szafir51, bardzo podobają mi się ostatnie wrzutki. Super!
szafir51, bardzo podobają mi się ostatnie wrzutki. Super!
187-189 fajne, ciepłe kadry
moje wątki 1. Malta i Gozo 2. Z łąk i pol...
cieszę się, że zdjęcia się podobają.
W takim razie kontynuuję wrzutkę wakacyjną: teraz zapraszam do obejrzenia 100 zdjęć mojego szkraba przekopującego plażę
Nie? No dobra, będzie coś innego.
Spieszę donieść, że mi też się podobają, z szermierką na czele![]()
na moich kolejnych zdjęciach chciałbym Wam pokazać święto, które odbywa się do roku na przełomie sierpnia i września w Zgorzelcu i Goerlitz. W Zgorzelcu są to Jakuby, w Goerlitz - Altstadtfest, czyli po prostu święto Starego Miasta. Pod koniec każdego lata oba miasta przez trzy dni wypełniają kolorowe ulice pełne postaci i rekwizytów z przełomu XV i XVI wieku.
Zaczynamy od Zgorzelca i wejścia na częściowo odnowione Przedmieście Nyskie, gdzie rozpoczyna się festiwal
198.
Idąc wzdłuż Nysy mijamy kataryniarzy, którzy zjechali tu na I Międzynarodowy Festiwal Kataryniarzy ze swoimi grającymi maszynami i przy okazji umilali odwiedzającym spacer wygrywanymi melodyjkami
199.
200.
Cała ulica zastawiona kolorowymi stoiskami z wyrobami maści wszelakiej - zarówno z epoki jak i nowoczesnymi, rękodziełami oraz produktami "Mejd in Czajna"
201.
202.
203.
204.
Mniej więcej w połowie drogi dochodzimy do domu Jakuba Boehme, od którego imienia wzięła się nazwa imprezy. Jakub Boehme był XVI wiecznym filozofem i mistykiem, autorem rozpraw o religii i filozofii. Bardzo ciekawa postać, o której więcej przeczytacie tutaj. Jego śladami przybył swego czasu do Zgorzelca nawet sam Nicolas Cage (czyli nasz swojski Mikołaj Klatka).
205.
zostańcie nastawieni, albowiem więcej nastąpi![]()
Bardzo ciekawe
No jesteśmy nastawieni i czekamy na następne wieści i fotki
O
mam w Zgorzelcu rodzinę i często tam bywam, więc z zaciekawieniem będę patrzył![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Takie odlegle kraniece,wiec szczegolnie z ciekawoscia poznaje.
A żona ma rodzinę w Twoich okolicach, również z zainteresowaniem oglądam Twoje zdjęcia
Jakie odległe krańce? 150 km od Wrocławia, niewiele ponad godzina jazdy A4-ką
Taaa daaaam! Czas na kontynuację:
na przyulicznych stoiskach można kupić przysłowiowe mydło i powidło, np. takie deseczki ze śmiesznymi sentencjami. Mi się szczególnie spodobała "Kurz jest po to, żeby leżał". Żona jakoś nie podłapała
206.
Oczywiście nie mogło zabraknąć też czegoś na ząb. Nie wiem, czy zdjęcia należycie to oddają, ale świetnie wyglądało
207.
i pachniało bardzo, bardzo... mniam!
208.
Spacerując dalej Przedmieściem Nyskim co pewien czas napotykamy na przemarsze XVII-wiecznych formacji wojskowych
209.
oraz zespołów folklorystycznych
210.
Dochodzimy powoli do mostu staromiejskiego. Most, wysadzony w powietrze w 1945 roku przez wycofujących się Niemców, został odbudowany i oddany do użytku w 2004 roku. Dziś stanowi połączenie piesze pomiędzy Przedmieściem Nyskim a dolną częścią Starego Miasta.
Przed mostem natrafiamy na pokaz strzelania z broni czarnoprochowej. Wszystko bardzo realistyczne, komendy, ładowanie broni, sprawdzenie itp. Na koniec ogłuszający huk wystrzału. Duże brawa dla grupy rekonstrukcyjnej, która mimo potężnego upału dała radę wytrzymać w tych mundurach. Chapeu bas.
211.
O wojakach na razie tyle ale do tematu jeszcze wrócimyBędzie duuużo zdjęć.
Jak widać na poniższej fotografii lustrzanki były w ruchu już setki lat temu. I po stroju posiadacza można wywnioskować, że ówczesnym fotografom nie powodziło się najlepiej
212.
213. Widok z Goerlitz na most staromiejski. Obok mostu wzniesiony w 1827 roku młyn wraz z elewatorem, na którym znajduje się mozaika WAZE (Wizerunek Artystyczny Zjednoczonej Europy).
znów zostańcie nastawieni, bo w następnej wrzutce przenosimy się od razu do naszych zachodnich sąsiadów - będzie tłoczno i kolorowo![]()