Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Olympus E-PL7 czy OLYMPUS OM-D E-M10 mk1 / mk2

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    nie znam się na ciągnikach, ale stabilizacji używam przemiennie to w body to w obiektywie, sprawdza się fantastycznie !!
    jeżeli chodzi o wizjer, lub jego brak - życzę powodzenia w kadrowaniu na "zombi" w pełnym słońcu z tyłu w aparacie bez wizjera !!
    Wszystko jest dla ludzi i każdy ma swoje w tej kwestii zdanie, były one tu na forum przedstawiane. Ja osobiście wolę użyć statywu, ale jak kto woli. Wielu pstrykaczy auto może nawet nie wie cz ją mają.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jkr Zobacz posta
    Wszystko jest dla ludzi i każdy ma swoje w tej kwestii zdanie, były one tu na forum przedstawiane. Ja osobiście wolę użyć statywu, ale jak kto woli. Wielu pstrykaczy auto może nawet nie wie cz ją mają.
    Mam dwa systemy, jeden ze stabilizacją i drugi bez, naprawdę widzę różnicę przy użyciu podobnych ogniskowych....
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    apz, ale w analogach jej nie było i trzeba było sobie radzić, dziś jest i mamy wybór użyć albo nie tak jak z ciągnikiem tylko tu trzeba się dobrze zastanowić bo różnica w cenie z czy bez napędu to kilkadziesiąt tysięcy.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Rabbit
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    226
    Moja galeria
    Ja osobiście wolę użyć statywu
    tak, zgoda, jednak nie zawsze mamy go przy sobie, nie zawsze mamy gdzie go rozstawić i bywa też że nie zawsze jest mile widziany, a wtedy stabilizacja daje nam dużo większe szanse na dobre zdjęcie.
    Karol + Olek + kilka szkiełek

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rabbit Zobacz posta
    .... a wtedy stabilizacja daje nam dużo większe szanse na dobre zdjęcie.
    Na dobre nie bardzo może mieć wpływ, raczej na nieporuszone...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    są sytuacje gdzie nie ma możliwości użycia statywu

---------- Post dodany o 20:24 ---------- Poprzedni post był o 20:22 ----------

apz, ale w analogach jej nie było i trzeba było sobie radzić, dziś jest i mamy wybór użyć albo nie tak jak z ciągnikiem tylko tu trzeba się dobrze zastanowić bo różnica w cenie z czy bez napędu to kilkadziesiąt tysięcy.
    przed analogami było płótno i pędzle, ludzie też dawali radę
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Awatar wulisu
    Mieszka w
    Edinburgh
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez POLM Zobacz posta
    Jeśli idzie o wielkość to warto też spojrzeć na Panasonic GM5 (z wizjerem a mniejszy od E-PL7) lub GM1 (tańszy bez wizjera).
    O dzięki za kolejną propozycję zapomniałem o panasonicu przyjrzę mu się.

---------- Post dodany o 16:50 ---------- Poprzedni post był o 16:45 ----------

Podoba mi się jeszcze Pen E-P5 ma 2 kółka 1/8000 czas otwarcia migawki co w słońcu z jasnymi obiektywami jak najbardziej za, jedyne co mnie martwi to mniejsza ilość punktów AF w porównaniu do P7 , porównywał ktoś szybkość obu ? Ważne żeby AF był szybki do robienia ludzi, dzieci etc..

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    W przypadku bezlusterkowców nie ma co patrzeć na ilość punktów AF bo te są na całej matrycy
    E-P5 i E-PL7 mają praktycznie ten sam AF. Do ludzi w ruchu średnio się nadaje, AF po kontraście nie umie tak dobrze śledzić jak AF fazowy.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Moim zdaniem wystarczająco szybki jest AF po kontraście, aby złapał ostrość i od razu zrobił zdjęcie zanim obiekt wyjdzie poza głębie ostrości

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Stabilizacja w obiektywie działa również w aparatach analogowych. Pierwszy obiektyw ze stabilizacją - EF75-300mm f/4-5.6 IS USM - Canon wypuścił na rynek już w 1995r. Jeszcze wcześniej (w 1994r) Nikon rozpoczął sprzedaż pierwszego aparatu kompaktowego ze stabilizacją (Nikon Zoom 700VR).
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)