Amsterdam
Uważa się, że tradycyjna angielska piosenka folkowa „Greensleeves” została skomponowana w XVI wieku przez Henryka VIII dla Anny Boleyn. Pani o Zielonych Rękawach była prawdopodobnie rozwiązłą młodą kobietą, być może prostytutką, ponieważ „zielony” miał seksualne konotacje w tamtych czasach.
W XIX wieku Ludwig van Beethoven zaadaptował tę melodię do piosenki „Since Greybeards Inform Us that Youth Will Decay”.
Melodia Beethovena zainspirowała Jacquesa Brela do napisania piosenki „Amsterdam”. Jest tylko jedna zarejestrowana wersja „Amsterdamu” w wykonaniu Brela – zagrana i zaśpiewana na żywo 16 października 1964 roku w paryskiej Olympii.
Amsterdam Jacquesa Brela (50 rocznica)
„Amsterdam” Jacquesa Brela opowiada o życiu – kolejno o: śpiewie, śnie, umieraniu, narodzinach, obżarstwie, obżarstwie, włóczęgostwie, tańcu, muzyce, włóczęgostwie, pijaństwie, pijaństwie, lubieżności i wściekłości.
Nagrałem moją wersję „Amsterdamu”, żeby uczcić 50 rocznicę wykonania Brela.
●
W niniejszym wątku już dwukrotnie wspominałem o krótkim filmie, który rejestrowałem w ubiegłym roku Stylusem 1 mojego brata, a później montowałem w komputerze. Sesje i montaż zajęły mi dwa tygodnie. Ponieważ film został zarejestrowany aparatem Olympus Stylus 1, a dźwięk – rejestratorem Olympus LS-11, zamieszczenie go w tym wątku i na stronie olympusclub jest jak najbardziej uzasadnione.