Pomóżcie! Co wybrać do krajobrazów i (od czasu do czasu) portretu - a6000 czy może Olka M5?
Pomóżcie! Co wybrać do krajobrazów i (od czasu do czasu) portretu - a6000 czy może Olka M5?
Troll czy co...?
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Na FF raczej mnie nie stać.
Jesli jedno body to sony.
Jak masz juz inne o Olka![]()
Lubię pobawić się różnymi obiektywami i mało nosić - brałbym Olka![]()
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
A6000 + Samyang 12/2 + Sony 50/1.8 albo Canon 50/1.4 przez przejściówkę![]()
W tej chwili mam Nikona. Nie chcę dwóch systemów. Mój stary D5000 mnie już wkurza (za mało punktów AF, kiepsko rozmieszczone i beznadziejna jakość na wyższym iso). Naturalnym wyborem wydawałby się D7100, ale... co to za cena za taką puszkę? Większość punktów AF pewnie w centrum (tak słyszałem). Średnie video, wolna i krótka seria. O wiele taniej można kupić a6000, które praktycznie we wszystkim jest lepsze od tego Nikona (może poza lampami, których i tak nie używam). Jedyny problem z Soniakiem to mała liczba obiektywów systemowych.
Olek też jest spoko, ale ceny obiektywów dosyć wysokie i crop x2, co w portrecie da pewnie gorsze efekty (aczkolwiek widziałem mega np. Sean Archer na 500px).
Ostatnio edytowane przez gombro ; 17.08.15 o 21:50
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Co ciężko? Nikona się sprzeda. Na co łatwiej (i taniej) wyjdzie zapiąć filtry (nd1000, połówkowy i polar) pod krajobraz?
Chyba zdecyduję się na a6000. 16-50mm na początek pewnie wystarczy, a jak będzie za wąsko, to się dokupi wspomnianego Samyanga. Do portretu można wziąć Samyanga 85mm. Mam nadzieję, że focus peaking da radę, bo moje oczy raczej nie. :P
Ostatnio edytowane przez gombro ; 17.08.15 o 23:33