakże z korpusami m43 to stosunkowo duże itd więc może stałki. Idąc tym tropem przez ostatnich kilka dni starałem się zastąpić 12-40 trzema szkłami 14 /2.5 25 /1.4 i wspomnianym 45 /1.8. Czy to jest tak dużo mniej niż 12-40 do noszenia? I tak i nie. Efekt był jednak taki, że na korpusie z powrotem wisi 12-40. Wybór szkła to bardzo indywidualna kwestia. Jak dla mnie może i 12-40 jest duży w porównaniu z systemowymi stałkami, ale oferuje świetną jakość i do tego uniwersalność. Dla mnie pozostaje podstawowym szkłem. Najlepiej jak sądzę sprawdzić "w terenie" co nam bardziej pasuje.

Pozdrawiam.
    Acha i co złego to nie ja...
    ----
    moje zdjęcia

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    z tym sprawdzeniem to może być problem, bo trzeba najpierw posiadać Wczoraj zabrałem na spacer E-M10 z podpiętym 25mm, 45mm schowałem do kieszeni. Dwukrotnie przydałby się obiektyw 12mm, kilka razy zmieniałem 25/45. Na szczęście warunki ku temu były dobre i miałem jak to na spokojnie zrobić.
    Coraz bardziej zastanawiam się nad 12-40. Niby obiektyw większy, ale torbę zabierałbym znacznie mniejszą.

Uszczelnienia też się czasami przydają:

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20160604-P1110156.jpg
Wyświetleń:	376
Rozmiar:	659,7 KB
ID:	176430  

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    szafir51, za duży mamy wybór, a kasy mało.

| OlyJedi Awatar Fisher7811
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Ja mam podobne dylematy, mam fisza, stałki 17, 25, 45, zoomy 12-50 i 40-150, i zastanawiam się czy dokupić samyanga 12, czy pchnąć 12-50 i jakąś stałkę i kupić 12-40, czy coś jeszcze...zaczynam przewrotnie dostrzegać zaletę systemu fuji - na mało co tam byłoby mnie stać więc dylematów mniej no ale jak nie ma kasy żeby system zmienić to człowiek myśli co wybrać tu i teraz. Jeśli mógłbym coś doradzić to weź pod uwagę czy wystarczy Ci 1 stałka ze światłem 1.8 - jak sam widzę światło 2.8 to już często jest zbyt ciemno.