Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Wątek: Pierścienie pośrednie w m4/3 i obiektyw m42

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Czy jest jakaś zależność, zasada stosowania pierścieni? Chodzi mi o długość zestawu pierścieni a ogniskowa obiektywu.
    Nie tyle zależy mi na skali odwzorowania ile na skróceniu min odległości ostrzenia, choć jedno z drugim się wiąże
    I jeszcze jedno pytanie- jak zmieni się GO po zastosowaniu pierścieni, przy niezmienionej przesłonie? Zmniejszy się?
    Tak przykładowo mogę Ci powiedzieć jak będzie dla Heliosa 58/f2 z trzema pierścieniami M42 (7+14+28mm ) łączna długość pierścieni ok 5cm.
    Uzyskasz skalę odwzorowania 1:1. W kadrze zmieści się obszar o wymiarach ok. 17x13mm. Odległość przedniej soczewki od obiektu ok. 9cm. Głębia ostrości dla przykładowo f8 będzie mniejsza niż 3 milimetry (dwa, dwa i pół milimetra).
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 15.04.15 o 12:39
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Tak przykładowo mogę Ci powiedzieć jak będzie dla Heliosa 58/f2 z trzema pierścieniami M42 (7+14+28mm ) łączna długość pierścieni ok 5cm.
    Uzyskasz skalę odwzorowania 1:1. W kadrze zmieści się obszar o wymiarach ok. 17x13mm. Odległość przedniej soczewki od obiektu ok. 9cm. Głębia ostrosci dla przykładowo f8 będzie mniejsza niż 3 milimetry.
    A normalnie ten obiektyw od jakiej minimalnej odleglosci ostrzy?

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    A normalnie ten obiektyw od jakiej minimalnej odleglosci ostrzy?
    Normalnie Helios 44M-4 58/2.8 na skali ma napisane od 0,5m ale ostrzy mi od ok 40cm od przedniej soczewki. Biorąc odległość od matrycy (tak chyba by należało mierzyć ) to by się zgadzało te 0,5m.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Uzyskasz skalę odwzorowania 1:1. W kadrze zmieści się obszar o wymiarach ok. 17x13mm. Odległość przedniej soczewki od obiektu ok. 9cm. Głębia ostrości dla przykładowo f8 będzie mniejsza niż 3 milimetry (dwa, dwa i pół milimetra).
    Ogniskowa Helisa i długość pierścieni jest porównywalna a co będzie, jeśli zastosuję taki zestaw pierścieni do kita 40-150 (min odległość ostrzenia 0,9m). Czy to w ogóle się da?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Dobra Pany, a co konkretnie chcecie fotografowac i jakie maksymalnie skale Was interesuja?

Wyciagi mieszkowe czy pierscieniowe najlepiej sie sprawdzaja na krootszych ogniskowych, wtedy widac bardziej spektakularne efekty w postaci latwego zwiekszenia skali. I dajmy na to potrzeba mniej wyciagu niz dla czegos o dluzszej ogniskowej by uzyskac ta sama skale.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Ogniskowa Helisa i długość pierścieni jest porównywalna a co będzie, jeśli zastosuję taki zestaw pierścieni do kita 40-150 (min odległość ostrzenia 0,9m). Czy to w ogóle się da?
    Dać się da ale do mZD 40-150 będziesz potrzebował innych pierścieni, najlepiej z przeniesieniem automatyki (możliwość sterowania przysłoną). Przykładowo takie. (nie wiem czy są dobre, się nie znam , pierwsze lepsze jakie znalazłem ) Mając takie do mikro 4/3 w zasadzie nie potrzebne Ci będą te do M42. Wtedy kolejnosć będziesz miał od bagnetu - pierscień (pierścienie), adapter mikro 4/3 na M42 i wspomniany Helios lub za pierścieniami obiektyw systemu mikro 4/3. Odległość ostrzenia oczywiście zmaleje z tych 0,9m do ilu? hmm, pewnie sie to jakoś przelicza, jakbym miał strzelać powiedziałbym do ok. 30cm (z użytymi 3 pierscieniami).
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 15.04.15 o 14:28

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    ... co konkretnie chcecie fotografowac i jakie maksymalnie skale Was interesuja?
    Np kwiatki drzew owocowych Myślę, że skala 1:1 w zupełności wystarczy.
    Z moich prób wynika, że żadnym kitem nie zbliżę się na tyle, aby taki kwiatek zajął większą część kladru. Kupować obiektywu makro nie mam zamiaru, przynajmniej na razie
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Dać się da, ale:
    Skala odwzorowania (dla obiektywu ustawionego na nieskończoność) wynosi długość pierścieni / ogniskowa, czyli jak do obiektywu 50mm dołożysz pierścienie 50mm, uzyskasz skalę odwzorowania 1:1. Jak dasz pierścienie 100mm, skala wyjdzie 2:1 itd. Jak ustawisz obiektyw na najkrótszą możliwą odległość, skala wyjdzie nieco większa. Przy dłuższych ogniskowych potrzebne jest więc dużo dłuższe odsunięcie obiektywu, by uzyskać taką samą skalę odwzorowania, jak przy mniejszej ogniskowej. Czyli dla ogniskowej 150mm potrzebne są pierścienie (lub lepiej mieszek) mające 150mm, by uzyskać 1:1. Zaletą za to jest większa odległość obiektu od przedniej soczewki.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ajt Zobacz posta
    Dać się da, ale:
    Skala odwzorowania (dla obiektywu ustawionego na nieskończoność) wynosi długość pierścieni / ogniskowa, czyli jak do obiektywu 50mm dołożysz pierścienie 50mm, uzyskasz skalę odwzorowania 1:1. Jak dasz pierścienie 100mm, skala wyjdzie 2:1 itd. Jak ustawisz obiektyw na najkrótszą możliwą odległość, skala wyjdzie nieco większa. Przy dłuższych ogniskowych potrzebne jest więc dużo dłuższe odsunięcie obiektywu, by uzyskać taką samą skalę odwzorowania, jak przy mniejszej ogniskowej. Czyli dla ogniskowej 150mm potrzebne są pierścienie (lub lepiej mieszek) mające 150mm, by uzyskać 1:1. Zaletą za to jest większa odległość obiektu od przedniej soczewki.
    O i dokładniej wyjaśnione Można też więc powiedzieć, że dla obiektywu mZD 40-150 przy ogniskowej 100mm i pierścieniami (50mm) uzyskamy skale odwzorowania 1:2 co mz. w zupełności wystarczy do małych kwiatków czy np. motyli. Zyskuje się dodatkowo wówczas na odległości obiektu od przedniej soczewki i także na większej głębi ostrości niż przy skali 1:1.

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Można też więc powiedzieć, że dla obiektywu mZD 40-150 przy ogniskowej 100mm i pierścieniami (50mm) uzyskamy skale odwzorowania 1:2 co mz. w zupełności wystarczy do małych kwiatków czy np. motyli.
    Nie mam zamiaru fotografować mrówek
    Zyskuje się dodatkowo wówczas na odległości obiektu od przedniej soczewki i także na większej głębi ostrości niż przy skali 1:1.
    Jeśli tak jest, to dla mnie bomba
    Główny Prostownik TWA