Bardzo ładne te stawy na Twoich zdjęciach
Byłem tam pod koniec sierpnia jeden cały dzionek z rowerem ale takiej chmary pierza nie widziałem.
Bardzo ładne te stawy na Twoich zdjęciach
Byłem tam pod koniec sierpnia jeden cały dzionek z rowerem ale takiej chmary pierza nie widziałem.
Jacek
Cud, miód, malina![]()
Fajny początek, z uwagą będę sobie oglądał gdyż od jakiegoś czasu mam ochotę się tam wybrać. Trochę informacji z neta mam ale najlepsze są takie z pierwszej ręki. Czekam zatem na kolejne porcje zdjęć i opisów miejsc kóre warto tam zobaczyć.
Brawo, piękne zdjęcia - już słyszę ten krzyk ptactwa![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
To nie tak, że nie dotarła tam cywilizacja. Mieszkałam w małej wiosce, w której ludzie korzystają oczywiście z takich dóbr jak TV i Internet (chociaż powolny jak żółw), ale wystarczy wyjechać dosłownie kawałek poza wieś i znaleźć się w lesie, gdzie są dziesiątki ścieżek rowerowych i można przejechać wiele kilometrów nie spotykając żywej duszy, słuchać śpiewu ptaków i podglądać sarenki, można też jechać kilkanaście km drogą asfaltową z lasem po obu stronach, którą czasem 2 samochody przemkną, można pojechać nad któryś ze stawów (najbliższy miałam 3 min od domu) i godzinami obserwować ptaki nad nim latające bez tłumu ludzi wokół - jednym słowem natura na wyciągnięcie ręki.
Poruszałam się w takim trójkącie pomiędzy Rudą Żmigrodzką – Niezgodą - Rudą Sułowską. Stawy, nad którymi spędziłam wiele godzin to Jamnik, Stary, Jeleni, Rudy. Nie wszędzie można wejść/wjechać. Od ubiegłego roku przybyło niestety więcej zakazów i są one bardziej restrykcyjne. Jeżeli ktoś chce wejść na teren rezerwatu, wcześniej musi uzyskać pozwolenie. Procedura jest dość długa, ale da się przez to przebrnąć.
Co roku na stawach odbywają się odłowy ryb, poprzedzone spuszczaniem wody.Te ogromne chmary ptaków fotografowałam nad Stawem Stary, gdzie stopniowo w czasie mojego pobytu była spuszczana woda i ptaki miały darmową wyżerkę. Tam też startowały i wieczorem lądowały tysiące żurawi.
To nie był krzyk, tylko wrzask nie do opisania. Nagrałam, ale jeszcze nie miałam czasu odsłuchać.
PS. Dostałam po głowie za obróbkę zdjęć. Wiem, że słusznie, ale jak będę bawić się w LR, którego jeszcze dobrze nie rozgryzłam, wstawię kolejne fotki chyba w grudniu. No dobra, trochę bardziej się postaram.
c.d.n.
Mądrzy ciągle się uczą, głupcy wszystko umieją (Apolinary Despinoix).
Bardzo przyjemne w odbiorze zdjęcia. Szkoda, że spsute nieco przez użycie zoomu cyfrowego. Lepiej samemu wykadrować niż korzystać z tego "udogodnienia" w aparacie.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Fajne 228, z seksem mi się kojarzy![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Może ma, a może nie mato przymrużenie oka na końcu też coś tam mówi
i tu co do "racji" nie mam zamiaru się upierać
W każdym razie w tym ostatnim wrzucie odgadłem te, które były robione z zoomem cyfrowym (później dopiero zaglądając w EXIF), więc chyba coś w tym jest na rzeczy.
Co do samych zdjęć mój komentarz byłby dokładnie taki sam jak ostatnio.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 3.10.15 o 21:53
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Fajne foty z ptaszkami.![]()
Nie spotkałaś tam czasem Hitchcock'a ???![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.