Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: OM-D E-m1 vs OM-D E-m5 II

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zoom2 Zobacz posta
    no tak, ale to nie to samo co natywne
    Sądzisz po nazwie?

To tylko nazwa.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    W dobrych oświetleniowych warunkach na iso do 800 różnic nie będzie. ...
    Sadzę, że w dobrych warunkach oświetleniowych (czyli bardzo krótki czas ekspozycji) różnicy nie będzie do iso 6400. Tak jak i nie było różnicy (no może malutka na korzyść E-M1) pomiędzy E-M5, a E-M1:

(krop 1:1)Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	iso 6400.jpg
Wyświetleń:	441
Rozmiar:	962,8 KB
ID:	156353 (klikać do oporu)

Matryca wszak z tego co można wyczytać się nie zmieniła w E-M5 Mk2 w stosunku do tej z E-M5.
    Chyba, że testowym RAW-om z strony dpreview nie można wierzyć.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Sądzisz po nazwie?

To tylko nazwa.
    nie,
    sądzę bo wiem.
    nie interesuje mnie niższa czułość by ustawić inne parametry ekspozycji. Interesuje mnie niższa czułość by mieć wyższą jakość obrazu. A ta w OM-D E-M1 jest najwyższa przy iso 200 i programowe obniżanie czułości tej jakośći nie poprawi.
    Ostatnio edytowane przez zoom2 ; 2.09.15 o 17:29

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    nie,
    sądzę bo wiem.
    nie interesuje mnie niższa czułość by ustawić inne parametry ekspozycji. Interesuje mnie niższa czułość by mieć wyższą jakość obrazu. A ta w OM-D E-M1 jest najwyższa przy iso 200 i programowe obniżanie czułości tej jakośći nie poprawi.
    niekoniecznie tak musi być.
    To tylko moje przemyślenia, ale ISO200 w Olku to tak naprawdę ISO100 rozjaśnione o 1EV. Tak samo dla każdego wyższego ISO aż do ISO5000 (przynajmniej w E-M10). Prawdopodobnie dla zachowania większej ilości informacji w jasnych partiach obrazu. ISO100 (rozszerzone) to prawdziwe ISO100 bez żadnego rozjaśniania - za to z większym prawdopodobieństwem prześwietlenia jasnych części kadru.
    Czy tak jest faktycznie nie sprawdzałem, ale korci mnie żeby to zbadać

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    niekoniecznie tak musi być.
    To tylko moje przemyślenia, ale ISO200 w Olku to tak naprawdę ISO100 rozjaśnione o 1EV. Tak samo dla każdego wyższego ISO aż do ISO5000 (przynajmniej w E-M10). Prawdopodobnie dla zachowania większej ilości informacji w jasnych partiach obrazu. ISO100 (rozszerzone) to prawdziwe ISO100 bez żadnego rozjaśniania - za to z większym prawdopodobieństwem prześwietlenia jasnych części kadru.
    Czy tak jest faktycznie nie sprawdzałem, ale korci mnie żeby to zbadać
    jeszcze nie znam praktycznie olympusa , wiec jak jest z tym "oszukiwaniem" czułości przez producenta to nie wiem.
    Ale to co napisałeś całkowicie potwierdza to co napisałem. W olympusie czułość mianowana konkretna najniższa cyfrą (w tym przypadku 200) jest tą czułością która daje najwyższą jakość. I nie ma znaczenia czy to "200" to tak naprawdę "100", bo to tylko cyfry. Ale na tych cyferkach kończy się "prawdziwa" zmiana czułosci. Opcja LOW to tylko programowa korekta , nie wnosząca nic poza ewentualnym wygodniejszym ustawienie parametrów ekspozycji.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mam jeszcze pytanie o Hi Res Shot w E-M5 II.
    To , że strzelamy ze statywu to wiem, i w zasadzie to, oraz jako takie wyobrażenie jak to działa powoduje, że spodziewam się negatywnych odpowiedzi na kolejne pytania. Ale co tam , zapytam.

1. Czy można fotografować w świetle błyskowym?
    2. Czy fotografowanie ogranicza się tylko do nieruchomej "martwej natury" czy można sfotografować w miarę statyczną modelkę?
    3. Ile czasu zajmuje taka ekspozycja? (abstrahuję od zastosowanego czasu migawki)
    4. W jakim zakresie czasów migawki działa ta funkcja?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Opcja LOW to tylko programowa korekta , nie wnosząca nic poza ewentualnym wygodniejszym ustawienie parametrów ekspozycji.
    nie czytałeś co napisałem wyżej, szkoda.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    czytałem, i masz rację, mój wpis był "za szybki"

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Jeszcze jedna różnica - port akcesoriów. E-M1 go ma, E-M5II nie ma. Zastanów się czy nie będziesz kiedyś potrzebował akcesoriów wymagających tego portu (takich, jak np. odchylany wizjer - ponieważ go potrzebuję brak portu akcesoriów dyskwalifikuje dla mnie E-M5II).
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Mam jeszcze pytanie o Hi Res Shot w E-M5 II.
    To , że strzelamy ze statywu to wiem, i w zasadzie to, oraz jako takie wyobrażenie jak to działa powoduje, że spodziewam się negatywnych odpowiedzi na kolejne pytania. Ale co tam , zapytam.

1. Czy można fotografować w świetle błyskowym?
    2. Czy fotografowanie ogranicza się tylko do nieruchomej "martwej natury" czy można sfotografować w miarę statyczną modelkę?
    3. Ile czasu zajmuje taka ekspozycja? (abstrahuję od zastosowanego czasu migawki)
    4. W jakim zakresie czasów migawki działa ta funkcja?
    Odpowiedzi znajdziesz u Robina Wong na jego stronie: http://robinwong.blogspot.com/2015/0...review_10.html
    W skrócie, ludzi nie da rady tak fotografować, flash można użyć, ale musi błysnąć przy każdej klatce (maks czas synchro to 1/20)
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Uprawnienia umieszczania postów