po to kupujemy mirrorlesy i lustra zeby miec najlepsza możliwą jakość, więc rzeźbienie na zasadzie prostowania zdjęcia z ryby, kadrowanie etc jest w moim mniemaniu całkowicie bezsensu. Ale kto co lubi. Anamorficzne obiektywy (wideo) też sa stworzone w jakimś celu, zalezy czy ktos lubi taki obrazek, czy nie.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
10mm na m43 to dość wąsko. Prostowana ryba daje odpowiednik 5mm, a nawet 3,5mm, jak się wybierze projekcję cylindryczną i wykorzysta całą szerokość kadru (oczywiście o ile to akurat pasuje do danej sceny).
Wszystkie kombinacje, to dosłownie kilka kliknięć i mamy prosty obrazek. Do tego nie tylko rektilinearny, ale także w innej projekcji, jeśli zajdzie taka potrzeba. Jakość bardzo podobna jak z UWA, a w torbie lżej. Teraz, jak chodzę po mieście z aparatem, mam przy sobie EM-5 z zapiętym 14-150 (albo 14-42) i Samyanga 7,5. Do tego czasem plącze się w torbie 20/1,7. Jak chcę mieć zdjęcie z ryby, to robię i nie prostuję, a jak 14mm okazuje się za wąsko, a chcę akurat proste zdjęcie, to też zakładam rybę, a potem prostuję. Jak na razie ten zestaw zaspokaja całkowicie moje potrzeby, jeśli chodzi o zakres ogniskowych. Dzięki prostowaniu nie mam potrzeby kupowania np. 7-14, czy bardzo szerokich stałek i noszenia tego wszystkiego, bo rybka zastępuje mi 3,5-14. Każdemu według potrzeb
Np. to jest prostowane zdjęcie z ryby. Kąt widzenia w poziomie około 135 stopni. Może nieco przesadziłem ze ściśnięciem zwierzaków po bokach, ale to kwestia ustawienia jednego suwaka.
Ostatnio edytowane przez ajt ; 8.04.15 o 18:12
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ajt napisał przecież do tego celu odpowiedni program. Od czasu gdy kupiłem Samyanga używam programu Ajta i bardzo sobie chwalę - roboty jest z tym niewiele, a zabawa przednia, zwłaszcza, ze jest kilka różnych algorytmów prostowania. Link do wersji demo programu masz w stopce Ajta.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Z falami na wodzie przy sklejaniu nie było problemów?
---------- Post dodany o 18:57 ---------- Poprzedni post był o 18:20 ----------
W przypadku 9-18 to trochę przesadziłeś
Ale trzeba przyznać że z premierą 10-18 u Canona pojawił się silny argument na jego korzyść. Jakby jeszcze matryc się lepszych dorobili.
Jeśli ma to być Samyang to lepiej się pospieszyć :
https://www.facebook.com/samyangpl?fref=nf
http://www.optyczne.pl/8223-news-Nex...ng_Optics.html
Mamy wyjaśnienie dziwnej polityki cenowej w ostatnim czasie (100 macro)
A w przwynajmniej najbliższym czasie może być problem z dostępnością i gwarancją ;-(
OM-D E-M5 (Black) + parę stałek
Tyle.
Który system ma uwa zuma od 13mm o parametrach optycznych tego Kowadła? W zasadzie to takie szkło a 'la TSE-17/4