Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: Zmiana stałek na zooma, dylemat

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Zmiana stałek na zooma, dylemat

Szanowne Olytalibki i Olytalibowie,

Obecnie używam E-M10 ze stałkami Samyang 12/2, Olympus 25/1.8 i 45/1.8 i składanym płaskozoomem 14-42EZ. Zauważyłem, że zabierając ze sobą aparat zazwyczaj zabieram kilka obiektywów. O ile zestaw E-M10 z takimi 25/1.8 czy 45/1.8 jest bardzo kompaktowy, to już aparat + 2-3 obiektywy już mniej. Coraz bardziej drażni mnie przekładanie obiektywów i to, że nie zawsze jest na to czas albo możliwość. Stąd pomysł na zmianę małych stałek na większy obiektyw zmiennoogniskowy.

Plan mam taki, aby sprzedać trzy obiektywy: 14-42EZ, 12 mm i 25 mm / 45 mm i w ich miejsce kupić Olympusa 12-40/2.8. Nie mogę się tylko zdecydować czy zostawić 25 mm czy 45 mm. Najlepiej byłoby zjeść ciastko i mieć ciastko, ale na to budżet (i zdrowy rozsądek) nie pozwala.
    Nie wiem też czy 12-40 nie będzie pasował do E-M10 jak przysłowiowa pięść do nosa. Mam wprawdzie jakiś grip ale nie używałem na co dzień obiektywu o podobnych gabarytach.
    Zastanawiam się jeszcze nad Panasonic 12-35/2.8. Nieco mniejszy zakres, mniejszy i lżejszy obiektyw. Jest jeszcze obiektyw-widmo, ciemnozoom Panasonic 12-60 ale póki co jego cena odstrasza - u naszych zachodnich sąsiadów ~450EUR.

Stał ktoś z Was już może przed podobnym wyborem? Macie jakieś sugestie, coś doradzicie?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta

Obecnie używam E-M10 ze stałkami Samyang 12/2, Olympus 25/1.8 i 45/1.8 i składanym płaskozoomem 14-42EZ. Zauważyłem, że zabierając ze sobą aparat zazwyczaj zabieram kilka obiektywów. O ile zestaw E-M10 z takimi 25/1.8 czy 45/1.8 jest bardzo kompaktowy, to już aparat + 2-3 obiektywy już mniej. Coraz bardziej drażni mnie przekładanie obiektywów i to, że nie zawsze jest na to czas albo możliwość. Stąd pomysł na zmianę małych stałek na większy obiektyw zmiennoogniskowy.

Plan mam taki, aby sprzedać trzy obiektywy: 14-42EZ, 12 mm i 25 mm / 45 mm i w ich miejsce kupić Olympusa 12-40/2.8. Nie mogę się tylko zdecydować czy zostawić 25 mm czy 45 mm. Najlepiej byłoby zjeść ciastko i mieć ciastko, ale na to budżet (i zdrowy rozsądek) nie pozwala.
    Nie wiem też czy 12-40 nie będzie pasował do E-M10 jak przysłowiowa pięść do nosa. Mam wprawdzie jakiś grip ale nie używałem na co dzień obiektywu o podobnych gabarytach.
    Zastanawiam się jeszcze nad Panasonic 12-35/2.8. Nieco mniejszy zakres, mniejszy i lżejszy obiektyw. Jest jeszcze obiektyw-widmo, ciemnozoom Panasonic 12-60 ale póki co jego cena odstrasza - u naszych zachodnich sąsiadów ~450EUR.

Stał ktoś z Was już może przed podobnym wyborem? Macie jakieś sugestie, coś doradzicie?
    Tymczasem zostaję na stałkach i ZD 12-60.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Każdy ma inne preferencje i raczej nie licz na kogoś bo pewnie ilu użytkowników tyle różnych opcji będzie. Mając mniejsze obiektywy 12/2 Olka, 20/1.7 Panasa i 45/1.8 nie zamierzałem zamieniać na 12-40 i patrząc teraz z perspektywy (mając 12-40) byłaby to słuszna decyzja. 12-40 kupiłem tylko dlatego, że cena była taka, że żal było nie kupić, najczęściej jego używam, ale wielkość i światło stałek czasem jest nie do zastąpienia.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    U mnie GX7 z przypiętym naleśnikiem 14mm robi większość zdjęć, w torbie nosze jeszcze Panasonicowy kit 14-42 II i to na chwilę obecną mi wystarcza.

