Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Kalibracja monitora, rady, porady i td

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    To jest wzornik. Sam piszesz. Możesz nim utworzyć profil aparatu, ale to nas nie interesuje. Aparat nie ma w tej rozmowie niczego do rzeczy. Zakładamy, że użytkownik jest świadomy jak go sobie ustawił.
    Profil aparatu też nie ma tu zastosowania.
    Owszem, ten wzornik jak i profil aparatu nim utworzony, niewiele ma wspólnego z kalibracją monitora, ale zdaje się to Ty pokazałeś zdjęcie z wzornikiem w temacie wątka o kalibracji monitora.

...Mając wzornik w ręce i na obrazie możesz porównać czy barwy tu i tam odpowiadają sobie,...
    Dopuszczasz sytuację gdy na dobrze skalibrowanym monitorze i przykładowe to Twoje zdjęcie z wzornikiem, jedna, dwie, bądź trzy barwy (na monitorze) będą dość znacznie odbiegać od tych na wzorniku, a pozostałe będą się zgadzać? (zakładamy przy tym iż zdjęcie otworzyłeś np. w DxO czy innym programie bez użycia profilu aparatu zrobionego tym wzornikiem)

Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    Czy istnieje jakaś granica niekompetencji i złośliwości, której nie mógłbyś przekroczyć?
    Niestety to samo mógłbym napisać o Tobie...
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 17.11.15 o 21:22
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Nie ciągnijcie proszę niepotrzebnych przepychanek.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Owszem, ten wzornik jak i profil aparatu nim utworzony, niewiele ma wspólnego z kalibracją monitora, ale zdaje się to Ty pokazałeś zdjęcie z wzornikiem w temacie wątka o kalibracji monitora.

Dopuszczasz sytuację gdy na dobrze skalibrowanym monitorze i przykładowe to Twoje zdjęcie z wzornikiem, jedna, dwie, bądź trzy barwy (na monitorze) będą dość znacznie odbiegać od tych na wzorniku, a pozostałe będą się zgadzać? (zakładamy przy tym iż zdjęcie otworzyłeś np. w DxO czy innym programie bez użycia profilu aparatu zrobionego tym wzornikiem)

...
    Odpowiadam raz jeszcze - nie kalibruję aparatu, aparat ustawiłem sam pod zwoje preferencje ten temat tutaj mnie nie obchodzi.
    Wzornik i jego zdefiniowane barwy naświetliłem tym samym światłem które rozświetla to greckie morze.

Mam punkt szarości punkt bieli i punkt czerni. oraz ileś tam róznych kolorów. Jestem w stanie ustalić czy są dobrze odwzorowane z monitora i wydruku czy nie jestem w stanie? Jestem w stanie korzystając z wzornika i np. kart szarych z netu ustalić czy mój monitor dobrze odworowuje kolory?
    Jeśli wiesz po co są kanały obrazu (RGB) w porządnym edytorze, to rozumiesz o czym piszę. Jeśli nie cięzko będzie się nam porozumieć...

Podesłeś mi filmiki ktore mówią jak ustawić balans bieli dla światła w warunkach robienia konkretnej fotografii. Co to ma do profilu aparatu?

Na moim skalibrowanym monitorze zdjęcie przeze mnie opracowane powinno sie tak samo wyświelić jak na twoim, o ile został on poddany prawidłowo kalibracji.
    Jeżeli oba zostały zestandaryzowane przez kalibrację co do wyświetlania kolorów i odcieni szarości.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 17.11.15 o 22:56 Powód: literówka
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    ...Wzornik i jego zdefiniowane barwy naświetliłem tym samym światłem które rozświetla to greckie morze.

Mam punkt szarości punkt bieli i punkt czerni. oraz ileś tam róznych kolorów. Jestem w stanie ustalić czy są dobrze odwzorowane z monitora i wydruku czy nie jestem w stanie? Jestem w stanie korzystając z wzornika i np. kart szarych z netu ustalić czy mój monitor dobrze odworowuje kolory?
    Moim zdaniem nie jesteś w stanie na tej podstawie ustalić czy monitor dobrze odwzorowuje kolory. Jeśli dobrze zrozumiałem porównanie robiłeś sobie później przed monitorem. Na monitorze miałeś jak piszesz wzornik oświetlony tym samym światłem co morze. W domu musiałbyś mieć oświetlony wzornik również tym samym światłem, co jak wiadomo jest niemożliwe. W skrajnym przypadku przed monitorem mogłeś też mieć wzornik oświetlony światłem sztucznym i jak tu porównywać ?
    Można by to porównać do kalibracji monitora tak powiedzmy na "oko".

...Podesłeś mi filmiki ktore mówią jak ustawić balans bieli dla światła w warunkach robienia konkretnej fotografii. Co to ma do profilu aparatu?
    Podesłałem filmiki do czego służy ten wzornik i jak za jego pomocą utworzyć profil aparatu.

Jeden z nich:
    https://www.youtube.com/watch?v=8Myq...ature=youtu.be

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Moim zdaniem nie jesteś w stanie na tej podstawie ustalić czy monitor dobrze odwzorowuje kolory. Jeśli dobrze zrozumiałem porównanie robiłeś sobie później przed monitorem. Na monitorze miałeś jak piszesz wzornik oświetlony tym samym światłem co morze. W domu musiałbyś mieć oświetlony wzornik również tym samym światłem, co jak wiadomo jest niemożliwe. W skrajnym przypadku przed monitorem mogłeś też mieć wzornik oświetlony światłem sztucznym i jak tu porównywać ?
    Można by to porównać do kalibracji monitora tak powiedzmy na "oko".

Podesłałem filmiki do czego służy ten wzornik i jak za jego pomocą utworzyć profil aparatu.

Jeden z nich:
    https://www.youtube.com/watch?v=8Myq...ature=youtu.be

Ręce opadają... Chyba się ci wszystko pomieszało.... Mieszasz wzorniki, mieszasz zastowania, nic nie zrozumiałeś, trolujesz....
    Ostatnio edytowane przez apz ; 17.11.15 o 23:07
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Potrzebny arbiter

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Potrzebny arbiter
    Podstawowa różnica między nami jest taka, że ja używam, a ty przeczytałeś, obejrzałeś. Jak potrzeba ci arbitra to go sobie poszukaj....
    Dobranoc.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Kalibracja powinna być przeprowadzona tylko i wyłącznie kolorymetrem (xrite, spyder itp) i regularnie powtarzana. Pomieszczenie w którym pracujemy powinno tez mieć stałe oświetlenie. Kalibrację należy wykonywać regularnie co mniej więcej miesiąc, bo parametry monitorów zmieniają się w trakcie pracy. Kalibracja "na oko" to w sumie nie kalibracja.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Spokojnie, wiem (naczytałem się trochę na ten temat wcześniej) czym kalibrować monitor. Jak napisałem dzięki gietrzemu mogłem to zrobić za pomocą xrite eye-one display. Teoretycznie sprzęt ten robi całą robotę ale... automatyczna kalibracja moim zdaniem się nie udała. Zacząłem w związku z tym walkę z zaawansowaną kalibracją i tu zaczęło się...za szóstym razem dopiero udała mi się uzyskać to co według mnie jest ok. Wątek powstał po to by poznać odczucia innych co do efektów mojej walki. No i po to by przy okazji poznać sposoby i sztuczki innych forumowiczów którzy kalibrują swoje monitory. Trochę nadal poszperałem i doszukałem się porady by po kalibracji dać sobie czas na przyzwyczajenie się do zmian jakie zaszły w kolorystyce ekranu. Poczekam jeszcze zatem ze dwa dni nim ewentualnie wrócę do pierwotnych ustawień. Choć dziś wydaje mi się, że kolorystyka jest bardziej naturalna co mnie osobiście odpowiada jak najbardziej.
    Liczę nadal na komentarze o odczuciach co do zdjęć, bo to w zasadzie ma znaczenie, zależy mi by były jak najbardziej naturalne, i pozytywnie odbierane.
    Dobra pora spać, jutro kolejny dzień cały spędzę w robocie, dopiero wieczorem późnym będę miał czas zaglądnąć na forum.
    spokojnej nocy życzę