Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 63

Wątek: OMD EM10II czy Fuji XT-10?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja bym wolał 16-50 ale w porównaniu do 18-55 jest znacznie ciemniejszy. Odpowiednikiem dla 12-40 Olka byłby 16-55 2.8, kosztuje podobnie ale nie ma stabilizacji i jest duuuzo większy. Dlatego jeżeli wybór padnie na Fuji to 18-55 jest w pewnym sensie kompromisem dzięki któremu będzie mnie stać na polecaną przez wszystkich stałkę 35. Więc taki zestaw wg, mnie sprawdzi się w podróży (zoom) i na ulicy albo w portrecie (stałka).
    Ja tu cały czas porównuję Fuji i Olka a z boku wyskakuje mi LX100. Ja wiem, nie ma porównania do rozwojowych systemów, ale to połączenie jasnego obiektywu, u43 i kompaktowej obudowy zrobiło na mnie wrażenie. Szkoda, że Fuji nie zrobiło czegoś podobnego bo X100T jest zajefajny ale stałogniskowy obiektyw nie sprzyja uniwersalności.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez xoxer Zobacz posta
    ... Więc taki zestaw wg, mnie sprawdzi się ... w portrecie (stałka).
    ...
    Odważna teza, chyba, że masz spore doświadczenie i piszesz z pełną świadomością efektów jakie uzyskasz
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    ...nie wiem jak pracuje sie na wyświetlaczach fuji, bo nie mam, powiększenie do ostrzenia do 14x a nie do 3x jak mam Fuji...
    Włącz powiększenie i pokręć kółkiem, a powinieneś uzyskać większe wartości.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Odważna teza, chyba, że masz spore doświadczenie i piszesz z pełną świadomością efektów jakie uzyskasz
    Masz rację, do portretów lepiej byłoby miec 70tke ostatecznie 50tke, ale w moim przypadku 35tka wystarczy - bardziej cała osoba niż sama twarz, za to w streecie 35 jest miodzio. Cóż, tak jak pisałem wcześniej, kompromisy, trzeba wykorzystać to co się ma dopóki nie kupi się czegoś lepszego.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    ech, problemy pierwszego świata. Fuji 56 mm f/1.2 to jest to. Niestety tanio nie jest. W MFT jest Panas 42.5 f/1.2 ale chyba 2x droższy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Dla wielbicieli portretów z tylko jednym ostrym okiem?
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jak robisz portret, na którym widać coś więcej, niż tylko twarz, o za płytką GO nie musisz się martwić.

| OlyJedi
    Mieszka w
    pod Krakowem
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez xoxer Zobacz posta
    Dzięki MARSCooL za wypowiedź. Potwierdza ona coraz bardziej moje domysły na temat tych aparatów. Ideałem byłby aparat, który by robił takie zdjęcia jak Fuji a wyglądał, funkcjonował jak Olek hehe... Chyba tylko Voigtlander dalby radę pomóc Olkowi by osiągnać to co ma Fuji z 35, ale to manual i dwa razy droższe szkło. Będąc w sklepie i oglądając te aparaty stwierdziłem, że z zoomami wcale te aparaty nie są specjalnie małe, w porównaniu do mojej leciwej budżetowej lustrzanki są po prostu niższe i niewiele krótsze Troche się pobawiłem:
    http://camerasize.com/compact/#331.2...3,620.408,ha,t
    Dlatego widząc twoją stopkę w poście czy mógłbyś się podzielić jeszcze opinią na temat LX100 i aspektu użytkowania sprzętu w podróży,
    Już wiem, że wolisz olka, bo ten PRO obiektyw jest genialny do podróżowania, ale czy nie był dla Ciebie za duży? jak z wyważeniem, noszeniem i dyskrecją obsługiwania takiego aparatu z takim zoomem wśród ludzi.
    Bardzo cenne są Twoje uwagi bo miałeś okazje używać obu aparatów. Dlatego twoją opinię traktuję serio i przychylam się do Olka jako systemu uniwersalnego... bo na dwa systemy mnie nie stać. Jeszcze ten LX100 mnie męczy... bo może lepiej odpuścić sobie bezlusterkowce i poczekać na kolejne odsłony
    Dodałbym że korpus i matryca z A7, film od panasa, stabilizacja i zoomy od olka, stałki od fuji i obrazek z X-E1. Czyli jednym słowem jesteś w d.. bo zawsze ci będzie kiedyś czegoś brakowało. A że sporo fotografuje i trochę sprzętu mi się w rekach przewinęło to uważam że koncepcja EM5+12-40 jest bardzo uniwersalna. Po zmianie przyzwyczajeń bardzo dobrze mi się to to trzymało. Na szerokim utrzymanie w nocy 1sec czasami nie było wielkim wyzwaniem a filmowanie pomimo braku PZ znacznie lepsze niż w 12-50. Jedynie przycisk podglądu mnie denerwował w Em5. Czy jakościowo Fuji deklasuje olka? Zoomami na pewno nie, przynajmniej w odniesieniu do 12-40. Do tego dochodzą plusy jak przycisk funkcyjny na obiektywie (film), stabilizacja, uszczelnienie, dotykowy ekran, poprawny balans bieli, użytkowanie jak lustrzanki. Stałki fuji to insza inszość i dla tego się ten system kupuje. Tutaj wszystko zależy od operatora. Ja lubię 35, kupię 23 2.0 i 90. Od zoomów wole telekita.

