Strona 10 z 21 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 202

Wątek: Obiektywy, w tym manualne, które warto polecić dla systemu micro 4/3.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jungli Zobacz posta
    Nie bojcie sie robic fotki, przyklad? - forumowych kolegow z EP1 wisza na wystawie w formacie 30x45, a krytycy rozdziawiaja geby jak sie mow, ze to z tegomalego pierdzidelka i kita.
    Jak pisalem o tym kilka miesiecy temu - to co poniektorzy malo mnie nie zjedli

Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    Panas zmierza w stronę nowej grupy sprzętu - już GH1 można było nazwać : kamerą z funkcją fotografowania ,
    GH2 ma nieć jeszcze większy nacisk na wideo, więc chyba to przwartościowanie nastepuje- jednak dla nas focących to zly sygnał .korpusy te powoli będą wychodziły z obszaru zainteresowań fotografujących.
    Rodzyn, to super sygnal dla wielu ludzi, robiacych amatorskie (choc nie tylko) filmy. Nikt Ci przeciez nie karze kupowac linii GHx? Po co to ciagle marudzenie?

Ponadto - zastanow sie przez chwile marketingowo. Do kogo korporacja Panasonic kieruje ten aparat?
    Uzywajac Twojej analogii a'propo ludzi robiacych JPG vs RAW - takich z Twoimi potrzebami - jest moze z 2% wsrod kupujacych ogolnie na swiecie G?

Sam jestem ciekaw z jakim nastawieniem wejdzie w maju Sony. Samsung juz pokazal, ze odbiorcy ma sie podobac super hiper odszumiony JPG bez szczegolow.
    W przypadku Sony - mysle, ze nie bedzie takiej otwartosci na niesystemowe szkla, jaka jest w u43. Ale okaze sie.

Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    G2, G10 już skażone niestety wideo
    Jak prawie wszystko co wychodzi teraz na rynku.
    Czy uwazasz, ze marketingowo byloby madrze wypuscici kolejne body bez video?

Cytat Zamieszczone przez user_jgora Zobacz posta
    Poza tym u mnie wymagania sa conajmniej 50/50 fotki/video, wiec ten aparat jest dokladnie tym, czego potrzebuje
    Jak i dla wielu innych osob.

* * * *
    Jungli, User_jgora
    - milo slyszec, ze ktos w ogole CIESZY sie

Rodzyn
    - cos ostatnio widze wszystkie Twoje posty na "nie", niezaleznie od watku. Zycze Ci wiecej radosci, usmiechu i slonca.
    W sumie nam wszystkim!

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Trochę dział przysechł więc teraz Ciekawostki Dropsa

Kiedyś widziałem, zachwyciłem się i potem po krachu systemu zapomniałem. Aż do dziś gdy tą stronę przypadkiem odnalazłem:

Zestawienie unikatowych obiektywów mocowania C - 280szt

Smaczku dodaje fakt, że niektórymi z tych perełek zrobiono przykładowe fotki, a pochodzą z mikrusów M43 Mnie się spodobał Kinotel 1.9mm f1

PS. Poszukuję także strony na której był wielki spis obiektywów współczesnych i tych z przed lat, a po wejściu w któryś z nich były jego zdjęcia i parametry. Czy wie ktoś z Was drodzy forumowicze co to za strona?
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Ciekawy link!

Cytat Zamieszczone przez merti Zobacz posta
    Trochę dział przysechł
    Dziwisz sie?
    https://forum.olympusclub.pl/showpos...&postcount=129

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Witajcie. Dysponuję panasonic G1. Straciłam nadzieję na zakup obiektywu w m43 w przyzwoitej cenie. Czy konfiguracja adapter MMF-1+adapter M 4/3 - Nikon (przykładowo) ma sens?

Ktoś wcześniej pisał, że do M43 korzysta z Canona 55. W jaki sposób?

| OlyJedi Awatar damnian
    Mieszka w
    Lubin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Mimo, że nie mam olympusa to dam dwa sample z Zeiss'a Biometar 120/2.8 i Mir 37/2.8

Zeiss
    Mir

(nie mam jeszcze adaptera m42 więc po prostu przyłożyłem go do aparatu)
    D70s/N50 1.8/N18-55G/Sigma 70-300/Carl Zeiss Biometar 120 F2.8/SB-600 http://damnian.blog.com

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez damnian Zobacz posta
    Mimo, że nie mam olympusa to dam dwa sample z Zeiss'a Biometar 120/2.8 i Mir 37/2.8

Zeiss
    jak znajdziesz w dobrej cenie kup Wegę 28B 2,8/120 MC daje dużo lepszy obraz od Biometara 120mm

| OlyJedi Awatar thorgal
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dołączam się do pytania o adaptery.

Widziałem ogłoszenia adapterów z potwierdzenie AF do 4/3, ale nie widziałe do m4/3.
    Ciekawe czy jak taki obiektyw z takim adapterem podepnie sie do m4/3 - oczywiście poprzez mmf-1/2 - to czy bedzie pomiar i potwierdzenie ostrosci?
    Ktos wie uzywał?

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez thorgal Zobacz posta
    Dołączam się do pytania o adaptery.

Widziałem ogłoszenia adapterów z potwierdzenie AF do 4/3, ale nie widziałe do m4/3.
    Ciekawe czy jak taki obiektyw z takim adapterem podepnie sie do m4/3 - oczywiście poprzez mmf-1/2 - to czy bedzie pomiar i potwierdzenie ostrosci?
    Ktos wie uzywał?
    Raczej wątpię, żeby taka kombinacja zadziałała.
    Ale to tylko moje gdybanie, mogę się mylić.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez thorgal Zobacz posta
    Nie widzialem potwierdzenia w przypadku AF na kontrascie i szczerze mowiac nie widze zadnego sensu czegos takiego.

Powiekszenie dowolnego kadru jest tak proste, szybkie i uzyteczne, ze zadne potwierdzenie go nie zastapi, a jedynie moze wprowadzac w blad.

Po prostu oko da duzo lepszy rezultat niz jakiekolwiek potwierdzenie. W przypadku AF detekcji fazy nie ma po prostu jak uzyskac powiekszenia dowolnego miejsca w kadrze. Pomoca sa dodatkowe matowki, ale nawet i one w malutkich otworach dzisiejszych luster daja mizerne rezultaty np. przy swietle 1.2 czy 1.4. Kupilem takie cos kiedys do 5D II i szybko odsprzedalem. Duzo wygodniej ostrzylo sie przy powiekszeniu w LV, a i tak nawet to jest daleko za recznym ostrzeniem w u43.