Sadzę, że w dobrych warunkach oświetleniowych (czyli bardzo krótki czas ekspozycji) różnicy nie będzie do iso 6400. Tak jak i nie było różnicy (no może malutka na korzyść E-M1) pomiędzy E-M5, a E-M1:
(krop 1:1)(klikać do oporu)
Matryca wszak z tego co można wyczytać się nie zmieniła w E-M5 Mk2 w stosunku do tej z E-M5.
Chyba, że testowym RAW-om z strony dpreview nie można wierzyć.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Ostatnio edytowane przez zoom2 ; 2.09.15 o 17:29
niekoniecznie tak musi być.
To tylko moje przemyślenia, ale ISO200 w Olku to tak naprawdę ISO100 rozjaśnione o 1EV. Tak samo dla każdego wyższego ISO aż do ISO5000 (przynajmniej w E-M10). Prawdopodobnie dla zachowania większej ilości informacji w jasnych partiach obrazu. ISO100 (rozszerzone) to prawdziwe ISO100 bez żadnego rozjaśniania - za to z większym prawdopodobieństwem prześwietlenia jasnych części kadru.
Czy tak jest faktycznie nie sprawdzałem, ale korci mnie żeby to zbadać![]()
jeszcze nie znam praktycznie olympusa , wiec jak jest z tym "oszukiwaniem" czułości przez producenta to nie wiem.
Ale to co napisałeś całkowicie potwierdza to co napisałem. W olympusie czułość mianowana konkretna najniższa cyfrą (w tym przypadku 200) jest tą czułością która daje najwyższą jakość. I nie ma znaczenia czy to "200" to tak naprawdę "100", bo to tylko cyfry. Ale na tych cyferkach kończy się "prawdziwa" zmiana czułosci. Opcja LOW to tylko programowa korekta , nie wnosząca nic poza ewentualnym wygodniejszym ustawienie parametrów ekspozycji.
Mam jeszcze pytanie o Hi Res Shot w E-M5 II.
To , że strzelamy ze statywu to wiem, i w zasadzie to, oraz jako takie wyobrażenie jak to działa powoduje, że spodziewam się negatywnych odpowiedzi na kolejne pytania. Ale co tam , zapytam.
1. Czy można fotografować w świetle błyskowym?
2. Czy fotografowanie ogranicza się tylko do nieruchomej "martwej natury" czy można sfotografować w miarę statyczną modelkę?
3. Ile czasu zajmuje taka ekspozycja? (abstrahuję od zastosowanego czasu migawki)
4. W jakim zakresie czasów migawki działa ta funkcja?
czytałem, i masz rację, mój wpis był "za szybki"
Jeszcze jedna różnica - port akcesoriów. E-M1 go ma, E-M5II nie ma. Zastanów się czy nie będziesz kiedyś potrzebował akcesoriów wymagających tego portu (takich, jak np. odchylany wizjer - ponieważ go potrzebuję brak portu akcesoriów dyskwalifikuje dla mnie E-M5II).
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Odpowiedzi znajdziesz u Robina Wong na jego stronie: http://robinwong.blogspot.com/2015/0...review_10.html
W skrócie, ludzi nie da rady tak fotografować, flash można użyć, ale musi błysnąć przy każdej klatce (maks czas synchro to 1/20)
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA