OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Ooo... Mam sygnaturę
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
ile to ma cm to może jutro zmierzę, póki co zdjęcia
Pentacon 50/1.8 z najdłuższym pierścieniem (3)
ze średnim pierścieniem (2)
z najmniejszym pierścieniem (1)
pierścienie 1+2+3
przy okazji wyszedł mi jakiś mały syfek na matrycy. Po zdjęciu obiektywu widać mały włosek czy coś. Jak to bezpiecznie usunąć?
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Na kitowym 40-150 + 2 pierścienie (16+10mm) wychodzi szerokość kadru ok. 40mm przy ogniskowej 150mm i ostrzeniu na minimalną odległość. Jakby były jeszcze jakieś pytania do takiego zestawu to wieczorem mogę potestować.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Przy dłuższych pierścieniach widzę mydło na krawędziach - czy to efekt ustawienia obiektu (wychodzi poza głębie ostrości) czy ten typ tak ma? Pytam dlatego, że przy większości m.Zuiko, które sprawdzałem taki efekt występuje gdy zwiększamy za bardzo grubość pierścieni. Ma na to wpływ przesłona, ogniskowa (im mniej tym gorzej) i odległość ostrzenia (im dalej tym gorzej). Płaszczyzna ostrości staje się sferą, ostrość jako taka też mocno zaczyna uciekać na rogach i bokach.
Ostatnio edytowane przez alnico ; 16.04.15 o 08:27