Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Dylemat przed zmianą na mikrusa

Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Dylemat przed zmianą na mikrusa

Witajcie

Mam zzagwozdkę lekką. Otóż muszę zmniejszyć gabaryty fotozłomu, jaki ze sobą noszę i rezygnuję tymczasem z DSLR (Pentax) na rzecz m43. Tyle już wiem. Ale mój teoretyczny faworyt czyli Pen E-PL3 po pomacaniu nie zachwyca mnie. Ma strasznie mały LCD. Toż moja komórka ma większy i naprawdę czuję, że muszę wysilać oko, aby na tym ekraniku kadr zobaczyć. Przesadzili z miniaturyzacją co nieco.

E-P3 jest przesadnie drogi jak na to co oferuje w stosunku do E-PL3.

A obok stał Panas GX-1 i wyglądał całkiem zacnie. Zauważyłem, że na forum nie cieszy się ów Panas dobrą opinią, choć chyba nie wynika ona z marności aparatu a raczej z zawodu jaki Panasonic uczynił wypuszczając nie tak bardzo rewolucyjny model?

E-PL3 w MM stoi 2100 z kitem. Panas 2600 z kitem a E-P3 podchodzi pod 4. Możłiwości/cena wskazują na E-PL3. Jak Wam się widzi ów mikry ekranik w tym modelu? Da się mimo wszystko wygodnie na nim pracować?

Mam sporo manulanej szklarni ze stajni FD, Pentax, Contax. Też bym chciał z nich móc skorzystać. Olympus daje mi stabilizację, tylko co ona warta? Zauważyliście poprawę przy dłuższych czasach?

Mam też starego flesha Metza MZ 32-z2 z kostkami SCA. Czy mikrusy gadają jeszcze w starym TTLu?
    P.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Odp: Dylemat przed zmianą na mikrusa

Witam !

Tak czytam i widze, ze nie lezy Ci mniejszy sprzet o gabarytach PEN-a.

Czy naprawde musisz miec mniejszy sprzet typu mikro 4/3 ?
    Czy naprawde bardzo zyskasz przechodzac na mikro 4/3 ?

Moim zdaniem stracisz... sporo na kasie, na wizjerze, na szerszym DR, porecznosci oraz ergonomii.

Nie lepiej zrobic porzadek ze szklami w Pentaxie albo kupic Pentax-a K-R ktory jest dosc maly jak na lustrzanke i bardzo poreczny o
    duzych mozliwosciach.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez piotrlg Zobacz posta
    Pen E-PL3 po pomacaniu nie zachwyca mnie. Ma strasznie mały LCD... i naprawdę czuję, że muszę wysilać oko, aby na tym ekraniku kadr zobaczyć. Przesadzili z miniaturyzacją co nieco.
    ...
    Jak Wam się widzi ów mikry ekranik w tym modelu? Da się mimo wszystko wygodnie na nim pracować?P.
    Wszystkie aparaty o których piszesz mają ekran tej samej wielkości, i chyba żaden obecnie produkowany nie ma większego.

Skoro 3 cale to dla ciebie za mało, to polecam tablet z aparatem - zależnie od modelu mają ekrany 7 - 10 calowe

| OlyJedi Awatar Lolita
    Mieszka w
    Za siedmioma lasami...
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria

Ale mój teoretyczny faworyt czyli Pen E-PL3 po pomacaniu nie zachwyca mnie. Ma strasznie mały LCD. Toż moja komórka ma większy i naprawdę czuję, że muszę wysilać oko, aby na tym ekraniku kadr zobaczyć. Przesadzili z miniaturyzacją co nieco.
    No nie wiem... ale chyba macaliśmy inne mikrusy...
    Lola vel Sharlotta >>Sekretarka Prezesa TWA<< <3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
    Nie jestem starą babcią Zlotowiczka: 7

Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Odpowiem wspólnie, bo widzę, że nie zgadzacie się ze mną co do mikrości E-PL3. W sklepie był E-PL2 także i ten miał wyraźnie wygodniejszy wizjer. choćby inne proporcje. E-PL3 jest bardzo panoramiczny i w efekcie obraz 4:3 nie jest wyświetlany na całym ekranie tylko jego części. Inne aparaty nie miały tego problemu. Takie moje wrażenia były.

DSLR nie ma szans z m43 w kategorii: gdzie toto pomieścić gdy w plecaku pieluchy, słoiczki, misie i mała dzidzia. m43 z kompletem szkieł waży mniej niż mój K-20d bez szkieł. Nie wspomnę o zajmowanym miejscu.

A jak z TTLem? Stare lampy błyskowe dogadają się z m43 Olympusa?
    P.

Jd
    Gość

Ustaw na "lustrzankowe" 3:2 wtedy wykorzystasz wiekszą powierzchnie LCD.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

To bierz E-PL2, bardzo wygodny aparat a ekranik sprawdza się nawet w słoneczne dni. Af ze szkłami MSC jest całkiem dobry. W E-pl3 nie pasuje mi odległość pomiędzy kółkiem wybory a ekranikiem, miałem problem z wciskaniem kółka przy wyborze pola af. Z czasem kupisz VF-2 i będzie bardzo fajny zestaw. Co do obiektywów to najlepiej 14-150 i zabawa z manualami lub podwójny kit (14-42II i 40-150).

Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Ja z zupełnie innej beczki
    masz kasę na drugi aparat?? bierz olympusa xz-1 a pentaxa sobie zostaw
    jak skończą się pieluszki to zaczną się rowerki i inna kupa zabawek to dopiero nie będziesz miał miejsca na nic
    lepiej kup coś małego, bardziej ambitnego do rodzinnego focenia
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Witajcie

Mam zzagwozdkę lekką. Otóż muszę zmniejszyć gabaryty fotozłomu, ...
    P.
    Rozumiem, ze jedyna wykladnia pozbycia sie czesci gratow jest miniaturyzacja a jako zastosowanie codzienne pstrykanie, sprzedaj P i zrob co mozesz najlepszego, poszukaj uzywki z gwarancja Panasonica G1 z 14-45. 90% sytuacji zrobisz tym sprzetem, reszta to twoje manuale, na jakosci stracisz pomijalnie, a radosc i przenosnosc z nawiazka Ci to wynagrodzi.

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Rozumiem, ze jedyna wykladnia pozbycia sie czesci gratow jest miniaturyzacja a jako zastosowanie codzienne pstrykanie, sprzedaj P i zrob co mozesz najlepszego, poszukaj uzywki z gwarancja Panasonica G1 z 14-45. 90% sytuacji zrobisz tym sprzetem, reszta to twoje manuale, na jakosci stracisz pomijalnie, a radosc i przenosnosc z nawiazka Ci to wynagrodzi.

pozdrowionka
    Czy 14-45 od Panasa jest istotnie lepsze optycznie od kitów Olka?
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro