apz, ale w analogach jej nie było i trzeba było sobie radzić, dziś jest i mamy wybór użyć albo nie tak jak z ciągnikiem tylko tu trzeba się dobrze zastanowić bo różnica w cenie z czy bez napędu to kilkadziesiąt tysięcy.
O dzięki za kolejną propozycję zapomniałem o panasonicu przyjrzę mu się.
---------- Post dodany o 16:50 ---------- Poprzedni post był o 16:45 ----------
Podoba mi się jeszcze Pen E-P5 ma 2 kółka 1/8000 czas otwarcia migawki co w słońcu z jasnymi obiektywami jak najbardziej za, jedyne co mnie martwi to mniejsza ilość punktów AF w porównaniu do P7 , porównywał ktoś szybkość obu ? Ważne żeby AF był szybki do robienia ludzi, dzieci etc..
W przypadku bezlusterkowców nie ma co patrzeć na ilość punktów AF bo te są na całej matrycy
E-P5 i E-PL7 mają praktycznie ten sam AF. Do ludzi w ruchu średnio się nadaje, AF po kontraście nie umie tak dobrze śledzić jak AF fazowy.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Moim zdaniem wystarczająco szybki jest AF po kontraście, aby złapał ostrość i od razu zrobił zdjęcie zanim obiekt wyjdzie poza głębie ostrości![]()
Stabilizacja w obiektywie działa również w aparatach analogowych. Pierwszy obiektyw ze stabilizacją - EF75-300mm f/4-5.6 IS USM - Canon wypuścił na rynek już w 1995r. Jeszcze wcześniej (w 1994r) Nikon rozpoczął sprzedaż pierwszego aparatu kompaktowego ze stabilizacją (Nikon Zoom 700VR).
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)