Przerabiałem już w Pentaxie stałki i zoomy i tam w "wiekszym" lustrzankowym systemie bardziej odpowiadał mi zoom bo nie musiałem często zmieniać obiektywów a sam zoom (Sigma 17-70 czy 17-50) przypiety do lustra leżał dobrze w ręku.
    Micro wygrało z lustrem bo po jakimś czasie zauważyłem, że GX1 z naleśnikiem 14mm wkonuję wiekszość zdjęć nie tylko tych co dzień ale także w weekendy bo nie raz z lenistwa wolałem zabrać GX1 +14mm + 14-42 zamiast lustra

W mikro zdecydowanie wolę małe stałki.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria

Ja od zoomu uciekam i idę w stalki tylko, że myślę o dwóch aparatach, wracam do metody z analoga, ale mnie wystarczy 14 i 25. Będę miał światło i niezależne obiektywy ( chodzi o awarię).

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    108
    Moja galeria
    Plan mam taki, aby sprzedać trzy obiektywy: 14-42EZ, 12 mm i 25 mm / 45 mm i w ich miejsce kupić Olympusa 12-40/2.8. Nie mogę się tylko zdecydować czy zostawić 25 mm czy 45 mm.
    Trochę dziwny masz plan - 14-42 + 12 + 25 + 45 w sumie nie ważą więcej niż 12-40, miejsca w torbie też więcej nie zajmują,
    tym bardziej że chcesz jedną stałkę zostawić.

Jak już iść w tym kierunku, to Panasonic 12-35 + 45 wydaje (mi) się najrozsądniejszym wyborem... zestaw najmniejszy i dosyć uniwersalny.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    ... Zauważyłem, że zabierając ze sobą aparat zazwyczaj zabieram kilka obiektywów. ...
    Zabieraj jeden podpięty do aparatu i płaskozooma do kieszeni. To naprawdę działa, mniej noszenia i lepsze zdjęcia.
    Wystarczy się tylko przed wyjściem z domu zastanowić jakie zdjęcia chce się robić. Płaskozoom na wszelki wypadek
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    12-40 /2.8 jest jednak duży i ciężki wolałbym stałki (jeszcze dodatkowo jaśniejsze i dla mnie ładniejszy obrazek). Ale kto co lubi - ja w tym zakresie zoom-a brałbym mniejszego i lekkiego Panasonika 12-35 /2.8. Inna sprawa że u mnie zoom przydaje się w zakresie > 40mm - i tu bardzo miło wspominam 35-100/2.8 Panasonica + np szeroka stalka (12/2.0 lub 15/1.7) i nic mi więcej nie potrzeba
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

| OlyJedi Awatar nipo80
    Mieszka w
    Orle k. Wejherowa
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Kiedyś jak miałem E-520 wymieniłem do codziennego użytku kit 14-42 na 14-54 - to była przepaść jeśli chodzi o jakość zdjęć, szybkość ostrzenia,jednak waga się zwiększyła i nieznacznie romiar ale było warto - o tak

Myślałem że to samo będzie przy zmianie w e-m5 z kit-a 12-50 na 12-40 PRO. Przymierzyłem i się rozmyśliłem. Pracowało to lepiej, jakość też lepsza, ale nie taki przełom jak między 14-42 a 14-54, do tego system stracił na tym za co go lubię, mobilność i kompaktowość, musiałem używać gripa aby dało się to normalnie użytkować.

To samo miałem przy szerokim kącie. Testowałem 7-14 i gabaryty tego szkła mnie przeraźiły, chciałem coś małego i podręcznego a tu był kloc który potrzebował gripa i przy zmianie ogniskowej obcierał mi paluchy, tak blisko był gripa. Po przemyśleniach do moich domowo-wyciekowych zastosowań kupiłem 9-18. Jak na razie jestem zadowolony.

P.S z E-M1 pracowało się super na obu szkłach, widać do jakiej puszki zostały przystosowane

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Podbijam spostrzeżenia nipo80.

Przy E-M5 uciekłem od 12-40, gdyż mało przyjemny zestaw to był do fotografowania jeśli chodzi o uchwyt, grip poprawiał trochę, ale tylko trochę.

Korzystam ze stałek 12,25 i jednak dla mnie rozmiar, waga, jakość i światłosiła takiego zestawu ma więcej ,+' od 12-40 ; )

I faktycznie przy E-M1 dużo przyjemniej używa się szkieł PRO.