36 i 42 podobają się.
Pozdrawiam.
36 i 42 podobają się.
Pozdrawiam.
Tez sobie zdjęcia podglądam. Fajnie tam.
Taci, o dici qualcosa che e meglio del silenzio.
---
Uczestnik I Rejsu PBO 2013 / Uczestnik II Rejsu PBO 2014 / Z Olympusclubem na Santorini / Golus Urlaub Racing Team / Buenos Aires - wczesna jesień, wczesną wiosną. / Sandomierz - czyli sprawdzamy dlaczego Ojciec Mateusz ma zawsze z górki? / Marrakech Express / Autobahn 1
Mimo że nie moje klimaty, to pooglądałem sobie. Zdjęcia dobre, wszystkie nocne się podobają.
Miło, że zajrzeliście i się podobałoNiestety mostu, o który pytał Bodzip nie będzie. Nie starczyło czasu, bu w jedno popołudnie dotrzeć wszędzie.
Wchodzimy na dziedziniec przed katedrą. Wielkość katedry robi wrażenie. Sąsiadujące zabudowania, mimo że wcale nie małe, w zestawieniu z nią wydają się drobne.
43.
Niestety w samej katedrze zdjęć robić nie można. Taka informacja znajduje się zaraz przy wejściu. Oczywiście w odpowiedzi na pytanie, czy na pewno nie można robić zdjęć, dostajemy potwierdzenie, że nie i zachętę do kupienia albumu. Nie daję za wygraną i pytam, czy może jest jakiś ekstra bilet z opcją robienia zdjęć. Okazuje się, że jest. Koszt, jedyne £50. Odpuszczam. W Malborku za możliwość robienia zdjęć tez trzeba zapłacić, ale nie aż tyle. Trudno. Na pocieszenie dostaję informację, że w krużganku i na wewnętrznym dziedzińcu można pstrykać do woli.
Co ciekawe osoby z wszelkiej maści smartfonami nic sobie z tego nie robią. Focą i błyskają do woli.
Wejścia do katedry "strzeże" kołatka w kształcie głowy lwa.
44.
Ciekawostką związaną z katedrą jest fakt, że w jej wnętrzach były kręcone niektóre sceny do filmu "Harry Potter".
45.
46.
Mimo że nadal jesteśmy na terenie katedry, tylko w wewnętrznym krużganku, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby skosztować lokalnych wyrobów i kupić coś w ramach kiermaszu, który się tu rozstawił. U nas nie do pomyśleniaale w Anglii widać inaczej to wygląda. Na przykład w samym Durham wszedłem do jednego z kościołów, żeby zerknąć jak wygląda w środku bo był akurat otwarty. W środku oprócz ołtarza i ławek, stały stoliki, a miła pani poinformowała mnie, że niestety jest już dość późno i na kawę nie mogę liczyć
47.
48.
![]()
The question is, who cares?
Ciekawa katedra - trochę przypomina jakieś opactwo. Ciekawe zdjęcia
A propos komercji to rok temu zajrzałem do jednego małego zabytkowego kościołka który w przeszłości był chyba kościołem prowadzonym przez jakiś zakon - pełnił też rolę kaplicy cmentarnej. Wchodzę bo co dziwne nie zamknięte i dobiegają mnie jakieś dźwięki a tam parkiet z desek i dzieciaki disco ćwiczą- w kościele na skraju cmentarza.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
A to mnie przekonałeś![]()
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Dziś jeszcze kilka zdjęć katedry. Na początek widok na wieżę z katedralnego dziedzińca. W tej chwili katedra jest w trakcie wielkiego remontu. Niemniej i tak z przyjemnością się ją zwiedza.
49.
Każdy ze zwiedzających może się przyczynić do remontu katedry łącząc przyjemne z pożytecznym. Za jednego funta można kupić klocek Lego i dołożyć do makiety katedry. W tej chwili wykorzystano już 210 tysięcy klocków.
50.
Dbałość o odwzorowanie szczegółów widać nie tylko za zewnątrz, ale i w środku budowli.
51.
Na murach katedry i sąsiednich zabudowań w wielu miejscach można zauważyć herby.
52.
Mury The Chorister School sąsiadującej z katedrą.
53.
I ostatnie zdjęcie katedry. Gdyby ktoś był zainteresowany, to wnętrze można wirtualnie zwiedzić korzystając z Google Street View:
https://www.google.co.uk/maps/@54.77...7i13312!8i6656
Nie jest to to samo co na żywo, ale i tak robi wrażenie.
54.
![]()
Raczej mają lepsze dojście do potencjalnego klientaNiemniej, dzięki za komplement
![]()