Wyznanie miłości rzeźbione w kamieniu - może już przeminęła miłość a ślad został...![]()
Wyznanie miłości rzeźbione w kamieniu - może już przeminęła miłość a ślad został...![]()
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony
Zmiana miejsca i pory dnia. Jedziemy do większego miasta, mimo że cały czas gościmy na północy. Newcastle upon Tyne.
30. Gateshead Millenium Bridge. Most nad rzeką Tyne. Jest to most dla pieszych i rowerzystów (jeźdźcy na rolkach także korzystają). Konstrukcja jest dość ciekawa i można powiedzieć zaskakująca. By umożliwić przepłynięcie statkom i łodziom i maksymalnej wysokości 25m, most przechyla się o 40o. Cała operacja przechylenia mostu zajmuje niecałe 5min. Niestety nie miałem okazji zobaczyć operacji przechylania mostu.Kto wiem, może jeszcze się uda. Ze względu na swoją konstrukcję i sposób w jaki jest podnoszony, dostał przydomek "Mrugające oko".
31. Sage Gateshead. Hala koncertowa znajdująca się kilka kroków od wspomnianego mostu.
32. Ponownie "Mrugające oko"
33. Przejście wzdłuż powieki
![]()
The question is, who cares?
Ciekawy ten most i hala ładnie się prezentuje.
Obie budowle pasują stylistycznie do siebie![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Następnym razem zabieram się z Tobą. Ciekawa miejscówka. Dawaj dalej! Daj oczy nacieszyć
![]()
Taci, o dici qualcosa che e meglio del silenzio.
---
Uczestnik I Rejsu PBO 2013 / Uczestnik II Rejsu PBO 2014 / Z Olympusclubem na Santorini / Golus Urlaub Racing Team / Buenos Aires - wczesna jesień, wczesną wiosną. / Sandomierz - czyli sprawdzamy dlaczego Ojciec Mateusz ma zawsze z górki? / Marrakech Express / Autobahn 1
Kolejny rzut oka na halę koncertową. Tym razem po przejściu przez "Mrugające oko".
34.
I kolejny most (a właściwie mosty, bo gdy się dobrze przyjrzeć, to są trzy) - Tyne Bridge. Most oddany do użytku w 1925 roku. Jest dziesiątą co do wysokości budowlą w Newcastle. W ceremonii otwarcia czy też oddania mostu do użytku uczestniczyło 20 tysięcy uczniów, którzy z okazji tego dnia dostali dzień wolny od szkoły
W dole w kolorze czerwonym widoczny Swing Bridge, a nad nim (podświetlony na żółto) High Level Bridge.
35.
![]()
Ciekawe fotograficznie (i zapewne nie tylko) miejsce.
Liczę na jeszcze.![]()
Bardzo fajne te nocne zdjęcia. Widzę mosty trzy![]()
To na zakończenie jeszcze panorama z widokiem na Tyne Bridge i będziemy znikać w inne miejsce, chociaż nie jest wykluczone, że tu jeszcze wrócimy.
36.
Jedziemy nieco na południe do miasta Durham, które jest stolicą hrabstwa Durham. Na wyprawę wybrałem się środkami komunikacji publicznej i z dworca w Newsatle wsiadłem w pociąg odjeżdżający z peronu 9 i 3/4.
37.
Po wyjściu z dworca w Durham od razu rzucają się w oczy główne atrakcje turystyczne miasta - katedra i zamek. Górują nad miastem i od razu przyciągają wzrok. W trakcie mojej wizyty odbywało się tam dość sporo prac renowacyjno-remontowych i w część miejsc nie dało się wejść lub też fotografowanie mijało się z celem, bo rusztowania i zasieki postawione przez robotników skutecznie do tego zniechęcały.
W przypadku zamku, w którym od połowy XIXw. znajduje się uniwersytet, możliwość zwiedzania istnieje tylko z przewodnikiem, a to dlatego, że jest też "akademikiem" dla studentów
38.
Myliłby się jednak ten, kto sądzi, że ta wielka budowla jak katedra w Durham, to jedyny kościół w mieście. Idąc w kierunku centrum starego miasta, praktycznie kilkaset metrów od stacji mijamy kościół Matki Bożej Miłosierdzia i św. Godryka. Do środka niestety nie dało się wejść. Drzwi zamknięte na klucz, a godziny otwarcia wypisane na drzwiach nie pokrywały się z czasem, gdy tam byłem.
39.
40.
Jeden z wielu pub'ów z dość ciekawą nazwą. Można dwojako tłumaczyć, więc pozostańmy przy "Walczących kogutach" dokładnie tak jak na szyldzie
41.
Stare miasto z katedrą znajduje się na wzgórzu otoczonym rzeką Wear.
42.
![]()
Przejrzalem... Ostatnio jakies dwanascie lat temu bylem w Albionie. Nie po drodze jest ostatnio, czyli nie plywam tam![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
W tle rzeki jest fajny most. Będzie ?![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||