"Patrz zdechła mewa"...
"Patrz zdechła mewa"...
The question is, who cares?
Dwa kolejne pomysły na udoskonalenie oprogramowania Stylusa 1 (i innych podobnych aparatów)...
1. Stylus 1 w trybie P uruchamia się zawsze z przysłoną 2,8, a tymczasem jego obiektyw rysuje najlepiej przy przysłonie 4. Wniosek: powinna być dostępna możliwość wybrania przysłony, z jaką aparat będzie się uruchamiał (od 2,8 do 8 ze skokiem co jedna trzecia).
2. Stylus 1 w trybie P uruchamia się zawsze z ogniskową 28 mm, a tymczasem jego obiektyw winietuje najmniej przy ogniskowej 100 mm. Wniosek: powinna być dostępna możliwość wybrania ogniskowej, z jaką aparat będzie się uruchamiał (spośród dziewięciu: 28, 35, 50, 70, 85, 100, 135, 200 i 300).
Ażeby przysłona 4 i ogniskowa 100mm się za bardzo nie zużywały, to proponuje żeby aparat się wyłączał z przysłoną 2.8 i ogniskową 28mm.
Ostatnio edytowane przez k@czy ; 8.08.15 o 04:56
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Kolejny pomysł...
Wyżej nadmieniłem, że nie jest możliwe usunięcie efektu Pop Art z menu Picture Mode (nie ma go na liście Picture Mode Settings). Zamiast usuwać go z tego menu, należałoby umożliwić dodawanie do tej listy lub usuwanie z niej każdego efektu ART i każdego efektu SCN.
Ostatnio edytowane przez cckk ; 8.08.15 o 05:47 Powód: dopisek
Ech, fajny byłby taki aparat na miarę, nawet przy założeniu utraty gwarancji. Przedsmak miałem w starych komórkach Siemensa, gdzie można było wgrać oprogramowanie tworzone przez entuzjastów...
@MaciekMG
Myślenie nie jest mocną stroną korporacji.
Mam różne urządzenia i do każdego mam wiele zastrzeżeń oraz sporo pomysłów na to, jak można by je udoskonalić. Nie tylko ja mam takie pomysły. Miałem Kindle’a Touch, a od jakiegoś czasu mam Kindle’a Paperwhite. Zarejestrowałem się kiedyś na forum http://www.mobileread.com. Jego użytkownicy, po części programiści, napisali świetne rozszerzenia lub modyfikacje oprogramowania Kindle’a. Dzięki nim może to być naprawdę znakomity czytnik.
Co robi Amazon? Od czasu do czasu wypuszcza nową wersję oprogramowania, a pierwsze, co w niej implementuje, to blokada tych niezależnych programów. Aby je zainstalować, trzeba użyć jakiegoś triku. Programik z trikiem nazywa się jailbreak. Jailbreak łamie ograniczenie, które nie pozwala instalować niezależnego oprogramowania. Amazon na wstępie blokuje aktualny jailbreak, a hakerzy szukają nowego triku, który pozwoli na instalowanie ich oprogramowania w Kindle’ach – zawsze jakiś znajdują.
Co bym zrobił, gdybym był dyrektorem do spraw oprogramowania w Amazonie? Zatrudniłbym tych niezależnych programistów z całego świata, żeby mogli oni dopracować swoje programy i żeby stały się one podstawowym oprogramowaniem Kindle’a. W ten sposób Kindle oddaliłby się od reszty czytników o całe lata świetlne. Co robi obecny dyrektor do spraw oprogramowania w Amazonie? Gra w Angry Birds.
●
Olympus czy Fujifilm różnią się od korporacji takiej, jak Amazon. Zwracają oni uwagę na postulaty użytkowników i uwzględniają wiele spośród nich w kolejnych wersjach swoich aparatów lub oprogramowania. Dlatego pisanie o tym, co można by zmienić w jakimś aparacie Olympusa, ma sens. Pisanie o tym, co można by zmienić w czytnikach Kindle, sensu nie ma.
Zawsze coś musi się odbywać kosztem czegoś. Jeśli masz telefon oparty na otwartym systemie Android to większym stopniu musisz się spodziewać rożnych nieprzyjemności związanych z posiadaniem tego systemu niż gdybyś posiadał iPhona, który jest poblokowany we wszelkie możliwe sposoby. Sprawa w takim samym stopniu dotyczy komputerów, konsoli do grania czy czytników ebooków. Nie będę pisał co jest lepsze, ale każdy producent, który bierze odpowiedzialność za swoje urządzenia i za bezpieczeństwo transakcji przeprowadzanych za pomocą tych urządzeń dwa razy powinien pomysleć zanim zdecyduje się na open source. BTW nigdy nie widziałem wirusa na OSX cz iOS. Na Androida i Windowsa całe masy. Zawsze są plusy i minusy. Wszystko, zależy czego oczekujesz od urządzenia
Tematu aparatów nie poruszyłem, ale zasadniczo nie mam moralnych problemów, gdy kolega kanoniarz używa Magic Lantern. Wręcz mu zazdroszczę![]()
Ostatnio edytowane przez cissic ; 8.08.15 o 15:38
@cissic
Mówimy (piszemy) o dwóch różnych sprawach. Ty traktujesz o bezpieczeństwie korzystania z urządzenia, a ja – o jego funkcjonalności. Nigdy nie użyłbym urządzenia z Androidem do przeprowadzenia transakcji bankowej czy innej krytycznej operacji. Urządzenia wyprodukowanego przez Apple nie użyję nigdy ze względu na jego wątpliwą funkcjonalność.
Apple pisze systemy operacyjne dla dyletantów. Wysmakowane, barwne ikonki przyciągają wzrok. Firma wypracowała sobie opinię tworzącej komputery i systemy dla artystów. W związku z tym każdy, kto kupi ich urządzenie, może poczuć się jak artysta.
Ja personalizuję moje urządzenia. Podam dwa przykłady...
W komputerze korzystam z najdłużej obecnego na rynku Linuksa. Od 1997 roku używam go stale z tym samym środowiskiem graficznym, które nawiązuje do obiektowo zorientowanego środowiska NeXTSTEP. Napisałem kilka programów dla tego środowiska, personalizując wygląd pulpitu w stu procentach. Moje programy udostępniam za darmo innym.
(Co ciekawe NeXT został wykupiony w 1997 roku przez Apple i NeXTSTEP stał się podstawą dla systemu OS X. Problem w tym, że jego ewolucja poszła w złym kierunku).
W telefonie komórkowym mam zaimplementowany własny temat z animowaną tapetą z zegarem i kalendarzem. Napisałem w MIDI własny dzwonek, który nawiązuje do ciągu Fibonacciego. Mój dzwonek zwraca uwagę. Widzę to, gdy mój telefon odezwie się w miejscu publicznym. Moich tematu i dzwonka nie udostępniam innym, bo są one moje. Chcę mieć takie, jakich nie ma nikt inny na świecie.
W ten sam sposób chciałbym móc personalizować inne urządzenia, takie jak czytnik e-booków czy aparat fotograficzny.
Kindle, choć jest najlepszym czytnikiem na rynku, jest w istocie mierny. To prosty komputerek, przeznaczony do wyświetlania tekstu. Nawet tego Amazon nie potrafił porządnie zaimplementować. Tekst jest na siłę justowany, wygląda więc szpetnie. Moje zbiory wierszy składam w HTML-u i konwertuję to do formatu MOBI. Wymuszam w nim skład w chorągiewkę. Dla Amazona nie byłoby problemem udostępnienie opcji „skład w chorągiewkę” czy zaimplementowanie porządnego systemu łamania wyrazów. Taki system istnieje i jest dostępny za darmo. Powstał dla systemu składu TeX oraz korzystającego z niego systemu makroinstrukcji LaTeX.
O tym, co mogłoby znaleźć się w aparacie fotograficznym, już tu pisałem i będę pisał nadal. W tym miejscu nadmienię, że powinien on dawać użytkownikowi opcję dowolnego modyfikowania poszczególnych menu. Nie wyobrażam sobie, żeby coś takiego można było wykonać z poziomu aparatu, ale mógłby do tego służyć odrębny program. Liczne opcje są rozmieszczane przez programistów w dziwacznych miejscach. Użytkownik powinien mieć możliwość dowolnego przeorganizowania tego wszystkiego.
Tak właśnie rozumiem funkcjonalność urządzeń...
●
Aby nie być gołosłownym, zamieszczam tu zrzut ekranu, na którym pokazuję mój pulpit...
Poniżej przytaczam opis, którym opatrzyłem ten zrzut, kiedy chciałem pokazać, jak wyglądam, dziewczynie, z którą ostatnio korespondowałem...
To ja dzisiaj w moim codziennym środowisku pracy.
W tle tapeta z Samuelem Beckettem w pozytywie i negatywie. ,,Watt'' to moja jego ulubiona książka. Watt to też imię jej bohatera. Knot to imię drugiego bohatera.
Na panelu po lewej widać jedenaście instancji programu wminfo, który rozwijam od czterech lat. Te instancje to różne wtyczki dla mojego programu. Opracowałem ich dotychczas około dwóch setek.
W prawym górnym rogu kamerka internetowa złapała mój konterfekt. Siedzę półnagi na wersalce z laptopem na kolanach i wpatruję się w to, co pokazuje kamerka, czyli w samego siebie. Okulary założyłem dla kamuflażu. Przy komputerze pracuję bez nich. Wkładam je tylko, gdy wychodzę z domu i chcę przyglądać się ludziom. Ostatnio robię tak każdego dnia.
Reasumując: na zrzucie ekranu widzisz zrobioną przeze mnie tapetę, aplikację, którą rozwijam, i mnie.
Rafała tekst będzie tu najlepiej pasował...
cckk - masz chłopaka?
Ostatnio edytowane przez k@czy ; 8.08.15 o 19:00
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++