Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Witam.Obejrzałem wszystko i jest pięknie...tylko jest jedno...podaj no tu przepis na panoramy(ustawiasz opcje w aparacie i składasz na kompie?)plusik poszedł![]()
Dwa założenia - im szerszy obiektyw, tym mniej zdjęć
- zakładka ok 20 - 30 % na każdym zdjęciu.
Większość robiona z ręki. Światło ustawiam na środkowym zdjęciu (albo punkcie który będzie środkiem). Potem zdjęcia od lewej do prawej (lub odwrotnie) przy identycznych ustawieniach.
Olki pozwolą na taką operację - po zrobieniu zdjęcia nie puszczam spustu całkowicie, tylko lekko zwalniam, przesuwam aparat - kolejne zdjęcie, znów niecałkowite zwolnienie... i tak ile mi zdjęć pasuje do panoramy.
Wszystkie zdjęcia wywołuję na identycznych parametrach, a z resztą radzi sobie Hugin.
Używałem też ICE, także jest świetny.
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Dobry ten sposób z palcem na spuście - nie wpadłem na to. Ja blokuję ekspozycję AEL.
Zdjęcia robię z znacznie większą zakładką (przy 360 stopniach nawet w okolicach 30 zdjęć, szerokim kątem), zostało mi to po poprzednim oprogramowaniu gdy przy składaniu zdarzały się błędy, wychodziło też czasem winietowanie. Daje to też duży margines błędu - nawet gdy coś nie wyjdzie wyrzucenie któregoś kadru z serii nie stanowi problemu.
Gdy nie mam pewności co do ekspozycji (przy dużych kontrastach) robię z bracketingiem (+- 1 EV) i potem wybieram lepszą serię. Robię głównie z ręki, 360tki częściej ze statywu.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
też sobie przysiadłem i przeczytałem cały wątekpiękne miejsca pokazujesz. jest kilka w sumie dużo takich zdjęć, że dłużej trzeba pooglądać
super! pozdrawiam
p.s. program uparty bo nie chce pozwolić dać plusa
Piękne te "Kościelce", pogoda też dodaje uroku tym fotkom.
![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Szczyty, gorki, skalki w chumrach zawsze sa piekne.
Ostatnio edytowane przez waruga ; 5.02.16 o 20:59
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Nie taki znowu ponury klimat, zdjęcia bardzo ładnie oddają potęgę, majestatyczność gór![]()