Mam e-m5. Chcę jasne, szerokie szkło które pięknie rysuje. Rozważam samyanga 12 mm, Olympusa 12 mm oraz Olympusa 12-40... Co robić, co kupić? Jak żyć?
Mam e-m5. Chcę jasne, szerokie szkło które pięknie rysuje. Rozważam samyanga 12 mm, Olympusa 12 mm oraz Olympusa 12-40... Co robić, co kupić? Jak żyć?
Voightlander 10mm f 0.95
Nie 10 a 10,5 https://forum.olympusclub.pl/threads/92964-COSINA-VOITGLAENDER-10-5-mm-0-95-Nokton-F?daysprune=-1
lumix 7-14/4, Olympus mZD 9-18 i ZD 9-18, Kowa Promimar 8,5/2,8, zapowiadany mZD 7-14/2,8. mZD 12/2, Samyang 10/2,8. Samyang 12/2,?. I kiilka innych 12-stek.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Słowo klucz: do wnętrz. Jeśli tak to poczekaj (jak możesz) na Oly 7-14/2.8 lub kup Kowa/dło czyli 8,5mm/2.8.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Chce szeroko ale możliwie bez beczki. 7-14 Olympusa to będzie kozak ale pewnie powyżej 4k. Mam max 3 k budżet.
---------- Post dodany o 23:30 ---------- Poprzedni post był o 23:24 ----------
Voitgleander jest za duży. Idea m43 łączy się z kompaktowoscia. Ma być mały ale byksamyang 12 już mi się przyduzy wydaje
Precyzujac. Mam biuro nieruchomości. Wydaje mi się że 12 wystarczy. 14 używam obecnie i zdecydowanie mnie ogranicza.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Dzięki za propozycje. Rozwaze w sercu i możliwe że coś w końcu kupię. Bo mnie szlak już trafia od jakiegoś czasu![]()
A! To wiele wyjaśnia w sensie finansowym. Proponuję Samyanga rybie oko. Jest ostry jak cholera, powinien dobrze znosić korekcję/odrybianie a EM5 po treningu powinien dawać ci ostre pół sekundy. Złapiesz zastane, będzie lepszy efekt. Nawet tu na forum wrzucałem linka z gotowymi profilami pod Adobe do odrabiania. Full automat jak masz PS.
I jeszcze jedno jak nie ryba to 10/2.8 Samyego.
I jeszcze drugie: nie ma na rynku kompaktu z ekwiwalentem 20mm? Plus stabilizacja oczywiście. W takich tematach im więcej ostrego tym lepiej.
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 11.03.15 o 01:15
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.