Raczej na Panasa 100-400... też ma być na wiosnę![]()
Fuji to ciężko byłoby mi podpiąć do OMD...
Raczej na Panasa 100-400... też ma być na wiosnę![]()
Fuji to ciężko byłoby mi podpiąć do OMD...
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Ostatnio edytowane przez dobas ; 26.11.15 o 00:39
Dokładnie tego określić się nie da - zależy to nie tylko od aparatu, ale i od stabilności trzymania przez fotografującego oraz wymagań co do ostrości zdjęcia (zdjęcie które w na wydruku A4 jeszcze wygląda całkiem OK w skali 1:1 na monitorze może już zdradzać wyraźne objawy poruszenia). Przed chwilą wyciągnąłem Pentaxa K-5, założyłem na niego Sigmę 170-500, ustawiłem ogniskową 400mm i zrobiłem przez okno kilka zdjęć testowych. Obiektyw ciemny i za oknem ciemnica, więc z konieczności czasy dość długie. Z serii 10 zdjęć wykonanych przy 1/90s przy oglądaniu na monitorze cropów w skali 1:1 ostre są 4, przy czasie 1/60s ostre są już tylko 2.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
1/10 s przy 600 mm to nierealne nawet ze stabilizacją, moim zdaniem.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Widocznie bardzo stabilnie trzymasz aparat. To ma też ogromny wpływ. A jak to wygląda statystycznie - np. z 10 klatek ile wygląda tak dobrze?
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
1/10s na 300mm (E-M5 + mZD75-300) robię bez problemu. Strzelając serię na 10szt kilka wyjdzie ostrych. 1/2 czy 1/3s to już dla mnie wyzwanie, czasem wyjdzie, jakby się potrenowało pewnie będzie lepiej.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja