Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 74

Wątek: Ograniczenia w czasie naświetlania - tryb A

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    W epl5 w słabych warunkach oświetleniowych najlepiej radzi sobie "pomiar punktowy na światła" , w tym trybie automat ma najniższą granicę dobierania czasu naświetlania
    Przy priorytecie "A" oczywiście.
    Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
    Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
    Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mm plus Nikony

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Faktycznie, coś w tym jest. Przy ESP i ISO 200 granica jest 8 sekund, przy centralnie ważonym - 15, przy punktowym też 15, przy punktowym na światła 60 i punktowym na cienie - 2.

Może "it's not a bug, it's a feature"?
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    ...Też napisałam, że nie jest to wada.
    Po co w takim razie ten wątek, jak nie ma żadnej wady, czyli wszystko OK.

Twoje pytanie nie jest dla mnie do końca zrozumiałe.
    to pytanie:
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    ...Tak się dzieje u Ciebie też przy dobrym świetle, na zewnątrz ?
    ...To jest jedyna sytuacja, w której jest problem. W innych warunkach ekspozycja dobierana jest prawidłowo.
    Wiesz, chyba wcześniej nie pisałaś o konkretnej sytuacji w której jest "problem".
    Utkwiło mi głównie to:
    ...Chodzi o to, że w priorytecie przysłony aparat nie chce ustawić czasu naświetlania dłuższego od pewnej wartości, która jest zależna od ISO. I tak dla ISO 200 jest to 8 sekund, a dla 1600 - 1 sekunda. Jeśli przymknę przysłonę, czas się wydłuża, ale nadal zdjęcie jest niedoświetlone.
    Ale dzięki za odpowiedź bo chyba nie było wcześniej , że "problem" dotyczy słabych warunków oświetleniowych. Właściwie to chyba nie ma wady, ani problemu...? Bo już się pogubiłem...

PS.
    Dyskusja, jak pisałem wcześniej, w oparciu o przykładowe zdjęcie byłaby bardziej konkretna...tak to nieco wróżenie z fusów, domysłów, itp.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 26.11.15 o 17:53
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Faktycznie, coś w tym jest. Przy ESP i ISO 200 granica jest 8 sekund, przy centralnie ważonym - 15, przy punktowym też 15, przy punktowym na światła 60 i punktowym na cienie - 2.

Może "it's not a bug, it's a feature"?
    Może tak być. W epl5 nie znalazłem możliwości zmiany działania tego automatu
    Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
    Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
    Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mm plus Nikony

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robtor Zobacz posta
    Może tak być. W epl5 nie znalazłem możliwości zmiany działania tego automatu
    Skoro przeszkadza - trzeba poinformować Tokio, może w którejś kolejnej puszce lub aktualizacji zmienią.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Przed chwilą sprawdziłem w E-M10 - tak jak realnasty napisała - ISO200, ESP i max. 8" w trybie A. Co ciekawe po podpięciu manualnego obiektywu maks. czas zwiększa się do 15".

Tylko nie widzę jakby to miało przeszkadzać w normalnym używaniu aparatu? Jakoś nie widzę potrzeby używania trybu półautomatycznego w takich warunkach, prędzej przełączę na M niż będę kombinował w trybie A

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Właściwie to chyba nie ma wady, ani problemu...? Bo już się pogubiłem...
    Wady nie ma, jest problem. Inni użytkownicy potwierdzili takie samo zachowanie swoich aparatów, ale nikt nie wie, czemu tak się dzieje. Zatem pozostaje uznać, że to jakaś funkcja narzucona przez Olka, o której istnieniu nie wiedzieliśmy, jako że takie sytuacje zdarzają się dość rzadko. Ja odkryłam to swoim aparacie po półtora roku użytkowania. Może jeszcze wypowie się ktoś z większą wiedzą.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    dla mnie większą wadą jest brak możliwości ustawienia progów, przy jakich aparat podbija ISO. Czasami mam statyczną scenę i wiem, że mogę zrobić spokojnie zdjęcia na ISO400 przy czasie 1/5 s. A aparat nachalnie podbija mi ISO do 1600 (maks limit) i ustawia dłuższy czas.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Wady nie ma, jest problem...
    Jak zwał tak zwał
    Mnie by bardziej interesowało jak ten "problem" przekłada się w praktyce na zdjęcie.
    Czy jest możliwość zrobienia zdjęcia w trybie A w słabych warunkach oświetleniowych ? Jak ono wychodzi ? Może dobrze i nie ma problemu ani wady ?

Dla przykładu możesz zrobić zdjęcie o zachodzie, wschodzie słońca, tzw. nocne foto, podczas dużego zachmurzenia czy gęstej mgły w trybie A bez wprowadzania korekty ? Inny przykład to foto z dodatkowym filtrem szarym aby celowo wydłużyć czas. Czyli takie warunki gdzie czas dla prawidłowego naświetlenia przekracza powiedzmy sekundę.

Jeśli będzie bardzo niedoświetlone, to nie tylko problem, ale i moim zdaniem duża wada. Niestety z tego wątku nic takiego nie wynika...ale może zostawmy już ten temat bo wyjdzie jak zwykle, że spamuje i się czepiam.

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    dla mnie większą wadą jest brak możliwości ustawienia progów, przy jakich aparat podbija ISO. Czasami mam statyczną scenę i wiem, że mogę zrobić spokojnie zdjęcia na ISO400 przy czasie 1/5 s. A aparat nachalnie podbija mi ISO do 1600 (maks limit) i ustawia dłuższy czas.
    Chyba ustawia wtedy krótszy czas jak wyższe iso ?
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 26.11.15 o 20:04
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Wady nie ma, jest problem.
    Problemu nie ma. Masz za jasno. Zasłoń obiektyw zaślepką, ustaw ISO 200 (najlepiej w miejscu bez zbędnej iluminacji) i kręć kółkiem zmiany przysłony tam i z powrotem. Miłej zabawy, z której wnioski wyciągniesz jednoznaczne.