Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Wątek: OMD EM10II czy Fuji XT-10?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    xoxer - bez względu na to co kupisz to będziesz albo zadowolony, albo niezadowolony. Nie zależy to od natury aparatu ale Twojej. Są ludzie którzy na wszystko narzekają, zmianiają sprzęt co pół roku bo ciągle coś jest nie tak... I po co to wszystko? Przecież na dobrą sprawę, większość aktualnie dostępnego w handlu sprzętu daje całkiem niezłe efekty. Fakt, w każdym z aparatów jest co schrzanione, coś co się poprawi w następnym modelu a marketing sprzeda to jako super hiper innowację... a ludek pobiegnie do sklepu po preordery... potem się okaże, że to w sumie ściema...

Robię zdjęcia Olympusem i Fuji... Matryca z Fuji jest naprawdę fajna. W RAWach zaskakująco dużo informacji siedzi. Ostatnio mnie też zdziwiło, jak fajnie się skalują w górę pliki z X-Transa. Ale z Olympusa też fajne zdjecia wychodzą. Zdaniem żony, jpg z Olympusa są lepsze niż Fuji. Ja się przy tej teorii upierał nie będę. Sprawa gustu. Są tu osoby które twierdzą wręcz przeciwnie.

Olympus jest też (moim zdaniem) przyjemniejszy w obsłudze. Ma lepiej dopracowane menu etc. Z drugiej strony, dlaczego nie ma opcji (tak jak ma to zrobione Fuji) by wyświetlać skalę z odległością na jaką wyostrzony jest obiektyw?

Sporo w wątku było napisane o super stabilizacji w Olympusach. To prawda. Zwłaszcza, że zauważyłem, że Fuji wymag krótszych czasów niż wynikałoby to z prostego przeliczenia czasu na odwrotność ogniskowej. Ale też i trzeba pamiętać, że Olympusowych PENach (nie wiem czy we wszystkich, ale w serii E-P(n) tak było) przy czasach rzędu 1/160 - 1/250 coś wpadało w rezonans i zdjęcia wychodziły nieostre.

Inna sprawa to AF. Przy celach nieruchomych jest ok, ale próbowałem ruchliwemu dziecku zdjęcia robić, tak w jednym jak i w drugim systemie większość z nietrafioną ostrością.

Więc zawsze znajdzie się powód do narzekania... albo do zadowolenia. Kiedyś zabrałem na wycieczkę Oympusa z (dosyć pogardzanym i ciemnym) 12-50/cośtam. Zdjęcia obrobiłem (nawet nie jakoś mocno, trochę kadrowania i prostowania), zrobiłem odbitki (13x1 i wkleiłem do albumu. Do dziś cieszą

Czego i Tobie życzę!
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez xoxer Zobacz posta
    ... Balans bieli to raczej indywidualna sprawa, co kto lubi. ...
    Niby można tak powiedzieć, choć nie za bardzo bym się z tym zgodził. Balans bieli odpowiada za prawidłowość oddania barw na zdjęciu, ale to temat rzeka..., monitory, kalibracje, wydruki, itp
    Robiąc zresztą w RAW balans bieli nie jest aż tak bardzo istotny bo można go dość skutecznie skorygować. Nastawiając się z góry na JPG-i balans bieli ma już większe znaczenie.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi
    Mieszka w
    pod Krakowem
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Padło tutaj kilka dość kontrowersyjnych tez, które wprowadziły mnie w stan zdumienia:

Nie potwierdzam.

Nie potwierdzam.

Nie potwierdzam.

Nie potwierdzam.

???

Nie potwierdzam.
    Być może kontrowersyjnych ale opartych na pewnym dłuższym obcowaniu z każdym z tych sprzętów - olek ponad 1,5 roku fuji/lx ponad rok i bezpośrednie porównanie materiału czasami z tych samych miejsc. Nie jestem fanbojem żadnej marki (cyfrówek używam odkąd się pojawiły) i niezbyt dobrym partnerem do polemiki z tobą, ale nie przekonasz mnie że się mylę ponieważ sprzęty te użytkowałem intensywnie i na tyle że wyrobiłem sobie o nich zdanie. Z wymienionych aparatów jedynie LX trochę rozczarował (bo mógł być killerem) a pozostałe to świetny wybór choć o innych parametrach. Napisałem na wstępie poprzedniego posta co jest ideałem i że będzie tęsknił za tym czego nie ma. Ja szukam, ty szukasz ale z tym co mamy da się świetnie żyć J
    X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MARSCooL Zobacz posta
    Być może kontrowersyjnych ale opartych na pewnym dłuższym obcowaniu z każdym z tych sprzętów - olek ponad 1,5 roku fuji/lx ponad rok i bezpośrednie porównanie materiału czasami z tych samych miejsc. Nie jestem fanbojem żadnej marki (cyfrówek używam odkąd się pojawiły) i niezbyt dobrym partnerem do polemiki z tobą, ale nie przekonasz mnie że się mylę ponieważ sprzęty te użytkowałem intensywnie i na tyle że wyrobiłem sobie o nich zdanie. Z wymienionych aparatów jedynie LX trochę rozczarował (bo mógł być killerem) a pozostałe to świetny wybór choć o innych parametrach. Napisałem na wstępie poprzedniego posta co jest ideałem i że będzie tęsknił za tym czego nie ma. Ja szukam, ty szukasz ale z tym co mamy da się świetnie żyć J
    Witam !

