Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: OM-D E-m1 vs OM-D E-m5 II

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

OM-D E-m1 vs OM-D E-m5 II

Witam,
    To mój pierwszy post na tym forum.
    Mam dylemat czy E-M1 czy E-M5 mark II ?

Zastosowanie głównie studyjne.
    Jeśli E-M5 II to z gripem.
    Filmowanie nie ma dla mnie znaczenia.
    Kwestie finansowe bez znaczenia.
    Przewaga HiRes (64 mega pix) w E-M5 II jest mi znana i nie jest najistotniejsza.

Więc na który model wskazanie?
    Ostatnio edytowane przez zoom2 ; 2.09.15 o 13:28

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Jest jedna istotna różnica przy strobingu to x-sych 1/320s w E-M1 vs 1/250s E-M5 i E-M5 II.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Jest jedna istotna różnica przy strobingu to x-sych 1/320s w E-M1 vs 1/250s E-M5 i E-M5 II.
    tak, to też wiem , ale ta różnica nie jest dla mnie aż tak bardzo istotna choć bez wątpienia trochę na korzyść M1.
    Proszę o więcej argumentów (o ile są)
    gniazdo X-sync w M1 też jest na plus ale też nie decyduje.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zoom2 Zobacz posta
    tak, to też wiem , ale ta różnica nie jest dla mnie aż tak bardzo istotna choć bez wątpienia trochę na korzyść M1.
    Proszę o więcej argumentów (o ile są)
    gniazdo X-sync w M1 też jest na plus ale też nie decyduje.
    W dobrych oświetleniowych warunkach na iso do 800 różnic nie będzie. W przypadku używania 14-35 będzie lepiej chodził AF z M1. 35-100 jest w zasadzie manualnym szkłem z lustrzankami , więc tu nie spodziewałbym się różnicy.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Jak dla mnie EM1. Swego czasu miałem oba przez jeden dzień i pozostałem przy EM1. Napisałeś, że HR w Em5II nie jest dla Ciebie istotny. Tak więc podstawową różnicą będzie sama matryca. W EM5II Sony, w EM1 Panasonic. Różne tu są opinie co do jednej i drugiej. Dla mnie nie ma różnic a podejrzewam, że wszelkie takowe są bardziej efektem placebo i wynikają z większej lub mniejszej miłości do S lub P Ale jeżeli chodzi o pracę w studiu to EM1 posiada hybrydowy AF czyli kontrastowy + fazowy co przekłada się na lepszą współpracę ze szkłami spoza systemu M4/3 a ze szkłami m4/3 AF jest wyczuwalnie szybszy niż w em5II szczególnie w słabym świetle. Samo operowanie EM1 jest jakby "szlachetniejsze". Wszystko chodzi w nim lepiej, gładziej. Ja używam dołączanego gripu ale i bez niego chwyt w em1 jest pewniejszy niż w EM5II. Wszystko jest pod ręką, tam gdzie trzeba, tworzywa szlachetniejsze... W EM5II bez gripu spust migawki jest jakoś nie tam gdzie trzeba

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Więc na który model wskazanie?
    Po tym wszystkim co napisałeś do tej pory tylko M1. Ze względu na pewniejszy uchwyt. Nie wyobrażam sobie pracy 8+ godzin aparatem o uchwycie tak małym jak w moim M5 II. Nic nie pisałesz o szkłach?
    Inna opcja to te wszystkie wi-fi i tetheringi. M5 II ma, czy ma też M1 ja nie wiem.

M5 II ma gniazdo kompatybilne z UHS-II. Szybsze (dzisiaj) karty szaleją z tym aparatem czytaj: jest cały czas gotowy do pracy.
    M5 II ma pierwszą kurtynę czy cośtam elektroniczną co skutkuje mniejszymi drganiami (ostrzejszymi fotkami) w okolicach 1/100-1/250.
    M5 II ma elektroniczną migawkę, jest cichutko i oszczędzasz mechaniczną.

M5 II do pracy? Tylko z gripem, dodatkowo płatnym.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    8 godzin nie fotografuję bo jestem amatorem
    szkła to : 25, 45, 75 (ew.60 sigmy)
    ISO jak najniższe (szkoda że najmniej to 200)
    jak juz pisałem jeśli M-5II to tylko z gripem.
    elektroniczna pierwsza kurtyna znana mi jest z sony i ok.
    tethering wczystej kablowej formie mało mnie interesuje (choć nie wydaje mi się żeby LR miał z tym problem) za to zrzucanie JPG (a jeszcze lepiej RAW) po wi-fi na maca lub ipada jak najbardziej.
    Zakładając , że "papierowa" specyfikacja obu tych korpusów jest bardzo podobna interesuje mnie wskazania na:
    jakość obrazowania
    skuteczność i komfort wizjera
    ergonomia
    skuteczność AF
    i wszystko to w warunkach oświetlenia w studio czyli słabego w porównaniu z plenerem.

p.s czy radiowe wyzwalacze RF-603 II od nikona nie uszkodzą elektroniki aparatu?
    błysk powinny wyzwolić, przeniesienie TTL nie istnieje w zastosowaniu lamp studyjnych ale wątpliwości co do destrukcji elektroniki korpusu mam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    p.s czy radiowe wyzwalacze RF-603 II od nikona nie uszkodzą elektroniki aparatu?
    błysk powinny wyzwolić, przeniesienie TTL nie istnieje w zastosowaniu lamp studyjnych ale wątpliwości co do destrukcji elektroniki korpusu mam.
    Nie. To standardowa stopka, a wyzwalacz nie wysyła żadnych impulsów do aparatu. Nie ma prawa się nic zepsuć.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    ISO jak najniższe (szkoda że najmniej to 200)
    Jest jeszcze ISO LOW i tu i tu chyba

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    no tak, ale to nie to samo co natywne

Uprawnienia umieszczania postów