Jak ustawić kitowe obiektywy ZD 14-42 ZD 40-150 na nieskończoność ? Powinna być do tego specjalna kreska (albo znaczek) ale żadnej takiej nie widzę, w takim razie jak to zrobić ?
Jak ustawić kitowe obiektywy ZD 14-42 ZD 40-150 na nieskończoność ? Powinna być do tego specjalna kreska (albo znaczek) ale żadnej takiej nie widzę, w takim razie jak to zrobić ?
Instrukcja.
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
Instrukcja swoje, a życie swoje. Temat był wielokrotnie poruszany, a mnóstwo nowych olkowiczów ma z tym problem. Czyli jednak coś jest na rzeczy. Fajnie by było, żeby zamiast odsyłacza "instrukcja", przykleić temat, jak to zrobić.
Pierścienie w moich kitach słychać, gdy jestem w domu i zamknę okna. Na dworze- nie ma mowy, no przyznaję, nie probowałam jeszcze ze stetoskopem. Na czucie- nic. Żadnej zmiany.
Instrukcja (str.42) mówi:
"MF. Funkcja ta pozwala na ręczne ustawianie ostrości obiektu, gdy użytkownik patrzy przez wizjer. Wyreguluj ostrość używając pierścienia ostrości." A i owszem, próbowałam. Co ząbek. Na wizjerze ostre, a na kompie - padaka.
"Kierunek obrotu pierścienia..." - akurat banał.
"Element ułatwiający ustawienie ostrości. Gdy ustawiasz ostrość obiektywu na obiekcie ręcznie (obracając pierścień), zapala się symbol potwierdzenia ustawienia ostrości. Gdy wybrano [...], ustawianie ostrości jest wykonywane w środkowym polu AF."
Wszystko fajnie, tyle, że nie bardzo działa. Ani razu żadna kontrolka nie mignęła.
Owszem, istnieje Reset Lens (str. 69). Ale zgodnie z tym, co mówią w infolinii, każde wyłączenie aparatu powoduje to samo. Czyli resetuje obiektyw. I włączenie ponoć ustawia aparat na nieskończoność niezależnie od ogniskowej.
Próbowałam, też bez efektu.
Teoretycznie można by to zrobić tak, jak już gdzieś sugerowano: Namalować sobie kreski czy kropki na pierścieniu. Przerobiłam i to, kierując się wskazówkami serwisu. Czyli kropka na pierścień w MF, zaraz po włączeniu aparatu. Po lewej - powinna być na nieskończoność. I drugi koniec zakresu pierścienia też kropka. Wyłączając i włączając aparat pilnowałam, żeby kropka nieskończoności była zawsze na swoim miejscu.
I nico. Aparat w serwisie. Z tym, że AF u mnie tez do kitu..
E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
http://www.bociany.org.pl :
kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...
Gotyk: chcesz zrobić coś, co w różnych obiektywach jest różnie rozwiązane. Lepiej będzie gdy napiszesz po co Tobie takie ustawienie, a wśród wielu podpowiedzi znajdziesz najlepsze dla siebie rozwiązanie.
Dla mnie czasami wystarczy hiperfokalna, ale też kilka razy musiałem posłużyć się laserem.
hehe, właśniejak to jest - robie sobie korekcje na wizjerze na np +2dioptrie (bo powiedzmy mam taka wade wzroku), patrze przez wizjer bez użycia okularów, ustawiam ostrość w trybie manualnym, cykam zdjęcie i ....
i teraz właśnie czy zdjęcie wychodzi ostre czy ma te +2dp przesuniecia i na ekranie komputera wyjdzie nie ostre (ostre się zrobi dopiero po zdjęciu okularów) czy aparat jakość uwzględnia to "przesunięcie" ostrości pomięrzy tym co pokazuje wizjer a tym co "widzi" matryca ??
E-410 + Zuiko 14-42 + Zuiko 40-150 - - - w szafie jeszcze FED4; FED5; Zenith + Helios 44-2