Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Kalibracja monitora, rady, porady i td

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Kalibracja monitora, rady, porady i td

Zakładam ten wątek by dowiedzieć się ile się da na temat alibracji i przy okazji byście ocenili czy to co zdziałałem w tym temacie ma sens.
    Przy okazji dziękuje Gietrzemu za kalibrator. Dodaję zrzut ekranu dotyczący mojego pytania co ma sterować kolorami ekranu, inna aplikacja czy nvidia. Zdjęcia były już kiedyś prze ze mnie pokazane w moich wątkach. Tu prosiłbym Was o wypowiedzenie się na ich temat, o jasności, kontraście, i kolorach Monitor to laptopowy 18,1", FHD LCD led

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	testowanko.jpg
Wyświetleń:	434
Rozmiar:	529,8 KB
ID:	161687Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Y0001092 kalibracja.jpg
Wyświetleń:	258
Rozmiar:	208,7 KB
ID:	161688Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	screen.jpg
Wyświetleń:	294
Rozmiar:	640,0 KB
ID:	161689

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Inne aplikacje sterują kolorami.
    Na Nexus 10 super (tak jak na innym fajnym monitorze).
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 13.11.15 o 23:08
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Inne aplikacje sterują kolorami.
    Na Nexus 10 super (tak jak na innym fajnym monitorze).
    u mnie przy tej opcji kolory są nieciekawe. Biały jest różowawy czarny też nie jest do końca czarny. Do tego nie mam żadnej kontroli nad ustawieniami ekranu. Nie mogę go nawet rozjaśnić czy ściemnić.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Na zdjęciu pajaka wydaje mi się, że nasycenie kolorów jest nienaturalnie małe. Ale - na podstawie takich zdjęć trudno się wypowiadać o kalibracji monitora - gdyż nie do końca wiadomo, jaka była kolorystyka motywu w momencie wykonywania zdjęcia (nawet w przypadku motywów o teoretycznie znanej kolorystyce - jak ten pająk - dochodzi kwestia zmienności osobniczej oraz światła w momencie robienia zdjęcia). Więcej o skutkach kalibracji będziesz mógł powiedzieć sam po ściągnięciu ze strony http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6 obrazków testowych i obejrzeniu ich na swoim monitorze.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar Spike_poland
    Mieszka w
    Oberschlesien
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    JA równierz poruszałem ten temat nie dawno największy problem to to iż nie wiemy jak Ty widzisz dane zdjęcie, co chcesz pokazać, z tego co wyczytałem kalibratory słabo działają na monitorach laptopowych, ja mam skalibrowane windowsowym kalibratorem, + opcje z intela (jasność kontrast, gamma, nasycenie) ja po zrobieniu tej kalibracji, napisałem do kilku osob z tego forum z pytaniem czy moje zdjęcia nie wyglądają zbyt ciemno/jasno, a moze sa po prostu ok, wyszło ze sa po prostu ok, potem pojechałem do sklepu apple pogadałem ze sprzedawcą i na trzech monitorach z "retiną" oglądałm moje fotki (mam konto na digart.pl) i powiem Ci że na apllowskich monitorach to spadek (naprawdę nie wielki) nasycenia reszta to samo, następnie pojechałem do kumpla który ma EIZO coloredge, sklaibrownay i ten sam efekt, no i mam sporo wydrukowanych zdjęć które wisza w mieszkaniu i porównując je z tym co widze jest ok moja rada jak mieszkasz w pl po prostu jedź do sklepu apple, lub Eizo(mozesz sledzić ich na FB itp.) oni czesto organizują spotkania gdzie prezentują swoje monitory tam sobie zobaczys zswoje foty, lub na Fb poopytaj znajomych moze ktoś jest grafikiem, i posiada dobry monitor gdzie bedziesz mógł zobacyzsz swoje zdjęcia, na moim monitorze , kolory są wyblakłe i to bardzo, jasność kontrast ok według mnie , natomiast zdjęcie z chmurami, według mnie i mojego monitora góra ok (nie jest przesadzone sa po prostu ok kolory), ale nie wiem czy drzewo miało być tak mocno ciemne bo u mnie jest to bardzo mocna czerń (samo drzewo) reszta wygląda ok według mnie i mojego monitora w lapku , nie wiem czy pomogłem tak czy siak znam ten ból :P

---------- Post dodany o 21:32 ---------- Poprzedni post był o 21:27 ----------

Yamada według mnie te rózowawe chmury to efekt zachodzącego/wschodzącego słońca??? https://www.instagram.com/p/8wHcxgE75z/ też rozowe niebo czeto się zdarza u mnie w IRlandii (zdjęcie wykonane telefonem, wiec jakość nie powala :P )
    Ostatnio edytowane przez Spike_poland ; 13.11.15 o 23:30

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    W sumie kalibracja monitora, żeby wszyscy widzieli to co ja to troszkę szukanie jednorożca wśród koni. Każdy ma inny monitor, inaczej skalibrowany, inna przeglądarka ect. Wystarczy, jak kolory i kontrast nie bedą dawały po oczach i można do "neta" wrzucać miniaturki Kalibracja ma sens, moim zdaniem, dopiero jak drukujesz swoje prace. Obojętnie czy w domu na swojej drukarce czy w labie. Dopiero na poziomie monitor-wydruk ma to faktycznie sens i miejsce do onanizowania się szczegółami.
    ps. ale zawsze można dać zarobić ludzikom od kalibracji
    pps. i oczywiście "specjalistom" tabelowo-wykresowym
    Ostatnio edytowane przez sepi19 ; 13.11.15 o 23:52
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Ja używam: "inne aplikacje sterują....."
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Wiem że każdy będzie widział trochę inaczej ( widzimy inaczej, mamy różne monitory), chodzi mi o to by zdjęcia były mniej więcej poprawne. Faktycznie pająk jest mało nasycony kolorami czyli coś się sprawdza. Na focie krajobrazowej chmury są różowe i takie były rzeczywiście. Co do kalibracji to muszę powiedzieć że po kilku próbach zaczynam być zadowolony. Do systemowej kalibracji zawsze moę wrócić w kilka sekund. Przy tej systemowej nie do końca byłem zadowolony z kolorów wydruków. To jeszcze sprawdzę po kalibracji eye-one display. Postaram się też na nowo kilka fot obrobić i wrzucę potem wersje sprzed i po kalibracji.
    ps. Drzewo było ciemne, niemal czarne

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Yamada, druknij sobie po prostu zdjęcie A4 i porównaj z tym co widzisz na monitorze. Koryguj do wydrukowanej fotki Reszty i tak nie dogonimy
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

| OlyJedi Awatar ayu
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Odnośnie twojej kalibracji nikt nic ci nie może powiedzieć czy jest dobra czy zła. Ja powiem tylko tyle, że mało który laptop daje się przyzwoicie skalibrować. Ostatni jaki miałem w rękach i efekty były przyzwoite to był Lenovo Yxx z matrycą IPS. Laptopy fabrycznie wypuszczane są z "zimnymi barwami" a po kalibracji mogą dziać się cuda ale najczęściej szary robi się ciepły wpadający w pomarańcz. Jeszcze jedna sprawa - raczej większość ludzi zajmujących się kalibracją powie tak: jeśli kalibrator/spektrofotometr to tylko x-rite reszta czyli pantone, spider itp daje efekty różne czytaj słabe. Jeśli to możliwe a nie zależy nam na mobilności to niezłym rozwiązaniem jest monitor zewnętrzny do laptopa. Pozdrawiam.
    Lubię sobie popstrykać.