LX100 to ciekawy aparat. AF daje radę w każdych warunkach lepiej niż olek/fuji/sony razem wzięte. Niestety ma kilka wad. Nie wchodzi do damskiej torebki i kieszeni , nie ma uchylanego monitora, świńskie twarze w jpg. Jest też duża rozrzutność jakości/ostrości obiektywu. Jako jedyny aparat bedzie ok jako dodatek do systemu za duzo w nim trzeba poprawiać (czyt. ciagnać jpg z raw). Mam nadzieje ze następca zostanie poprawiony o braki - wtedy jeszcze raz pomyślę o zakupie.
    X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Padło tutaj kilka dość kontrowersyjnych tez, które wprowadziły mnie w stan zdumienia:

Cytat Zamieszczone przez MARSCooL Zobacz posta
    Bardzo dobrze wspominam EM5 i 12-40 jako zestaw do wszystkiego oraz podróżniczy architektura/ pseudo portret/macro, statyczny film. Nie da się go zastąpić X-T10 i 18-55.
    Nie potwierdzam.

...jeśli fuji to koniecznie ze stałkami. Wtedy ujemności stają zaletami.
    Nie potwierdzam.

...zdecydowanie lepsze foty są z X-E1.
    Nie potwierdzam.

Balans bieli zdecydowanie dla olka - jest neutralny, fuij albo za ciepło albo za zimno dlatego trzeba częściej coś zdłubnąć.
    Nie potwierdzam.

Do tego dochodzą plusy jak (...) użytkowanie jak lustrzanki.
    ???

AF daje radę w każdych warunkach lepiej niż olek/fuji/sony razem wzięte.
    Nie potwierdzam.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    epicure, trochę zdawkowe są twoje odpowiedzi. Czytając wiele recenzji z niektórymi tezami też bym się nie zgadzał ale jako że nie mam ani tego ani tamtego aparatu to się nie wypowiadam. MARSCool dzieli się swoimi opiniami i daje trochę więcej światła na niuanse jako uzytkownik obu systemów. Rozumiem jego opinię na temat podróżowania z olkiem 12-40 jako, że całość jest uszczelniona i nie trzeba zmieniać obiektywu. Poza tym w podróży zwykle się robi zdjęcia pejzażowe tudzież streetowe więc płytka GO nie jest tak ważna jak ostrość po same brzegi. Balans bieli to raczej indywidualna sprawa, co kto lubi.

A teraz mała ciekawostka. Będąc w sklepie z żoną dałem jej do ręki i Fuji i Olka.. i zapytałem się po prostu jaki jej sprzęt się bardziej podoba i który jej się lepiej trzyma/klika
    Padło na Fuji

Dzięki MARSCool za info o LX100, zainwestuje jednak w system... zostało parę dni do podjęcia decyzji... tak, wiem, problemy pierwszego świata.. tak samo jak depresja i otyłość.

a na koniec do tych co mieli oba korpusy (lub inne ich wersje) jak sądzicie na ile zrobiony zdjęci wyszło wam ok z danego korpusu procentowo?