Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: jak wymusić ostrość na nieskończoność???

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

jak wymusić ostrość na nieskończoność???

Podjąłem proóbę fotografowania nocnego nieba z gwiazdami. Efekt przy f/5.6 i 15 sek. jest interesujący. Dłuższe czasy zaczynają powodować problem z ruchem ciał niebieskich.

Inna rzecz mnie jednak zastanawia. Jak zmusić aparat, aby ostrość była na 100% ustawiona na nieskończoność, skoro auto focus ma prawo zgłupieć w ciemności?

Jak sobie radzicie z tym problemem? Mam na myśli nie kompakt (gdzie teoretycznie na manualu koniec zakresu to nieskończoność), ale mój e-410, gdzie manual kreci się bez końca a niewiele widać.
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ustaw na manual focus i kręć pierścieniem "do oporu".
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    A masz do aparatu instrukcje?

Dokladnie, krecisz, nie wiem, jak w nowym kicie, ale w 14-45 bylo wyraznie czuc, kiedy ostrosc przestawala sie zmieniac.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    legal, jaki obiektyw?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    wyjścia są dwa ustawiasz ostrość na odległy jasny punkt i trzymasz przycisk migawki wcisnięty do połowy lun ustawiasz w aparacie manualne ustawienie ostrości i przez wizjer sprawdzasz w którym momencie widzisz ostro kręcąc pierścieniem ustawiania ostrości, o ile jasny punkt np. gwiazda znajdzie się w polu AF potwierdzenie ostrości zostanie zasygnalizowane zieloną dioda w celowniku. Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodia
    legal, jaki obiektyw?
    Oba szkla to kity: ZD 14-42 i 40-150 ED, nie czuc konca przy kreceniu pierscieniem - jest to MF elektroniczny. Problem wcale nie jest taki banalny. Idac na ciemne pole ze statywem wybiera sie ciemne otoczenie, zeby nie bylo swiatel rozpraszajacych niebo. Trudno znalezc cos jasnego, jak nie ma ksiezyca. Oddalone swiatla to moze 300-400 m ale to nie jest nieskonczonosc.
    Na wyswietlaczu widac, jak widac - po prostu "ciemnosc widze!"
    Jesli juz wesprzec sie dalekim, oswietlonym obiektem, to pomine niewygode zmiany ustawienia glowicy statywu po ustaleniu ostrosci na innym obiekcie.

Mogloby byc cos takiego - jak 'fix infinity' w menu aparatu, nie uwazacie?
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie wiem jak z nowymi kitami, ale w moim 40-150 (starym), 14-54 i 35 wyraźnie czuć (a w 14-54 i widać) czy już jest nieskończoność czy nie. W momencie jak kręcisz pierścieniem to słychać/czuć, że pracuje silnik odpowiedzialny za ustawianie ostrości. Gdy dojedziesz do nieskończoności to pierścień się kręci ale silnik już nie pracuje...łatwo się po tym zorientować...

EDIT: Swoją drogą masz w menu coś pośredniego do 'fix infinity'. Poszukaj opcji 'reset lens' i włącz ją - wówczas w momencie wyłączenia aparatu obiektyw ustawiany jest na nieskończoność, pozostaje włączyć aparat ponownie i mamy nieskończoność :P
    .

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez olifant
    ...EDIT: Swoją drogą masz w menu coś pośredniego do 'fix infinity'. Poszukaj opcji 'reset lens' i włącz ją - wówczas w momencie wyłączenia aparatu obiektyw ustawiany jest na nieskończoność, pozostaje włączyć aparat ponownie i mamy nieskończoność :P
    Świete słowa i najprostsze rozwiązanie. "Reset lens" jest domyślnie włączony, olifant zapomniał dodać: po włączeniu aparatu, zanim dotkniesz guzika spustowego, przestaw nastawianie ostrości na MF (o ile przed wyłączeniem było na autofokusie).
    Pozdrawiam
    Jack

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    ?

Nie rozumiem problemu.. przeciez wystarczy przekręcić pożądnie w stronę nieskończoności i się ustawi. Jak nie jestes pewny to dokręc jeszcze raz.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Legal
    Cytat Zamieszczone przez rodia
    legal, jaki obiektyw?
    Oba szkla to kity: ZD 14-42 i 40-150 ED, nie czuc konca przy kreceniu pierscieniem - jest to MF elektroniczny. Problem wcale nie jest taki banalny. Idac na ciemne pole ze statywem wybiera sie ciemne otoczenie, zeby nie bylo swiatel rozpraszajacych niebo. Trudno znalezc cos jasnego, jak nie ma ksiezyca. Oddalone swiatla to moze 300-400 m ale to nie jest nieskonczonosc.
    Na wyswietlaczu widac, jak widac - po prostu "ciemnosc widze!"
    Jesli juz wesprzec sie dalekim, oswietlonym obiektem, to pomine niewygode zmiany ustawienia glowicy statywu po ustaleniu ostrosci na innym obiekcie.

Mogloby byc cos takiego - jak 'fix infinity' w menu aparatu, nie uwazacie?
    Krec chwile pierscieniem i bedzie nieskonczonosc. Potrenuj w dzien i oznacz pierscien i obudowe obiektywu jakims korektorem bialym, czy farbka. Potem tylko w ciemnosciach to zegrasz na pamieci i gra muzyka.
    A wiesz, ze ksiezyc to nie jest nieskonczonosc? Wez jakis lepszy obiektyw, pomierz AF na ksiezyc i przekonasz sie ze to nie jest nieskonczonosc, patrzac na pierscien odleglosci. Lepiej to widac na dluuuugachnych pierscieniach dawnych obiektywow manualnych. Klinem na brzeg ksiezyca i heja.
    Kup przejsciowke i dlugiego manuala
    Czesc.Ch.