Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 101

Wątek: Nowy czy używany?

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ja od lat pracuję w największym polskim serwisie internetowy zajmującym się handlem. Przez większość czasu zajmowałem się właśnie tego typu zagadnieniami. Sprawa jest dziecinnie prosta do rozstrzygnięcia, wystarczy wskazać odpowiedni przepis prawa.
    Sprawdzimy jak bardzo jestes pewien swoich racji - podaj nazwe tego sklepu - ostrzege znajomych

Przedmiot przez kogoś wyjęty z opakowania, a nawet kupiony i odesłany w ramach prawa do odstąpienia od umowy, nie jest przedmiotem używanym i nie ma obowiązku informowania o tym. Cała reszta się zgadza
    I tu się mylisz. Ustawodawca jasno określił, które przedmioty nie mogą być "tknięte".

Poza tym znowu dochodzimy do paranoi, oczekując od sprzedawcy, żeby towar był nie otwarty, a z drugiej strony oczekując, że weźmie on pełną odpowiedzialność za to, co w opakowaniu się znajduje.

Oczywiście, zgodnie z prawną definicją towaru używanego, a nie widzimisię klienta.
    Na to wszystko sa rady - wystarczy nie sprzedawac przez internet i nie masz problemu z upierdliwymi klientami,a le jesli sie chce zarobic.... no to coz....
    Czyta tak te twoje pseudo-prawne analizy i nie jestem pewien, czy to wlasciwy kraj okresliles mianem "kraj absurdu"...
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jak zwykle merytorycznie...

P.S. To nie jest sklep.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Tak jak myslalem...
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Moim zdaniem, bez sensu jest takie spieranie się o to, że otwarte opakowanie obniża wartość sprzętu w tym przypadku fotograficznego. U nas nie obniża i koniec.(Co innego z otwartej ekspozycji) Każdy chce mieć nóweczkę z pudełka, a ile razy sprawdzamy czy wszystko gra otwierając w sklepie przy sprzedawcy, czy sprawdzając obiektywy czy są 'ostre' (dot. lustrzanek :P) Wartość urządzenia spada z jego wadami, uszkodzeniami, zadrapaniami. Ale bić się o odciski palców na obudowie (nie mówię, że na matrycy) to już jest lekka paranoja, 'organizm' sprzętowy pełną parą. Najlepiej postawić aparat nieotwarty w pudełku w gablotce do końca życia. Działa, niezadrapany, nie uszkodzony to cieszyć się, że jest możliwość tego sprawdzenia przed zakupem, a nie dopiero po powrocie do domu. Dobrze, że mamy możliwość tak zrobić i możliwość wyboru.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Epicure, a co powiesz na coś takiego?
    Sklep jest tylko pośrednikiem.
    Producent napisał jasno- plomba gwarantuje że sprzęt jest nowy.
    Pudełko pierwsze lepsze, taka jest w zasadzie na całej elektronice.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0440_small.jpg
Wyświetleń:	67
Rozmiar:	56,3 KB
ID:	142190  
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    No to sklep się tym martwi skoro otworzyli to i nie sprzedali i pewnie łatwo nie sprzedadzą (no chyba, że wcisną komuś kit, ale to już uczciwość ludzka)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Epicure, a co powiesz na coś takiego?
    Sklep jest tylko pośrednikiem.
    Producent napisał jasno- plomba gwarantuje że sprzęt jest nowy.
    Pudełko pierwsze lepsze, taka jest w zasadzie na całej elektronice.
    A co ja mam na to powiedzieć? No przykleił sobie Samsung naklejkę, przecież mu nikt nie zabroni. Nie ma to nic wspólnego z polskim prawem.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Nie ma czegoś takiego jak "fabrycznie nowy". Nie ma żadnej wykładni prawnej dla takiego stanu.
    Ustawa kodeks cywilny z dnia 23 kwietnia 1964 r. (Dz.U. nr 16, poz. 93 ze zm.) oraz inne powszechnie obowiązujące przepisy prawa - dotyczy Umów Sprzedaży zawartych od 25 grudnia 2014 roku.

Sprzedawca jest odpowiedzialny względem Klienta, jeżeli sprzedany Produkt ma wadę fizyczną lub prawną (rękojmia). Sprzedawca jest odpowiedzialny z tytułu rękojmi za wady fizyczne, które istniały w chwili przejścia niebezpieczeństwa na Klienta lub wynikły z przyczyny tkwiącej w sprzedanym Produkcie w tej samej chwili. Wada fizyczna polega na niezgodności sprzedanego Produktu z Umową Sprzedaży. W szczególności sprzedany Produkt jest niezgodna z Umową Sprzedaży, jeżeli:nie ma właściwości, które Produkt tego rodzaju powinien mieć ze względu na cel w Umowie Sprzedaży oznaczony albo wynikający z okoliczności lub przeznaczenia;

1. nie ma właściwości, które Produkt tego rodzaju powinien mieć ze względu na cel w Umowie Sprzedaży oznaczony albo wynikający z okoliczności lub przeznaczenia;
    2. nie ma właściwości, o których istnieniu Sprzedawca zapewnił Klienta, w tym przedstawiając próbkę lub wzór;
    3. nie nadaje się do celu, o którym Klient poinformował Sprzedawcę przy zawarciu Umowy Sprzedaży, a Sprzedawca nie zgłosił zastrzeżenia co do takiego jej przeznaczenia;
    4. została Klientowi wydana w stanie niezupełnym.

Nie trzeba byc prawnikiem ani specjalista ds reklamacji pewnego serwisu aukcyjnego, zeby zauwazyc, ze jesli na aukcji allegro sprzedawca ma w opisie "Stan: nowy", to otwarte opakowanie sugeruje stan zgola odmienny i jest solidna podstawa do zwrotu towaru.
    I tak samo jak klient ma prawo chciec co mu sie zywnie podoba, takie samo prawo zaklinania rzeczywistosci ma sprzedawca lub nawet posrednik nie bedacy strona w sprawie.
    Nie widze tez zadnego zwiazku pomiedzy prawnym stanem wlasnosci danego przedmiotu, a jego uzywaniem. Wedlug ciebie uzywanie aparatu przez sprzedawce nawet po roku czasu nie zminialoby jego stanu z "nowy" na "uzywany", poniewaz faktycznie nikt go nie kupil. Bzdura.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    A co ja mam na to powiedzieć? No przykleił sobie Samsung naklejkę, przecież mu nikt nie zabroni. Nie ma to nic wspólnego z polskim prawem.
    Czyli sugerujesz, że jeżeli przedmiot był używany krócej niz pół roku, to jest nowy? Ale ta definicja została stworzona do zupełnie innych celów- podatkowych - i nie możesz jej z automatu przenosić na prawo konsumenckie.

W umowach gwarancyjnych - a te kształtowane są, zgodnie z polskim prawem, dowolnie- gwarancja często przysługuje jedynie pierwszemu użytkownikowi.
    Zwyczajnie- Polska to jest dalej Polish Republic of Banana.

Właśnie użeram się ze sprzedającym na Allegro.. zakup tonerów- zamienników, nie działają, sprzedający najpierw nie odzywał się przez dwa tygodnie, po wmianie dwóch e-maili następne dwa tygodnie milczenia...
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    290
    Moja galeria
    Michał, daj sobie spokój z zamiennikami z allegro, za porządny zamiennik w Oliwie płacisz do 100,- zł. A za napełnienie tonera ( jeśli się jeszcze do tego nadaje ) to jeszcze taniej.Jak będziesz potrzebował to znajdę namiar i podeślę.
    Jacek