Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: [E-510] Jak ustawić obiektyw na nieskończoność ?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

[E-510] Jak ustawić obiektyw na nieskończoność ?

Jak ustawić kitowe obiektywy ZD 14-42 ZD 40-150 na nieskończoność ? Powinna być do tego specjalna kreska (albo znaczek) ale żadnej takiej nie widzę, w takim razie jak to zrobić ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Instrukcja.

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gotyk Zobacz posta
    Jak ustawić kitowe obiektywy ZD 14-42 ZD 40-150 na nieskończoność ? Powinna być do tego specjalna kreska (albo znaczek) ale żadnej takiej nie widzę, w takim razie jak to zrobić ?
    zależy jak masz pierścień ustawiony w aparacie albo na maxa (usłyszysz że jest na maxa jak przestanie lekko tykać) w prawo albo w lewo - nie muszę dodawać że musisz mieć MF lub AF-M włączony.
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dziekan Zobacz posta
    zależy jak masz pierścień ustawiony w aparacie albo na maxa (usłyszysz że jest na maxa jak przestanie lekko tykać) w prawo albo w lewo - nie muszę dodawać że musisz mieć MF lub AF-M włączony.
    Ale zauważ że większość obiektywów ostrzy na nieskończoność i kawałek dalej ... ja zawsze ustawiam na nieskończoność a potem cofam o jedno tyknięcie wstecz ...
    Tak gdzieś wyczytałem i tak robie i jest ok

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar nevra
    Mieszka w
    Vratislavia
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Instrukcja swoje, a życie swoje. Temat był wielokrotnie poruszany, a mnóstwo nowych olkowiczów ma z tym problem. Czyli jednak coś jest na rzeczy. Fajnie by było, żeby zamiast odsyłacza "instrukcja", przykleić temat, jak to zrobić.

Pierścienie w moich kitach słychać, gdy jestem w domu i zamknę okna. Na dworze- nie ma mowy, no przyznaję, nie probowałam jeszcze ze stetoskopem. Na czucie- nic. Żadnej zmiany.

Instrukcja (str.42) mówi:
    "MF. Funkcja ta pozwala na ręczne ustawianie ostrości obiektu, gdy użytkownik patrzy przez wizjer. Wyreguluj ostrość używając pierścienia ostrości." A i owszem, próbowałam. Co ząbek. Na wizjerze ostre, a na kompie - padaka.

"Kierunek obrotu pierścienia..." - akurat banał.

"Element ułatwiający ustawienie ostrości. Gdy ustawiasz ostrość obiektywu na obiekcie ręcznie (obracając pierścień), zapala się symbol potwierdzenia ustawienia ostrości. Gdy wybrano [...], ustawianie ostrości jest wykonywane w środkowym polu AF."

Wszystko fajnie, tyle, że nie bardzo działa. Ani razu żadna kontrolka nie mignęła.

Owszem, istnieje Reset Lens (str. 69). Ale zgodnie z tym, co mówią w infolinii, każde wyłączenie aparatu powoduje to samo. Czyli resetuje obiektyw. I włączenie ponoć ustawia aparat na nieskończoność niezależnie od ogniskowej.

Próbowałam, też bez efektu.

Teoretycznie można by to zrobić tak, jak już gdzieś sugerowano: Namalować sobie kreski czy kropki na pierścieniu. Przerobiłam i to, kierując się wskazówkami serwisu. Czyli kropka na pierścień w MF, zaraz po włączeniu aparatu. Po lewej - powinna być na nieskończoność. I drugi koniec zakresu pierścienia też kropka. Wyłączając i włączając aparat pilnowałam, żeby kropka nieskończoności była zawsze na swoim miejscu.

I nico. Aparat w serwisie. Z tym, że AF u mnie tez do kitu..
    E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
    http://www.bociany.org.pl :
    kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gundi Zobacz posta
    Instrukcja.
    Zastanawiam się czemu służy taka odpowiedź poza zwiększeniem liczby postów?
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Gotyk: chcesz zrobić coś, co w różnych obiektywach jest różnie rozwiązane. Lepiej będzie gdy napiszesz po co Tobie takie ustawienie, a wśród wielu podpowiedzi znajdziesz najlepsze dla siebie rozwiązanie.
    Dla mnie czasami wystarczy hiperfokalna, ale też kilka razy musiałem posłużyć się laserem.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez nevrah Zobacz posta
    "Wyreguluj ostrość używając pierścienia ostrości." A i owszem, próbowałam. Co ząbek. Na wizjerze ostre, a na kompie - padaka.
    Okulista się kłania. Sprawdź wzrok. Może trzeba wyregulować dioptrie w wizjerze?

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    hehe, właśnie jak to jest - robie sobie korekcje na wizjerze na np +2dioptrie (bo powiedzmy mam taka wade wzroku), patrze przez wizjer bez użycia okularów, ustawiam ostrość w trybie manualnym, cykam zdjęcie i ....

i teraz właśnie czy zdjęcie wychodzi ostre czy ma te +2dp przesuniecia i na ekranie komputera wyjdzie nie ostre (ostre się zrobi dopiero po zdjęciu okularów) czy aparat jakość uwzględnia to "przesunięcie" ostrości pomięrzy tym co pokazuje wizjer a tym co "widzi" matryca ??
    E-410 + Zuiko 14-42 + Zuiko 40-150 - - - w szafie jeszcze FED4; FED5; Zenith + Helios 44-2

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cidzej Zobacz posta
    hehe, właśnie jak to jest - robie sobie korekcje na wizjerze na np +2dioptrie (bo powiedzmy mam taka wade wzroku), patrze przez wizjer bez użycia okularów, ustawiam ostrość w trybie manualnym, cykam zdjęcie i ....

i teraz właśnie czy zdjęcie wychodzi ostre czy ma te +2dp przesuniecia i na ekranie komputera wyjdzie nie ostre (ostre się zrobi dopiero po zdjęciu okularów) czy aparat jakość uwzględnia to "przesunięcie" ostrości pomięrzy tym co pokazuje wizjer a tym co "widzi" matryca ??
    To jest tylko ustawienie ostrości pomiędzy obiektywem a wizjerem ... Nie ma to wpływu na zdjęcie ...
    Ale z drugiej strony jak nie ustawisz dobrze dioptrii to nie złapiesz dobrze ostrości