Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 74 z 74

Wątek: Ograniczenia w czasie naświetlania - tryb A

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Careme Zobacz posta
    Na tej stronie jest wyjaśnienie, że automatyczna kontrola ekspozycji dla OMD10 (zakładam, że dla innych modeli również) odbywa się w zakresie "Measuring range: ASA 100 from F1.2, about 60 seconds to F16, 1/1,000 second".
    Jedna uwaga - ta strona odnosi się do analogowego OM-10 produkowanego w latach 1979-1987. Zmniejsza to prawdopodobieństwo, że we współczesnych OM-D zakres pomiaru jest identyczny.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    83
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Ale jaką konkretnie próbę robtora masz na myśli (poprosiłbym o cytat ), bo prawdę mówiąc żadna mi nie utkwiła w pamięci. Możliwe, że już ze względu na wiek skleroza itp Chodzi o pomiar światła punktowy ? czy może o to:

Trudno się dogadać w przestrzeni internetowej, albo ja mam z tym kłopot
    Nie tylko Ty To już drugi raz jak wydaje mi się, że jasno się wyraziłem, a okazuje się, że nie. Oczywiście chodziło mi o tę sytuację, którą cytujesz.

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Jedna uwaga - ta strona odnosi się do analogowego OM-10 produkowanego w latach 1979-1987. Zmniejsza to prawdopodobieństwo, że we współczesnych OM-D zakres pomiaru jest identyczny.
    Zaiste. Moje niedopatrzenie. Może być to zatem mylące, choć niewykluczone, że współczesne algorytmy nie nawiązują do tego. Niestety nie udało mi się znaleźć analogicznych informacji dla obecnych modeli.
    XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Dla obecnych modeli zakres pomiarowy podawany jest w instrukcjach obsługi. Dla EM-5 i E-PL5 wynosi on 0-20EV, nie sprawdzałem jak dla innych, ale przypuszczam, że jest podobny.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Gdyby ktoś chciał się bawić dalej w badacza-detektywa... proszę zauważyć że zachowanie aparatów było identyczne i nie zależne od zastosowanego obiektywu, a konkretnie od przysłony minimalnej jaką można na nim ustawić. Ja posiadam "kita" na którym przysłona minimalna wynosi 3,5, koleżanka Realnasty natomiast swoje wyniki uzyskała na obiektywie z minimalną przysłoną 1.8 .
    Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
    Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
    Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mm plus Nikony