"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Jak lekki i malutki, to Yashica ML 50mm 1.9. Generalnie z szerokim kątem w starych obiektywach za wesoło nie ma. Jeszcze coś sensownego cenowo i jakościowo można zanaleźć w granicach 28-35mm. Szeżej to już, moim zdaniem paranoja cenowa![]()
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Ewentualnie droższy ale z powłokami antyodblaskowymi MC Helios 58 f2 . Musisz tylko wiedzieć, że w Heliosach zdarzał się rozrzut jakościowy powstały już na etapie produkcji. Różnie można trafić.
Fajnym też obiektywem, dający specyficzny bokeh jest Pentacon Auto 50 f 1.8 Multi Coating.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
adapter podpięty pod obiektyw nie zmienia przelicznika ekwiwalentu ogniskowej ?
jakieś konkretne adaptery polecacie ?
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
A dokładniej, to zmienia się kąt widzenia obiektywu w zalezności od wielkości matrycy, ogniskowa obiektywu pozostaje niezmienna w tym przypadku![]()
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Faktycznie nadzwyczajnej ostrości bym się po tym obiektywie nei spodziewał - jak zresztą po wszelkich starych obiektywach przeznaczonych do starych kamer telewizyjnych. Większość z tych obiektywów stosowano w kamerach pracujących w standardach sygnałów PAL lub NTSC - wtedy sam standard skutecznie ograniczał rozdzielczosć i producenci nie mieli motywacji do wytwarzania przetworników i obiektywów o zbyt dużej rozdzielczości.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Lektura na dzisiejszą nockę:
https://forum.olympusclub.pl/threads...+p%F3%B3%BFywy
dzisiaj wrócił aparat z serwisu wiec działamy dalej
dzieki za porady. troche sobie poczytalem. znalazlem u rodzicow heliosa w wersji 4. najpierw pobawie sie nim.
brakuje mi tylko adapteru teraz. znalazlem cos takiego pod reka
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5153326374
na cos trzeba zwrocic uwage ?