Nie gniewaj sie ale epicure mial sporo racji.
    Nawypisywales troche bzdurek.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar Fisher7811
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    41
    Moja galeria
    Epicure, Darek1967 - może trochę konkretniej, żeby Ci, którzy nie mają osobistego porównania też coś więcej wiedzieli? ja sam chętnie poczytam bo rozważam zmianę systemu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    pod Krakowem
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !

Nie gniewaj sie ale epicure mial sporo racji.
    Nawypisywales troche bzdurek.

Pozdrawiam
    Spoko nie gniewam się ... jedynie powtórnie rozważam zakup omd i 12-40 . Fuji dalej zostaje u mnie. Jestem z niego mega zadowolony
    Czy możesz trochę szerzej o tych bzdurach. Używałeś dłużej 12-40? Tak się składa że mam oba kity od fuji a kwietniu będę miał do zabawy przez tydzień EM5II i 12-40. Sam jestem ciekaw wrażeń.
    X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,

krzysiekpl
    Gość
    Cześć wszystkim,

też zastanawiam się nad zakupem jednego z tych modeli. Jestem totalnym laikiem i stwierdziłem, że na początek takie aparaty (dzięki licznym możliwościom) będą świetne do nauki a przy okazji po kilku tysiącach wypstrykanych kadrów będą też dobre aby zrobić ciekawe zdjęcie.

Kuipiłem X-T10 z obiektywem 35mm/f:2 - świetnie wygląda aparat, fajnie się trzyma itp. każde zdjęcie wychodziło mi praktycznie rozmazane (bo nie wiedziałem i dalej w sumie nie wiem jak to wszystko ustawiać). Co prawda jak wyszło ostre zdjęcie to było bardzo ładne. Jednak postanowiłem szybko oddać aparat, ponieważ przeczytałem sobie o tych świetnych funkcjach stabilizacji, dotykowemu ustawieniu ostrości w Olympusie. Szczególnie, że to aparat do "kieszonki", kiedy będę wychodził wieczorem to w łapę, na spacer itp..

Dlatego postanowiłem się Was zapytać, czy wróćić do zakupu Fuji czy jednak właśnie Olympusa kupić uwzględniając to co wyżej? Olympusa jak bym kupował to z 2 obiektywami standardowymi (M.ZUIKO DIGITAL 14‑42mm f/3,5‑5,6 EZ Pancake + M.ZUIKO DIGITAL ED 40‑150mm f/4‑5,6 R (czarny)) plus jedną stalkę ok 27mm

Czy te zdjęcia z tego Olympusa tak jak piszecie i ludziska opisują w necie będą dużo gorsze od Fuji? Odnoszę głupie wrażenie, że Olympus E-M10 mii to taki ala lepszy kompakt, tańszy, plastikowy a Fuji to już puszka, która zrobi super zdjęcie.

Ogólnie pytania można podsumować tak:

- czy jak kupię Fujifilm X-T10 to zawiłość i wymagana większa znajomość obsługi robienia zdjęć mogą wpłynąć na zniechęcenie mnie do dalszej zabawy z fotografią?
    - czy jak kupię Olympusa E-M10 mark II to po pół roku nie okaże się, że no w sumie super ale jednak aby lepsze zdjęcia robić szukaj Krzysztof coś innego?

Trochę zakręciłem historię, jedna mam nadzieję, że ktoś znajdzie się i napisze coś ciekawego tak ogólnie. Bo opisywanie o plikach x-tranach i rawach i zjawach to dla mnie na dzień dzisiejszy czarna magia.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    mam wrażenie, że osoby pytające chciałyby zostać wyręczone w podjęciu decyzji. Testów w necie cała masa, zdjęć przykładowych na takich portalach jak flickr czy 500px od groma. W sklepach można podotykać, nawet zdjęcia zrobić. Na forach pełno porównań, dyskusji nt. wad i zalet.

