Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Olympus E-PL7 czy OLYMPUS OM-D E-M10 mk1 / mk2

Awatar wulisu
    Mieszka w
    Edinburgh
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Olympus E-PL7 czy OLYMPUS OM-D E-M10 mk1 / mk2

Mam taki dylemat, miałem przez rok Olka XZ2 byłem z niego zadowolony pod względem budowy jego wagi i świetnego obiektywu ale jego wolny AF mi przeszkadzał oraz chciałbym większą matrycę. To ma być uzupełnienie do mojego drugiego systemu Nikon D600 i 3 stałki 35-50-85 1.8 G
    Szkła jakie będę do niego kupował to 17 1.8 i 45 1.8 i pewnie jako spacer zooma 14-42 wersję pancake.
    Pytanie czy AF w obu aparatach jest tak samo szybki ?
    Czytałem na stronie Robin Wonga że wyświetlacz EV przekłamuje kolory w nowym EM10mk2 czy lcd jest takiej samej jakości w Pen 7 jak w xz2 czy lepszy ?
    Co myślicie jakieś uwagi wskazówki ?
    W przyszłości jak Olek wypuści nowego EM10 mk3 z matrycą 20 mpx jaka jest w nowym pen f kupię pewnie tą wersję , na chwilę obecną zastanawiam się nad tym co powyżej .
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez wulisu ; 30.05.16 o 17:25

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    E-M10 moim zdaniem zdecydowanie.
    Zapraszam do albumu i galerii

Awatar wulisu
    Mieszka w
    Edinburgh
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    A co twoim zdaniem przemawia na korzyść E-M10 ? masz na myśli wersję MK1 czy MK2 ?

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A nie brałeś pod uwagę E-M5? W fotojokerze są jeszcze E-M5 w dobrej cenie za 2499 z kitem.
    Ostatnio edytowane przez GrzegorzG3 ; 30.05.16 o 19:04

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    AF jest podobnej szybkości. Stabilizacja lepsza nieco w e-m10 mk2.
    Kolorami w evf bym się nie przejmował, tak czy siak zdjęcia czeka obróbka.
    LCD jest podobny o ile dobrze pamiętam ten z xz-2.

Z racji evf wybrałbym omd, chyba że zależy Tobie na wyglądzie przypominającym dalmierz.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Awatar wulisu
    Mieszka w
    Edinburgh
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Nie wiem czy jest sens kupować pen 5 mniej punktów AF nie zależy mi na nowym może być używany w dobrym stanie. Pytanie do was którzy mieli w./w aparaty czy któryś ma szczególną przewagę. Na eBay u najwięcej jest om ed m10 z kitami lub bez.

---------- Post dodany o 18:39 ---------- Poprzedni post był o 18:33 ----------

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    AF jest podobnej szybkości. Stabilizacja lepsza nieco w e-m10 mk2.
    Kolorami w evf bym się nie przejmował, tak czy siak zdjęcia czeka obróbka.
    LCD jest podobny o ile dobrze pamiętam ten z xz-2.

Z racji evf wybrałbym omd, chyba że zależy Tobie na wyglądzie przypominającym dalmierz.
    Czyli najlepszy stosunek ceny do jakości to om ed 10 mk1 a czy po aktualizacji ma taką samą funkcjonalność jak wersja mk2 ?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar RafS
    Mieszka w
    Myślibórz
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    Jak wybierałem dla siebie, to początkowo myślałem o E-m10, przede wszystkim ze względu na wizjer.

Egzemplarz ze sklepu dla idiotów przekonał mnie, że nie jest to ewidentnie to, czego szukam i wybrałem E-PL7. Przede wszystkim dlatego że razem z pancakem był najmniejszy ze wszystkich porównywanych.

Jeśli zależy Ci na wielkości(a w zasadzie chcesz żeby był jak najmniejszy bierz E-PL7), jeśli jednak musisz mieć wizjer, to od razu pomyśl o E-M10 - ja po roku dokupiłem wizjerek do E-PL7 bo czasami się przydaje.
    czasami mniej znaczy więcej..

Awatar wulisu
    Mieszka w
    Edinburgh
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RafS Zobacz posta
    Jak wybierałem dla siebie, to początkowo myślałem o E-m10, przede wszystkim ze względu na wizjer.

Egzemplarz ze sklepu dla idiotów przekonał mnie, że nie jest to ewidentnie to, czego szukam i wybrałem E-PL7. Przede wszystkim dlatego że razem z pancakem był najmniejszy ze wszystkich porównywanych.

Jeśli zależy Ci na wielkości(a w zasadzie chcesz żeby był jak najmniejszy bierz E-PL7), jeśli jednak musisz mieć wizjer, to od razu pomyśl o E-M10 - ja po roku dokupiłem wizjerek do E-PL7 bo czasami się przydaje.
    To prawda zależy mi na wielkości i na tym żebym tak jak xz2 miał aparat stale przy sobie, jeśli mam większe wymagania zabieram Nikona z całą resztą. Jeśli miałbym brać E-pl7 ciekaw jestem jak wypada panasonic gx7 i przy okazji ma wbudowany wizjer, pytanie czy AF jest jest porównywalny? Ktoś może porównywał te 2 aparaty?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar RafS
    Mieszka w
    Myślibórz
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    nie mam zielonego pojęcia jak wypada w porównaniu z Panasem, ale odkąd mam E-PL7, zabieram go prawie wszędzie, jeszcze ani razu mnie nie zawiódł.
    czasami mniej znaczy więcej..

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Panasonic jest co najmniej tak samo szybki w kwestii AF.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA