Strona 6 z 52 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 517

Wątek: M.ZUIKO DIGITAL ED 300mm 1:4 PRO

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    ...Z ręki, na trzeźwo...
    Bez żadnego podparcia? Łokciami, o framugę etc.?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta

Przecież jest napisane, na trzeźwo....
    Producenci statywów na pewno zbankrutują przez producentów takich stabilizacji...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Przecież jest napisane, na trzeźwo....
    Producenci statywów na pewno zbankrutują przez producentów takich stabilizacji...
    Zadna stabilizacja nie zastapi posadzenia sprzetu na porzadnym statywie

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    oczywiście mógłbym usiąść albo oprzeć łokcie o parapet. Mógłbym też ustawić statyw - pytanie tylko po co miałbym to robić? Zdjęcia robione oczywiście stojąc, bez żadnego podparcia itp. Tylko ja i aparat. I Golf TDI Tylko ostrość ciężko było ustawić, bo w takiej ciemnicy focus peaking niewiele pomaga a powiększając kadr obraz ciężko utrzymać taką ogniskową nieruchomo kręcąc dodatkowo pierścieniem ostrości.
    Kolejna "wada" E-M10. Można włączyć działanie stabilizacji przy kadrowaniu wciskając do połowy przycisk migawki ale równocześnie wciśnięcie przycisku migawki do połowy wyłącza powiększenie. Przez to nie można jednocześnie korzystać z powiększenia obrazu i stabilizacji matrycy, co przy długich ogniskowych i manualnym ostrzeniu byłoby przydatne.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Kolejna "wada" E-M10. Można włączyć działanie stabilizacji przy kadrowaniu wciskając do połowy przycisk migawki ale równocześnie wciśnięcie przycisku migawki do połowy wyłącza powiększenie. Przez to nie można jednocześnie korzystać z powiększenia obrazu i stabilizacji matrycy, co przy długich ogniskowych i manualnym ostrzeniu byłoby przydatne.

Eee, coś kręcisz. Ja mam ustawione powiększenie i stabilizację i działa ona przy powiększeniu. Tyle że stabilizację uruchamia wciśnięcie spustu do połowy, a powiększenie mam pod przyciskiem funkcyjnym.

BTW, jakie szkło użyłeś w tym teście?
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    mój błąd. Stabilizacja włącza się od razu przy włączeniu powiększenia przyciskiem funkcyjnym.

Obiektyw to Tokina 300mm f/5.5

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    mój błąd. Stabilizacja włącza się od razu przy włączeniu powiększenia przyciskiem funkcyjnym.

Obiektyw to Tokina 300mm f/5.5

Czyli cały wywód jest o prostu .... gratuluję!
    Inny obiektym, może także inna przsłona, nieznana seria, ot tak sie samo napisało. moze dosyć bajek i czas na rzetelne przedstawiennie ćwiczenia i eksperymentu??!
    Ostatnio edytowane przez apz ; 28.11.15 o 02:03
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Zadna stabilizacja nie zastapi posadzenia sprzetu na porzadnym statywie

pozdro
    Tak, to święta prawda.
    Jednak są sytuacje i to liczne gdzie statywu już se nie weźmiemy. Ostatnio ganiałem jelenie z plecakiem ze sprzętem biegając po podmokłych górkach z obiektywem o ogniskowej 420mm ( ekwiwalent dla małego obrazka 840mm ) Podbiegałem na wzgórze wykorzystując że jelenie akurat mnie nie widzą po czym pomału wyłaziłem na szczyt, one się oddalały i gdy znów miałem możliwość być zasłoniętym przez wzgórze biegłem jak oszalały przez torfowisko żeby zmniejszyć między nami dystans.

Sytuacja w , której na ekwiwalencie 840mm możesz z ręki zrobić ostre zdjęcie na czasie rzędu 1/60s w momencie jak jeleń zamiera w bezruchu i gapi Ci się w obiektyw byłaby wspaniała. Zamiast śrubować ISO mógłbyś zrobić zdjęcie na ISO natywym nawet mimo faktu, że lekko dyszysz i trzęsą Ci się ręce

Bo w teorii bez stabilizacji czas powinien być w rejonie 1/800s

Gdyby na rynku pojawiło się szkło, które pozwala na wykonanie takiego ostrego zdjęcia z ręki przy czasie rzędu 1/60s i przy takiej ogniskowej - byłbym oszołomiony tym faktem

A statyw... statyw został w samochodzie

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    W uzupełnieniu dodam jeszcze, że niekiedy przepisy zabraniają korzystania ze statywu lub doświetlenia lampą (np. w wielu muzeach). Zdarzaja się sytuacje, gdy statywu nie ma na czym rozstawić - np. chcesz wykonaać zdjęcie z łódki chyboczącej się na falach albo z mostu, po którym wciąż jeżdżą pojazdy powodując jego drgania. Zatem - najlepiej jest mieć i statyw i dobrą stabilizację - żadne z tych rozwiazań nie jest w stanie w każdej sytuacji zastąpić drugiego.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Siedzę w Palau Blaugrana. Za chwilę mecz koszykówki. Miejsca mam takie, że nawet 14-150 zrobiłbym fajne zdjęcia. Niestety, po Paryżu nie wpuszczają nawet z saszetką na dokumenty a co dopiero z aparatem z wymienną optyką.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra