Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 101

Wątek: Nowy czy używany?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    W przepisach w ogóle nie ma definicji towaru nowego. Nigdzie nie jest napisane, ile maksymalnie czasu od jego produkcji do momentu sprzedaży musi minąć, aby można było nadal mówić o towarze nowym. Nie jest napisane, ile warstw opakowania taki towar musi mieć ani czy opakowanie to ma być zaplombowane czy nie. Nie jest napisane, ile rąk może ten przedmiot dotknąć, zanim zostanie on sprzedany. Sklepy generalnie nie posługują się pojęciem "nowy", bo nie wiadomo, co ono oznacza - jest subiektywne.

Towar ma być zgodny z opisem i tyle. Jeśli jest używany, powinna być taka informacja. Nie musi być natomiast informacji, że jest nowy. A towar używany jest wtedy, gdy ktoś go używał przez przynajmniej pół roku. To jedyna definicja towaru używanego w polskim prawie.

[edit]
    Ach, bym zapomniał... art. 120 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT. Znajduje się tam jedyna w polskim prawie definicja towaru używanego.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 2.03.15 o 13:57
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    W przepisach w ogóle nie ma definicji towaru nowego.
    [edit]
    Ach, bym zapomniał... art. 120 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT. Znajduje się tam jedyna w polskim prawie definicja towaru używanego.
    Musisz rozdać bla bla bla...

Pomożecie?
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Awatar gregorio1972
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    czyli majtki można mierzyć w sklepie i nie tracą na wartości

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gregorio1972 Zobacz posta
    czyli majtki można mierzyć w sklepie i nie tracą na wartości
    Zalecałbym podejście zdroworozsądkowe. W ustawie są wymienione towary, które nie podlegają zwrotowi. Wystarczy chwilę się zastanowić nad tym, dlaczego właśnie one, a szybko dojdziemy do wniosku, co można w sklepie macać i przymierzać, a co nie.

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

[edit]
    Definicji jest więcej wynikających z orzecznictwa itp. To co przytoczyłeś jest dość chwiejne bo patrząc na zakres PKWiU który obejmuje owa ustawa nie dotyczy ona towarów, które sprzedawca sam użył przed dalszą odsprzedażą. Czyli wszelkie dema i próbki nie wchodzą w skład tej definicji. Daje to pole do różnych interpretacji z czego podstawową jest ta wynikająca z obyczaju i ogólnego znaczenia słowa nowy. Takie precedensy istnieją i tu zawsze była brana strona konsumenta. Sprzedawca nie jest bowiem w stanie dowieść jak był użyty przedmiot który sprzedał i nosi ślady używania (paluchy itp). Konsument zatem może żądać wymiany na towar NOWY w jego rozumieniu i interpretacji.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Podaj przykład jakiegoś orzeczenia sądu, w którym uznano, że dotknięcie przedmiotu czyni go niezgodnym z opisem. Bo na pewno nie znajdziesz żadnego, które wyjaśnia, co traktujemy za przedmiot nowy, a co nie.

Przepisy oczywiście dają duże pole do interpretacji, ale nie zgadzam się, że słownikowa definicja słowa "nowy" jest właściwa:

1. niedawno nabyty; świeżo powstały;
    2. zajmujący miejsce poprzedniego;
    3. o ludziach: spotykany po raz pierwszy;
    4. niedawno wprowadzony; odkryty, współczesny;
    5. kolejny, dalszy;
    6. gł. o roślinach: świeżo wyrosły; tegoroczny, młody.

Nie ma ona nic wspólnego z określeniem "nietknięty" czy "nigdy nie rozpakowany od momentu opuszczenia fabryki".

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Thumbs up Nowy czy używany?

