Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Ostrzenie na nieskończoność w obiektywach MFT

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Ok, teraz rozumiem.

W przypadku obiektywów m.Zuiko z elektronicznym pierścieniem ostrzenia i bez skali da się jakoś ustawić obiektyw na hiperfokalną? Jedyne wyście to zacząć z ostrością gdzieś blisko i ostrzyć coraz bardziej w dal obserwując w wizjerze kiedy nasza "nieskończoność" będzie ostra, dobrze kombinuję?

Z tym problemem spotkałem się właśnie przy fajerwerkach a teraz chciałbym zrobić nocną panoramę miasta i zastanawiam się jak ustawić ostrość i inne parametry, żeby uzyskać jak najlepszy efekt.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    ...W przypadku obiektywów m.Zuiko z elektronicznym pierścieniem ostrzenia i bez skali da się jakoś ustawić obiektyw na hiperfokalną? Jedyne wyście to zacząć z ostrością gdzieś blisko i ostrzyć coraz bardziej w dal obserwując w wizjerze kiedy nasza "nieskończoność" będzie ostra, dobrze kombinuję?...
    Zgadza się

Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    Zbyt radykalne określenie - czasami chcemy mieć ostry np. horyzont, ale bliższe plany już niekoniecznie...
    Tak też może być, więc poprawię: "Nie ma sensu, jeśli potrzebny jest duży zakres głębi ostrości"

| OlyJedi Awatar Fisher7811
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Można wyostrzyć na jakiś obiekt będący w takiej odległości, żeby ostrość była na hiperfokalną. Pozostaje do rozwiązania kwestia pomiaru tej odległości w terenie, bo kalkulatory głębi ostrości są dostępne on-line i na smartfony.

Awatar pebe
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    tak też robię, tylko to bywa problematyczne i zastanawiałem się po co jest w obiektywie ustawienie ostrości za nieskończoność. Jest jakieś praktyczne zastosowanie?
    Parametry obiektywu mogą się zmieniać w zależności od temperatury i gdyby w normalnej temperaturze nieskończoność była dokładnie na końcu skali to po wyjściu na mróz mogłoby się okazać że nieskończoności już "nie ma".
    P.B.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    391
    Moja galeria
    Dołożę jeszcze jedną cegiełkę komplikującą zagadnienie Głębia ostrości i odległość hiperfokalna zależą od przyjętej średnicy krążka rozproszenia - czyli największej średnicy obrazu obiektu, który jeszcze będziemy uważali za punkt. A ta średnica zależy z kolei od tego, w jaki sposób będziemy zdjęcie oglądali. Jeśli np. chcemy wykonać odbitkę w formacie pocztówki - możemy przyjąć dopuszczalną średnicę krążka rozproszenia znacznie większą, niż dla odbitki w formacie 30x45cm - zwłaszcza, jeśli tę ostatnią będziemy chcieli oglądać z małej odległości. W konsekwencji dla zdjęć wykonywanych przy tej samej ogniskowej i przysłonie odległość hiperfokalna dla pocztówki będzie znacznie mniejsza niż dla odbitki wielkoformatowej...
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Przyjęło się, że GO oblicza się dla formatu 20x30 cm.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    391
    Moja galeria
    I jeśłi ktoś się opiera na tych obliczeniach dla innych formatów może się pzrejechać... Dodam jeszcze, że jeśli przyjmujemy małą średnicę krążka rozproszenia ze względu na pzrewidywany duży format odbitki/wydruku to powinniśmy jeszcze sprawdzić, czy rozdzielczosć naszego szkła pozwoli w ogóle na uzyskanie tak małego rozmycia. Z amatorskimi zoomami bywa z tym problem...
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    pytanie nie jest głupie, też jestem ciekaw jak to jest zrobione i co oznacza Focus Distance 4294967295
    4294967295 to maksymalna wartość typu unsigned long int
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Przyjęło się, że GO oblicza się dla formatu 20x30 cm.
    Bzdurna teza. Nie można pisać o formacie bez podania odległości oglądania. Po pierwsze nie było jednej granicy GO. Było Leica kontra reszta świata. Leica przyjmowała dla FF chyba 21 um, reszta świata (może jeszcze były jakieś niszowe wyjątki) i współczesne kalkulatory GO - 30um. Odpowiada to matrycy ok. 3 Mpix i krążkowi rozproszenia dyfrakcyjnego przy f/22 dla FF, dla Olka f/11. Z pewnością nie da się z tego zrobić doskonale ostrego 20x30cm oglądanego z odległości najlepszego widzenia (20-25 cm).
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Bzdurna teza. Nie można pisać o formacie bez podania odległości oglądania.
    Oczywiście, że można, jeśli chce się pisać o formacie, a nie odległości oglądania. Ale żeby być precyzyjnym, GO liczy się dla formatu 20x30 cm i odległości 1 m.

Po pierwsze nie było jednej granicy GO. Było Leica kontra reszta świata. Leica przyjmowała dla FF chyba 21 um, reszta świata (może jeszcze były jakieś niszowe wyjątki) i współczesne kalkulatory GO - 30um.
    A kto powiedział, że był jeden format? Formatów matryc też jest wiele, co nie zmienia faktu, że jeden z nich stał się punktem odniesienia dla większości pozostałych - można powiedzieć, że w tym sensie stał się standardem. Podobnie jest ze sposobami liczenia GO.

I skoro było "po pierwsze", to gdzie jest "po drugie"?

Z pewnością nie da się z tego zrobić doskonale ostrego 20x30cm oglądanego z odległości najlepszego widzenia (20-25 cm).
    To smutne, idę się pociąć
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb