Strona 210 z 217 PierwszyPierwszy ... 110160200208209210211212 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.091 do 2.100 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lizard Zobacz posta
    Nadal nie daje mi to spokoju!
    Nie chcę uzurpować sobie prawa do pierwszeństwa, ale czy gdziekolwiek spotkaliście się z opisem głośnej pracy OM-D, czy to w relacjach użytkowników czy w testach? Porównałam z Panasonikiem G2 i Sony NEX-6 i moja nowa zabawka pod tym względem wypada beznadziejnie Przez ręce np. testerów przewija się wiele rodzajów sprzętu, dlaczego nikt nawet się nie zająknął że: (nie martwcie się!) tak jest, to jest cecha nie wada, ten typ tak ma, ... w porównaniu z ...
    O głośnej pracy OMD sporo pisano na tym forum gdy pojawił się EM5, wystarczy zajrzeć do wątku. Co do poziomu głośności może być to kwestią konkretnego egzemplarza. U mnie zarówno pierwszą jak i drugą wersję z metra słyszę bez problemu. Mnie to nie dziwi, testerów pewnie też nie gdyż hałas stabilizacji nie jest cechą wyłącznie Olympusa - np. obiektywy Canona potrafią brzęczeć znacznie głosniej, poziom hałasu zależy od konkretnego egzemplarza.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    O głośnej pracy OMD sporo pisano na tym forum gdy pojawił się EM5, wystarczy zajrzeć do wątku. Co do poziomu głośności może być to kwestią konkretnego egzemplarza. U mnie zarówno pierwszą jak i drugą wersję z metra słyszę bez problemu. Mnie to nie dziwi, testerów pewnie też nie gdyż hałas stabilizacji nie jest cechą wyłącznie Olympusa - np. obiektywy Canona potrafią brzęczeć znacznie głosniej, poziom hałasu zależy od konkretnego egzemplarza.
    Do tego E-M10 z tego co pamiętam miał opinię głośniejszego od E-M5.
    A swoją drogą to wcześniej miałem Sony A700, też z wbudowaną stabilizacją matrycy i praktycznie nie było jej słychać. E-M10 jest dużo głośniejszy.
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    no właśnie, tylko mój jest prawie bezgłośny. Lekki szmerek jest słyszalny głównie w nocy - w dzień zagłusza go tło otoczenia.

| OlyJedi Awatar luzaczek82
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Właśnie sprawdziłem jak u mnie szumi...słychać jak szum muszli ale jakoś się tym nie przejąłem,po naciśnięciu spustu do połowy to z metra słyszę działanie stabilizacji(cisza nastaje jak wyłącze stabilizację) .Moja rada olej to
    Ostatnio edytowane przez luzaczek82 ; 25.02.16 o 14:03

Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam.Mam pytanko odnośnie działania focus peaking.Ustawiłem asystent MF na włączony.Wszystko działa,ale jak powiększę obraz(przypisałem przycisk do powiększenia obrazu)to już nie działa.Jak ustawię auto powiększenie podczas kręcenia pierścieniem od af to peaking działa...nie czaję bazy czemu jak sam powiększę obraz to nie działa...

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    hmm, ja mam ustawione osobno przyciski powiększenia i focus peaking. Fn1 włączam powiększenie a a Rec włączam/wyłączam focus peaking. Z auto wspomaganiem nie próbowałem.

Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    szafir51 tak jak Ty piszesz jest ok,ale nie rozumiem czemu jak jest auto i sam powiększę obraz nie działa...

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    a nie możesz ustawić jako asystent MF i tego i tego (Powiększenie Wł., Podglądanie Wł.). Wtedy poruszenie pierścieniem ostrości spowoduje powiększenie fragmentu kadru z włączonym focus peaking.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Dwie funkcje jednocześnie? Focus peaking na powiększeniu nie będzie działał. Poza tym jest zbędny, skoro można powiększyć kadr i wyostrzyć.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    jak nie będzie jak przed napisaniem powyższych słów tak ustawiłem i działa jako automatyczny asystent. Do tego od dawna używam powiększenie + FP jak napisałem wyżej - na dwóch odrębnych przyciskach i focus peaking działa na powiększeniu. Czasami się przydaje, chociaż zazwyczaj samo powiększenie wystarcza.