Daj mi, zrób mi.

każde zdjęcie wychodziło mi praktycznie rozmazane (bo nie wiedziałem i dalej w sumie nie wiem jak to wszystko ustawiać).

Zacznij w takim razie może od książek, bo z tego co piszesz to obojętne czy kupisz Fuji, Olympusa, Sony, Canona czy Nikona - i tak nie będziesz wiedział jak to wszystko ustawić.
    Naczytałeś się za dużo bzdur w internetach i teraz masz problem z wyborem. Te aparaty (E-M10 II i X-T10) są do siebie bardzo podobne, różnią się od siebie dostępnością i cenami obiektywów - i to już coraz mniej, bo systemu Fuji wydaje się być już kompletny a w MFT już od dawna można przebierać i wybrzydzać w obiektywach.

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    mam wrażenie, że osoby pytające chciałyby zostać wyręczone w podjęciu decyzji. Testów w necie cała masa, zdjęć przykładowych na takich portalach jak flickr czy 500px od groma. W sklepach można podotykać, nawet zdjęcia zrobić. Na forach pełno porównań, dyskusji nt. wad i zalet.

Daj mi, zrób mi.

Zacznij w takim razie może od książek, bo z tego co piszesz to obojętne czy kupisz Fuji, Olympusa, Sony, Canona czy Nikona - i tak nie będziesz wiedział jak to wszystko ustawić.
    Naczytałeś się za dużo bzdur w internetach i teraz masz problem z wyborem. Te aparaty (E-M10 II i X-T10) są do siebie bardzo podobne, różnią się od siebie dostępnością i cenami obiektywów - i to już coraz mniej, bo systemu Fuji wydaje się być już kompletny a w MFT już od dawna można przebierać i wybrzydzać w obiektywach.[/COLOR]
    Wbrew pozorom takie dociekania są bardzo pomocne. Między wierszami można się sporo dowiedzieć.
    Ideałem jest dwa lub więcej systemów i po czasie zostawić ten ulubiony ew. nadal korzystać z wielu.
    Książki ok ale doświadczenie i pasja klubowiczów jest bezcenna.
    Mam podobne rozterki, postanowiłem przetestować fuji M1 na Córce, sam może OMD m1 a później się zmienimy

---------- Post dodany o 13:11 ---------- Poprzedni post był o 13:10 ----------

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    mam wrażenie, że osoby pytające chciałyby zostać wyręczone w podjęciu decyzji. Testów w necie cała masa, zdjęć przykładowych na takich portalach jak flickr czy 500px od groma. W sklepach można podotykać, nawet zdjęcia zrobić. Na forach pełno porównań, dyskusji nt. wad i zalet.<br>
    <br>
    Daj mi, zrób mi.<br>
    <br>
    <br>
    Zacznij w takim razie może od książek, bo z tego co piszesz to obojętne czy kupisz Fuji, Olympusa, Sony, Canona czy Nikona - i tak nie będziesz wiedział jak to wszystko ustawić.<br>
    Naczytałeś się za dużo bzdur w internetach i teraz masz problem z wyborem. Te aparaty (E-M10 II i X-T10) są do siebie bardzo podobne, różnią się od siebie dostępnością i cenami obiektywów - i to już coraz mniej, bo systemu Fuji wydaje się być już kompletny a w MFT już od dawna można przebierać i wybrzydzać w obiektywach.[/COLOR]
    <br><div><br>Wbrew pozorom takie dociekania są bardzo pomocne. Między wierszami można się sporo dowiedzieć.<br>Ideałem jest dwa lub więcej systemów i po czasie zostawić ten ulubiony ew. nadal korzystać z wielu.<br>Książki ok ale doświadczenie i pasja klubowiczów jest bezcenna.<br>Mam podobne rozterki, postanowiłem przetestować fuji M1 na Córce, sam może OMD m1 a później się zmienimy </div>

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuję Wszystkim za wszystkie porady. Oba aparaty zasługują na uwagę i nie można powiedzieć, że jeden jest lepszy a drugi gorszy. W moim przypadku jednak pragmatyzm bierze górę. Przez jakiś czas miałem opcję na rabat w firmowym sklepie Olympusa i dzięki temu celowałem w obiektyw PRO. Ten rabat dawał mi możliwość zakupu kompletu z EM5MKII (EM10 nie sprzedaja w kicie z 12-40) parę stów drożej od kompletu Fuji 18-55 i 35. A jako, że wracam do cen rynkowych to teraz skupiam się raczej na Fuji. Nie omieszkam Was poinformować kiedy się w końcu zdecyduję (bo mam czas do końca miesiąca) i podzielę się wrażeniami. Bo skoro zacząłem ten wątek to wypadałoby go jakoś zakończyć Pozdrawiam!