Ciekawa dyskusja
    Opowiem Wam ciekawostkę. Tak ze trzy lata temu kupowałem nowy telewizor. Spodobał mi się model wystawiony jako ekspozycyjny.
    Sprzedawca do mnie: mamy tylko jeden egzemplarz, ale proszę się nie martwić, wyjęliśmy go z pudła dwa dni wcześniej, więc śmierdzi fabryką. I banan na twarzy.
    Jako że coś w materii wiedziałem i do lekcji byłem przygotowany, wziąłem pilota, podszedłem do telewizora i nacisnąłem kombinację klawiszy na pilocie i aparacie. Pojawiło się menu serwisowe, a tam jak wół ponad 1600 godzin pracy. Licząc po 8 godzin dziennie wychodzi 200 dni.
    Po poproszeniu kierownika stoiska, okazało się, że na magazynie mają nową funkiel sztukę z fabrycznymi plombami. Dostałem duży rabat, a kombinacji klawiszy nie zdradziłem, choć przypuszczam, że w goglownicy sobie znajdą.
    Dlatego też nie dziwię się, że ktoś chce nowe nie tykane.
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Musisz rozdać bla bla bla...

Pomożecie?
    z przyjemnością
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Dlatego też nie dziwię się, że ktoś chce nowe nie tykane.
    Mnie to też nie dziwi. Ale osoba, która aż tak restrykcyjnie podchodzi do kwestii otwarcia pudełka, powinna być uczciwa względem samej siebie i nie powinna dotykać niczego w sklepie

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Sklep to sklep i są tam towary do pomacania jak i w pudełkach. Cała dyskusja dotyczy sprzedazy wysyłkowej i tego co jest w opisie jak i uczciwości sprzedającego. Pewna nieświadomość co do tego czy coś było używane czy nie czasem pozwoli uniknąć konfliktu bo np została te rzecz ładnie wyczyszczona itp. Nic nie widać - klient zadowolony. Ale to nie zwalnia sprzedawcy z obowiązku powiadomienia kupującego o tym, że ten towar już miał właściciela lub też był pokazowym.
    Wiele sklepów zaznacza w opisach, że sprawdzają sprzęt przed wysyłką. To już jasno daje do zrozumienia, że towar nie będzie nietkniety. I taką praktykę uważam za uczciwą.
    Niestety tego typu orzecznictwo nie wchodzi to zasobów baz takich np jak Lex ale z własnego doświadczenia wiele razy słyszałem o takich sytuacjach jak i dwa razy brałem udział jako świadek/ekspert w posiedzeniach sądu konsumenckiego.
    W którymś tam przepisie prawa jest napisane, że wszelkie sprawy nieuregulowane prawem są interpretowane indywidualnie i wpływ na to ma zwyczajowość. Zwyczajowo nowy to nowy, zapakowany i nietknięty towar, sprzedawany w takiej formie i stanie w jakim opuścił fabrykę. I takiego stanu ma prawo domagać sie klient od sprzedawcy!
    Ostatnio edytowane przez MikolajN ; 2.03.15 o 14:53

Awatar gregorio1972
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Mnie to też nie dziwi. Ale osoba, która aż tak restrykcyjnie podchodzi do kwestii otwarcia pudełka, powinna być uczciwa względem samej siebie i nie powinna dotykać niczego w sklepie
    I tu Cie może zaskoczę bo jeżeli w dużych siecówkach coś jest wystawione to owszem "macam" ale jak coś mają za szybą to z reguły nie. Jakby ktoś wyjął obiektyw i nie wiem chciał go jedynie dotknąć to bym słowa nie powiedział. Jednak nie wiem co trzeba robić aby paluchy odbijać na szkłach. Miałem tez kilka obiektywów w życiu i po kilka lat, używałem dość intensywnie ale jakoś uważałem i jeżeli mi się to zdarzyło podczas przekładania to były to sporadyczne przypadki. Ja wiem, że sprzedawcy często sobie biorą sprzęt do domu, testują, próbują itp. Kupowałem kiedyś tablet to na pięć w magazynie 4 były rozpakowane i nie wiadomo po co. Jeden tylko się uchował. Żaden nie był na wystawie. O tym, że są dowiedziałem się ze strony internetowej sklepu. Trzy razy sprzedawca przynosił mi i pod stołem albo po drodze otwierał, a ja mu powiedziałem po co otwiera jak ja chcę zaplombowany. Obok mnie kupował kobieta to jej chcieli sprzedać taki aparat, że za darmo bym go nie wziął - dobrze, że nie dostała kredytu.
    ps. z tymi majtkami to przepraszam to był żart