W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
oczywiście mógłbym usiąść albo oprzeć łokcie o parapet. Mógłbym też ustawić statyw - pytanie tylko po co miałbym to robić?Zdjęcia robione oczywiście stojąc, bez żadnego podparcia itp. Tylko ja i aparat. I Golf TDI
Tylko ostrość ciężko było ustawić, bo w takiej ciemnicy focus peaking niewiele pomaga a powiększając kadr obraz ciężko utrzymać taką ogniskową nieruchomo kręcąc dodatkowo pierścieniem ostrości.
Kolejna "wada" E-M10. Można włączyć działanie stabilizacji przy kadrowaniu wciskając do połowy przycisk migawki ale równocześnie wciśnięcie przycisku migawki do połowy wyłącza powiększenie. Przez to nie można jednocześnie korzystać z powiększenia obrazu i stabilizacji matrycy, co przy długich ogniskowych i manualnym ostrzeniu byłoby przydatne.
mój błąd. Stabilizacja włącza się od razu przy włączeniu powiększenia przyciskiem funkcyjnym.
Obiektyw to Tokina 300mm f/5.5
Ostatnio edytowane przez apz ; 28.11.15 o 02:03
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Tak, to święta prawda.
Jednak są sytuacje i to liczne gdzie statywu już se nie weźmiemy. Ostatnio ganiałem jelenie z plecakiem ze sprzętem biegając po podmokłych górkach z obiektywem o ogniskowej 420mm ( ekwiwalent dla małego obrazka 840mm ) Podbiegałem na wzgórze wykorzystując że jelenie akurat mnie nie widzą po czym pomału wyłaziłem na szczyt, one się oddalały i gdy znów miałem możliwość być zasłoniętym przez wzgórze biegłem jak oszalały przez torfowisko żeby zmniejszyć między nami dystans.
Sytuacja w , której na ekwiwalencie 840mm możesz z ręki zrobić ostre zdjęcie na czasie rzędu 1/60s w momencie jak jeleń zamiera w bezruchu i gapi Ci się w obiektyw byłaby wspaniała. Zamiast śrubować ISO mógłbyś zrobić zdjęcie na ISO natywym nawet mimo faktu, że lekko dyszysz i trzęsą Ci się ręce
Bo w teorii bez stabilizacji czas powinien być w rejonie 1/800s
Gdyby na rynku pojawiło się szkło, które pozwala na wykonanie takiego ostrego zdjęcia z ręki przy czasie rzędu 1/60s i przy takiej ogniskowej - byłbym oszołomiony tym faktem
A statyw... statyw został w samochodzie![]()
Ostatnio edytowane przez dobas ; 29.11.15 o 00:38
W uzupełnieniu dodam jeszcze, że niekiedy przepisy zabraniają korzystania ze statywu lub doświetlenia lampą (np. w wielu muzeach). Zdarzaja się sytuacje, gdy statywu nie ma na czym rozstawić - np. chcesz wykonaać zdjęcie z łódki chyboczącej się na falach albo z mostu, po którym wciąż jeżdżą pojazdy powodując jego drgania. Zatem - najlepiej jest mieć i statyw i dobrą stabilizację - żadne z tych rozwiazań nie jest w stanie w każdej sytuacji zastąpić drugiego.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Siedzę w Palau Blaugrana. Za chwilę mecz koszykówki. Miejsca mam takie, że nawet 14-150 zrobiłbym fajne zdjęcia. Niestety, po Paryżu nie wpuszczają nawet z saszetką na dokumenty a co dopiero z aparatem z wymienną optyką.
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra