Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Miło, że zaglądacie, dzięki.
Jedna z główniejszych i zarazem dłuższych ulic - Aleja Grunwaldzka. Więcej tu, jakby ktoś był zainteresowany.
17. (archiw.)
17n.
18. (archiw.)
18n.
19. (archiw.) Budynek z 1850r. nieprzerwanie do dziś pełni rolę hotelu.
19n.
![]()
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
fajnie, że robiąc zdjęcia próbujesz jak najdokładniej odzwierciedlić starą fotografię, na 19 nawet tramwaj ładnie się pokazał![]()
kawał dobrej roboty![]()
Ulica kolejowa, hotel kolejpwy... teraz hotel i restauracja Sowa. Tak mi się kojarzy z tymi słynnymi podsłuchami
Czy tam rzeczywiście idzie kolej ?
Nie zrozumiałem 18 ... Holenderska droga
I ciągnij proszę dalej bo genialny wątek.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Przy tej ulicy (po drugiej stronie) znajduje sie Dworzec PKP, więc tak można powiedzieć
Wyjaśnienie (tak sądzę) w linku, który wczesniejy podałem. cyt:
..."Aleja Grunwaldzka ma ponad 3 km. Zaczyna się na Placu Grunwaldzkim i kończy na rogatkach miasta w Gronowie Górnym. Jest stara jak stary jest Elbląg. W dawnych wiekach prowadziła od Bramy Pasłęckiej w kierunku Pasłęka. Brama Pasłęcka mieściła się w okolicy dzisiejszego Placu Grunwaldzkiego. Ponieważ niemiecka nazwa Pasłęka brzmiała Preussisch Holland, bramę nazywano Hollander Tor, Plac Grunwaldzki - Am Holländer Tor, a Aleję Grunwaldzką - Holländer Chaussee."...
Powiem szczerze, że od Ciebie się dowiedziałem o tych dzikach, ale fakt w necie znalazłem info, że w dzielnicach na obrzeżu miasta sąsiadującymi w bliskiej odległości z lasami tzw. Wysoczyzny Elblaskiej pojawiają się te zwierzęta. Aluzji do Orbana zbyt nie kumam, chyba, że to miał być taki żart bez emotki. Odgradzanie się przed dzikimi zwierzętami, a ludźmi stanowi jednak pewną różnicę. Podobnie buduje się ogrodzenia przy drogach ekspresowych czy autostradach biegnących w pobliżu, czy przez las. Tak nawiasem mówiąc po wpisaniu w google frazy "dziki w...", wyszukiwarka uzupełniła w Swinoujściu, Warszawie, Gdyni.
Ok, nie to jest tematem wątka to chyba nie warto kontynuować
Skoro byliśmy na Grunwaldzkiej to wypada pokazać Dworzec PKP odremontowany ostatnimi laty (wewnątrz też)
20. (foto archiw.)
20n. (z roku 2011)
21. (foto archiw.)
21n. (obecnie - 2015r)
Skoro w temacie dworców to jeszcze jeden mały dworzec obecnie już nie istniejący. Zamieniony w budynek mieszkalny.
22. (foto archiw.)
22n. (obecnie - 2013r, ale niewiele sie tu zmieniło do dnia dzisiejszego)
![]()
Ostatnio edytowane przez And.N ; 16.09.15 o 19:58
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Bardzo ciekawy wątek.
Ciekawy wątek. Przypomina mi fotki z tej strony: http://www.dawnotemuwkrakowie.pl/ Tu jest wywiad z autorem tego bloga, w którym opowiada jak robi takie zdjęcia.
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA