Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Piekne widoki pokazujesz.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
No to jeszcze trochę widoczków
206
207
Pani sprzedaje owoce...
208
A nad wulkanem burza...
209
Wewnątrz wyspy mnóstwo kwiatów.
210
211
212
213
Na horyzoncie Gili Trawangan, największa i najbardziej imprezowa z trzech wysp Gili.
214
215
217
Wewnątrz wyspy życie toczy się swoim rytmem, dzieci się bawią pod meczetem....
218
krowy wcinają kokosy...
219
a rodzice robią porządki.
220
Czasami można się poczuć, jak w domu...
221
....ale szybko jesteśmy wyprowadzani z błędu, dom jest daleko stąd.
![]()
Fajnie wyglądają zawieszone w powietrzu parasolki![]()
Filmowiec ze mnie słaby, ale jeszcze pouzupełniam wątek krótkimi filmikami:
Zachód słońca na Gili Meno
Jazda skuterkiem po Lomboku
Fale
Słoneczko świeci pod kątem 90 st![]()
Biało-czerwone. W Polsce jesteś![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Żegnamy się z Gili Meno i przemieszczamy się szybką motorówką na Bali oddalone o ok. 30 km. Motorówka płynęła naprawdę szybko, a podróż na dachu była strzałem w dziesiątkę. Wiatr we włosach, mocne słońce i skaczące obok delfiny... było super.
222
223
Bali na horyzoncie.
224
Na Bali lokujemy się w miejscowości Ubud, centrum hinduizmu. Bali w przeciwieństwie do innych wysp Indonezji nie jest muzułmańska, a hinduistyczna. Można tutaj zjeść wieprzowinę, kupić bez problemu alkohol, a rano nie budzi nas muezin, a zapach kadzidełek, które są palone przed każdym posągiem bóstwa, a należy dodać, że praktycznie każdy dom posiada swoją niewielką świątynię. Na zdjęciu poniżej główna ulica w godzinach popołudniowych.
225 To nie żadna świątynia, tak po prostu wyglądają przydomowe ogródki.
226
227
228
Na Bali też można kupic rękodzieło, nie ma tu na szczęście za wiele chińszczyzny, za to mieszkańcy tej wyspy sprzedają swoje figurki, malunki ect. Bardzo ładne i do dzisiaj żałuję, że nie kupiłem pewnej sowy... Niestety nie miałem na nią miejsca w plecaku. Minusy podrózy backpackerskiej.
229
Pani m. in. sprzedaje owoc duriana, bardzo drogi owoc o zapachy zgniłego mięsa... Niestety tylko wąchałem, bo szkoda mi było kasy na kupno calego, żeby go za chwilę wywalić, bo nie da się tego jeść
230
231
232
233
234
Żeby nie było tak ładnie, takie widoki to też nic dziwnego. Oczywiście o jakiejkolwiek taśmie zabezpieczającej nikt nie słyszał, a jest to na głównej ulicy jakby nie było jednego z najbardziej znanych miasteczek na Bali.
235
Na koniec jakieś jedzonko
236
Na Bali spędziliśmy 4 dni. Jako, że plaż już mieliśmy po dziurki w nosie, poza tym na Bali, wbrew temu co mówią biura podróży, nie ma pięknych plaż, te cztery dni przeznaczyliśmy na wędrówkę szlakiem świątyni hinduistycznych. Część przejechaliśmy skuterami, część na nogach.