Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Olympus E-PL7 czy OLYMPUS OM-D E-M10 mk1 / mk2

| OlyJedi Awatar Mike017
    Mieszka w
    Ełk / Płock
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria
    Miałem XZ-2, potem Stylusa 1s, i również ze względu na mała matrycę zacząłem rozglądać się za czymś większym. Podobny dylemat miałem jak i TY. Kupiłem już nawet O-MD M10 II, jednak go odesłałem i kupiłem docelowo E-PL7. Zadecydowała cena, mniejsze gabaryty i waga, oraz to że jakość obrazka jest identyczna w obu. E-PL7 najbardziej przypomina mi XZ-2 ( świetny kompakt ), brak lampy wbudowanej mi nie przeszkadza, nawet z kitem szumy są akceptowalne do ISO 3200 więc w ten sposób niejako rekompensuje mi to ciemniejsze parametry obiektywu. Choć i tak dokupiłem panasa 20/1.7 oraz Olka 45/1.8 ze względu na dużą ilość zdjęć robionych w pomieszczeniu małym dzieciom. Zmieniłem też olkowego kita na panasonica 12-32, głównie ze względu na ręczną obsługę która przekłada się na dłuższą pracę akumulatora. Stylus rozpieścił mnie troszkę wizjerem, więc planuję też zakup tego dodatku, w słoneczne dni jest bardzo pomocny. Teraz cena E-PL7 spadła więc jeszcze bardziej opłaca się zakup tego świetnego i i pięknego malucha. Będziesz zadowolony

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    Mike017 a jak z szumem 1600 I 800 iso uwzgledniajac wymiar wydruku 15x20 cm?

| OlyJedi Awatar Mike017
    Mieszka w
    Ełk / Płock
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria
    trudno odnieść mi się do szumu o którym piszesz i wydruków, ponieważ nie wywołuję zdjęć tej wielkości i nie bardzo jestem w temacie porównań tego rodzaju.

Awatar wulisu
    Mieszka w
    Edinburgh
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mike017 Zobacz posta
    Miałem XZ-2, potem Stylusa 1s, i również ze względu na mała matrycę zacząłem rozglądać się za czymś większym. Podobny dylemat miałem jak i TY. Kupiłem już nawet O-MD M10 II, jednak go odesłałem i kupiłem docelowo E-PL7. Zadecydowała cena, mniejsze gabaryty i waga, oraz to że jakość obrazka jest identyczna w obu. E-PL7 najbardziej przypomina mi XZ-2 ( świetny kompakt ), brak lampy wbudowanej mi nie przeszkadza, nawet z kitem szumy są akceptowalne do ISO 3200 więc w ten sposób niejako rekompensuje mi to ciemniejsze parametry obiektywu. Choć i tak dokupiłem panasa 20/1.7 oraz Olka 45/1.8 ze względu na dużą ilość zdjęć robionych w pomieszczeniu małym dzieciom. Zmieniłem też olkowego kita na panasonica 12-32, głównie ze względu na ręczną obsługę która przekłada się na dłuższą pracę akumulatora. Stylus rozpieścił mnie troszkę wizjerem, więc planuję też zakup tego dodatku, w słoneczne dni jest bardzo pomocny. Teraz cena E-PL7 spadła więc jeszcze bardziej opłaca się zakup tego świetnego i i pięknego malucha. Będziesz zadowolony
    Dzięki za kilka uwag co do E-PL7 pożyczę od kolegi omd m5 mk2 z panasem 20/1.7 i okiem 45 1.8 na kilka dni i zobaczę czy ta wielkość matrycy i AF mi odpowiada. Pobawiłem się ostatnio Fuji xt1 kolegi z 56 1.2 i strasznie przypadł mi do gustu , fuji xt10 też całkiem przyjemny i jeszcze mniejszy oczywiście to innej wielkości aparat. Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Jeśli idzie o wielkość to warto też spojrzeć na Panasonic GM5 (z wizjerem a mniejszy od E-PL7) lub GM1 (tańszy bez wizjera).
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez POLM Zobacz posta
    Jeśli idzie o wielkość to warto też spojrzeć na Panasonic GM5 (z wizjerem a mniejszy od E-PL7) lub GM1 (tańszy bez wizjera).
    Tylko proszę nie zapominać że Panasoniki nie mają stabilizacji ( te wymienione wyżej), to bardzo przydatna funkcja za nic na świecie bym się jej nie pozbawił, nawet kosztem kieszeniowatości

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szamaniec Zobacz posta
    Tylko proszę nie zapominać że Panasoniki nie mają stabilizacji ( te wymienione wyżej), to bardzo przydatna funkcja za nic na świecie bym się jej nie pozbawił, nawet kosztem kieszeniowatości
    Ja nie przeceniałbym aż tak tej stabilizacji - często do zdjęcia i tak potrzebujemy krótkiego czasu (więc i tak ważniejsze jest światełko obiektywu i praca w wyższym ISO), ponadto kompletując od zera zestaw można kupić obiektywy Panasonica z stabilizacją. Oczywiście warto ją mieć ale te modele Panasonica są naprawdę kieszonkowe nawet w porównaniu do E-PL7 . Bawiłem się GM1 (taki zestaw z PanaLeicą 15/1.7) genialny w swej wielkości i możliwościach Brakowało mi wizjera (ma GM5) - wydają się ciekawą propozycja z kompaktowymi obiektywami 12-32 i 32-100, gdy priorytetem jest wielkość (i mają stabilizację).
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    182
    Moja galeria
    Miałem na wakacjach gm1, wykonałem setki zdjęć, głównie na przyslonie powyżej 4 , stwierdziłem może dwa poruszone zdjęcia. Tak wiec nie jest tak źle bez tej stabilizacji. A aparat naprawdę filigranowy, na wakacje idealny.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    Z tą stabilizacją jest jak z ciągnikami z napędem na przednie koła. Wszyscy chcą mieć, ale tylko nieliczni używają, a cena wzrasta. Ja obywam się bez jednego jak i drugiego.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jkr Zobacz posta
    Z tą stabilizacją jest jak z ciągnikami z napędem na przednie koła. Wszyscy chcą mieć, ale tylko nieliczni używają, a cena wzrasta. Ja obywam się bez jednego jak i drugiego.
    nie znam się na ciągnikach, ale stabilizacji używam przemiennie to w body to w obiektywie, sprawdza się fantastycznie !!
    jeżeli chodzi o wizjer, lub jego brak - życzę powodzenia w kadrowaniu na "zombi" w pełnym słońcu z tyłu w aparacie bez wizjera !!
    Ostatnio edytowane przez viruuss ; 4.06.16 o 18:04
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły