Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Kalibracja monitora, rady, porady i td

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    ...Dodaję zrzut ekranu dotyczący mojego pytania co ma sterować kolorami ekranu, inna aplikacja czy nvidia. Zdjęcia były już kiedyś prze ze mnie pokazane w moich wątkach. Tu prosiłbym Was o wypowiedzenie się na ich temat, o jasności, kontraście, i kolorach Monitor to laptopowy 18,1", FHD LCD led

Załącznik 161687
    Tu w pełni zgadzam się z tym co napisał Wyszomir:
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    ...na podstawie takich zdjęć trudno się wypowiadać o kalibracji monitora - gdyż nie do końca wiadomo, jaka była kolorystyka motywu w momencie wykonywania zdjęcia (nawet w przypadku motywów o teoretycznie znanej kolorystyce - jak ten pająk - dochodzi kwestia zmienności osobniczej oraz światła w momencie robienia zdjęcia). Więcej o skutkach kalibracji będziesz mógł powiedzieć sam po ściągnięciu ze strony http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6 obrazków testowych i obejrzeniu ich na swoim monitorze.
    Pierwszy i trzeci obrazek szczególnie z powyższego linku. Jeśli chodzi o jasność i kontrast polecam np. takie obrazki testowe: klik1 klik2

Co do pierwszego zdjęcia to można się tylko odnieść do obróbki w zasadzie i ja bym poszedł w tym kierunku:
    Twoje:Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	testowanko.jpg
Wyświetleń:	222
Rozmiar:	538,0 KB
ID:	161730 moja wersja:Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	testowanko_a.jpg
Wyświetleń:	218
Rozmiar:	645,6 KB
ID:	161729
    Choć pewnie w realu tak nie było i Twoje jest tu bardziej "prawdziwe"

PS.
    W lapku mam ustawione sterowanie kolorami ekranu - sterownik (aplikacja) karty graficznej, u mnie akurat nie Nvidia tylko od AMD. Tylko akurat nie używam go do obróbki zdjęć. Na tyle ile mogłem ustawiłem aby podobnie wyświetlał jak monitor stacjonarny.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 14.11.15 o 17:01
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Dzięki że jest jakiś odzew, w większości się zgadzam ale powoli dochodzę do wniosku że po kalibracji jest trochę lepiej. Jeszce nie drukowałem nic bo czasu brakuje.
    Dziś wziołem sobie fotkę pajączka ponownie obrobiłem.
    przed kalibracją
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Y0001191a.jpg
Wyświetleń:	494
Rozmiar:	765,3 KB
ID:	161934
    po kalibracji
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Y0001192.jpg
Wyświetleń:	499
Rozmiar:	770,2 KB
ID:	161935

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    393
    Moja galeria
    Jak już pisałem wypowiadanie się na podstawie takich zdjęć o jakości kalibracji jest dość ryzykowane, ale w moim subiektywnym odczuciu pajączek obrobiony po kalibracji wygląda zdecydowanie bardziej naturalnie.
    Jeżeli chcesz zbierać tego typu opinie - sugeruję ślepy test - zamieść zdjęcia obrobione przed i po kalibracji w losowej kolejności nie informując które jest które - wyeliminujesz efekt domyślania się że po kalibracji musi być lepiej i wypowiedzi będą bardziej wiarygodne.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    wyszomir, dzięki za odpowiedź, myślę że nie ma konieczności takich testów. Wczoraj skalibrowałem też monitor stacjonarnego kompa i efek jest podobny, za dużo czerwieni i pochodnych miałem no i foty delikatnie za ciepłe są. Większośc bo nie wszystkie. Twoja uwaga że po jest lepiej to potwierdza. Pajączek ma troszkę ochłodzenia i obcięte czerwienie o 10% i pomarańcze o 11% reszta bez zmian.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Jak już pisałem wypowiadanie się na podstawie takich zdjęć o jakości kalibracji jest dość ryzykowane, ale w moim subiektywnym odczuciu pajączek obrobiony po kalibracji wygląda zdecydowanie bardziej naturalnie.
    Jeżeli chcesz zbierać tego typu opinie - sugeruję ślepy test - zamieść zdjęcia obrobione przed i po kalibracji w losowej kolejności nie informując które jest które - wyeliminujesz efekt domyślania się że po kalibracji musi być lepiej i wypowiedzi będą bardziej wiarygodne.
    Zgadzam sie.
    W tym wątku już napisano wiele słów i opiniii które nie mają wiele wspólnego z kalibracja.

Kalibracja monitora to, jak ja ją rozumiem, nic innego jak standaryzacja wyświetlania koloru. Gdyby zamiast pajaczka yamada sfotografował szarą kartę kodaka, to ja na swoim skalibrowanym monitorze powinienem ją zobaczyć tak jak umieszczoną obok monitora swoją kartę. Gdyby ją sfotografował obok pajączka, mógłby ją wykorzystać do oceny jak ma skalibrowany monitor porównując ją w wyświetlanym przez monitor obrazem.

Wszystkie inne dywagacje tutaj nie dotyczą kalibracji tylko są dywagacjami o wrażeniach, odczuciach, odbiorze indywidualnym, gustach...
    Ostatnio edytowane przez apz ; 17.11.15 o 09:33 Powód: uzupałnienie
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    393
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Gdyby zamiast pajaczka yamada sfotografował szarą kartę kodaka, to ja na swoim skalibrowanym monitorze powinienem ją zobaczyć tak jak umieszczoną obok monitora swoją kartę. Gdyby ją sfotografował obok pajączka, mógłby ją wykorzystać do oceny jak ma skalibrowany monitor porównując ją w wyświetlanym przez monitor obrazem.
    To nie jest takie proste.
    Po pierwsze - monitor świeci światłem własnym, a karta odbitym. Na to, jaki widzisz kolor szarej karty Kodaka ma wpływ światło oświetlające kartę - a więc natężenie oświetlenia i widmo źródła światła oraz kolorystyka elementów znajdujących się w otoczeniu karty (bo na kartę pada też światło odbite od tych elementów). W efekcie nawet przy idealnym monitorze w zależności od warunków w pokoju będziesz miał różne rozbieżności między kolorem karty i monitora. Zagadnienie komplikuje dodatkowo to, że mózg przyzwyczaja się do światła oraz kolorów otoczenia i dopasowuje do nich swoje postrzeganie - dlatego przebywając w pokoju oświetlonym światłem żarowym nie odczuwamy wrażenia, ze barwy są znacznie cieplejsze niż zewnątrz w świetle dziennym. Co więcej - mózg przy postrzeganiu barw wykorzystuje swoją wiedzę o przedmiocie - dlatego śnieg zarówno w słońcu jak i miejscach zacienionych wydaje nam się biały, mimo, ze widmo światła od niego odbitego jest zdecydowanie różne.
    Po drugie - szara karta Kodaka to tylko jeden odcień szarości, a do oceny kalibracji potrzebna jest znajomość wielu punktów charakterystyki. Można np. na monitorze ze źle ustawioną gammą tak wyregulować jasność, ze dla jednego, konkretnego poziomu szarości uzyskamy pełną zgodnosć ze wzorcem - wtedy dla jednego, wybranego poziomu szarości będzie pięknie, dla innych - już zdecydowanie gorzej.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria
    OK. bylem nieścisły, moje karty mają także wzorniki kolorów poza skalą szarości. Użyłem nieścisłego terminu. A na co dzień używam małego składanego X-rite.

Pajączek sfotografowany z kartą w plenerze są tak samo świecące światłem odbitym. ( Zdjęcie zrobione przez ggolusa, mój wzornik i ręka)
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	GG050381.jpg
Wyświetleń:	207
Rozmiar:	1,03 MB
ID:	161960  
    Ostatnio edytowane przez apz ; 17.11.15 o 18:23
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    .... Gdyby zamiast pajaczka yamada sfotografował szarą kartę kodaka, to ja na swoim skalibrowanym monitorze powinienem ją zobaczyć tak jak umieszczoną obok monitora swoją kartę. Gdyby ją sfotografował obok pajączka, mógłby ją wykorzystać do oceny jak ma skalibrowany monitor porównując ją w wyświetlanym przez monitor obrazem....
    Z tym się nie do końca zgadzam.

Z tego co wiem, (mogę się mylić i proszę ewentualnie poprawić) to ten wzornik ma niewiele wspólnego z kalibracją monitora.

Wzornik X-Rite tzw. ColorChecker Passport służy do stworzenia profilu kolorystycznego dla aparatu, a nie monitora. Innymi słowy, można mieć super, hiper skalibrowany najlepszy monitor, a sam aparat może okłamywać kolory. Tu właśnie z pomocą przychodzi ColorChecker Passport. Należy też dodać, ze profil utworzony za jego pomocą może być wykorzystywany tylko w programach od Adobe (LR, ACR)
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta

Z tego co wiem, (mogę się mylić i proszę ewentualnie poprawić) to ten wzornik ma niewiele wspólnego z kalibracją monitora.

Wzornik X-Rite tzw. ColorChecker Passport służy do stworzenia profilu kolorystycznego dla aparatu, a nie monitora. Innymi słowy, można mieć super, hiper skalibrowany najlepszy monitor, a sam aparat może okłamywać kolory. Tu właśnie z pomocą przychodzi ColorChecker Passport. Należy też dodać, ze profil utworzony za jego pomocą może być wykorzystywany tylko w programach od Adobe (LR, ACR)
    To jest wzornik. Sam piszesz. Możesz nim utworzyć profil aparatu, ale to nas nie interesuje. Aparat nie ma w tej rozmowie niczego do rzeczy. Zakładamy, że użytkownik jest świadomy jak go sobie ustawił.
    Profil aparatu też nie ma tu zastosowania. Na dole masz pasek z szarościami i punkt bieli i czerni.
    Mając wzornik w ręce i na obrazie możesz porównać czy barwy tu i tam odpowiadają sobie, więcej, jeśli masz skalibrowany dobrze monitor i drukarkę możesz sobie wzornik porównać do zrobionego wydruku, uwzględniając zastrzeżenia o których pisał chwilę wcześniej wyszomir.
    A w tym przypadku użyłem go by móc zdefiniować potem niewiarygodny, niespotykany dla mnie kolor morza.

Więcej każdy z tych kolorów jest ściśle zdefiniowany, ma określoną numerycznie swoją własną barwę.
    I jeszcze jedno. Mój kalibrator wymaga by przed kalibrowaniem monitora ustawić go na określoną barwę i w ustawieniach neutralnych. A potem kalibrować , więc nie jaśniej ciemniej czy używając innego profilu jak gdzieś tam wspominał yamada. Dodatkowo ma fazę w kalibracji, gdy zbiera światło mieszane z monitora i jego otoczenia by potem testować na kolejnych barwach i szarościach monitor, a podobno nie jest z najlepszej półki.... Mam hueyPRO od kilku lat i nie narzekam na niego.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 17.11.15 o 20:49

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta

Czy istnieje jakaś granica niekompetencji i złośliwości, której nie mógłbyś przekroczyć?