Powoli opuszczamy Lombok i udajemy się w stronę malutkich trzech wysepek położonych ok. kilometr od brzegu Lomboku. Wysepki Gili są idealne do odpoczynku, posiadają piękne plaże, nie jeżdżą tam pojazdy zmotoryzowane, a zaraz przy brzegu rozpoczyna się rafa. Zdjęć podwodnych niestety nie będzie, bo nie miałem do tego sprzętu. ŻEby się dostać z Kuty na południu Lombok na przystań łódkową na Gili, trzeba wynająć auto (nie ma tam komunikacji publicznej), przyjeżdża po nas busik 8 osobowy, który oprócz nas zbiera też osoby z innych hosteli jadące w tym samym kierunku. Jeżeli ktoś leci do Indonezji, to wystrzegajcie się biletów łączonych. My kupiliśmy bilet na busika i potem miał być w cenie od razu bilet na łódkę, na miejscu jednak okazało się, że bilet na łódkę, owszem możemy sobie ale kupić za 80 tys. rupii. (20 zł) Jako, że przewidziałem taki scenariusz, zrobiłem mini awanturę, żeby widzieli, że Polacy to nie idioci i nie płacą jak inne bardziej zamożne nacje przepłacając 10 razy. Po czym wyszedłem z tej restauracji, gdzie pośrednik chciał dokonać tej złodziejskiej transakcji i udałem się bezpośrednio do przystani. Tam posredników było 10 razy tyle, ale przedarliśmy się do kasy. Tam młoda dziewczyna nie dała się przekonać naciągaczom, żeby nam powiedzieć, że nie ma żadnych tańszych łodzi. 3 razy dziennie pływa tzw. public boat z tym że najwcześniejsza była o 14 (a my byliśmy tam o 10). Kosztuje ona 25 tys. rupii. Jeżeli nam się śpieszy, to możemy zapłacić 75 tys. rupii i płynąć od razu, co też brali wszyscy inni biali. Nam się nie śpieszyło, a nawet więcej, mieliśmy niezły ubaw ze spławianiem kolejnych naciągaczy, dlatego też poczekaliśmy te 4 godziny. W każdym razie miejsce bardzo nieprzyjazne turystom i jeżeli ktoś nie ma doświadczenia w podróży po Azji, to może tam zostać oszukanym. O 14 przypłynęła łódka i już bez problemów udaliśmy się na Gili Meno.
179
Jak słoneczko trochę przygrzało, to niestety pomimo 35 st. trzeba było chodzić tak, bo wszystko piekło
180,
Widok z trasy na wyspy Gili, uprawa ryzu.
181.
Wszędzie bardzo dużo pięknych kwiatów.
182.
Przystań, skąd odpływają łódki na Gili.
183
184
185
No i na łódce. Klimat jak przystało na public boat, na speed boat tak by nie było.
186.
Cała grupa wyprawowa w komplecie
187
![]()

Odpowiedz z cytatem