Zwiększ odległość między tym zegarkiem a podłożem.
Zwiększ odległość między tym zegarkiem a podłożem.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Jak detale zegarka typu tryby itp. to cos starego szerokiego na odwrotke i stakowanie, i nie ma bata
Jak w calosci to dluga ogniskowa, dobre szklo z porzadna skala, i zabawa miedzy odlegloscia od matryct motywu i motywu od tla.
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Ok, spróbuję.
A mam jeszcze nawiasem takie pytanie. Może głupie ale męczy mnie taka teoria. Skoro szkło z dużego systemu, jakiekolwiek, zakładamy do mniejszej matrycy jaka jest w m43 to czy światłosiła tego obiektywu nie dzieli się na pół? Przecież otwarcie przesłony np f1.8 przy obiektywie do pełnej klatki rzuci inną ilość światła na matrycę pełnoklatkową niż na matrycę mikro. Teoretycznie na mikro powinno dostać się więcej światła... Pewnie to tylko moja teoria ale chętnie podam ją weryfikacji
---------- Post dodany o 20:33 ---------- Poprzedni post był o 20:32 ----------
????????![]()
mikro 4/3 ma taką samą matrycę jak 4/3. Hmm... prawie.
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
nie wiem czy dobrze Cie rozumię ale jak dasz FF obiektyw do m43 to rzuci faktycznie więksża ilość światła ale na wieksżą powierczchnie - w rezultacie większość światła pójdzie poza matrycę.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Sigma 30/1,4 którą mam jest obiektywem pełnoklatkowym z mocowaniem 4/3.
Działa doskonale i na dużym systemie 4/3 i na mikro.
NIe może pójść poza matrycę bo przecież przejściówka do zamontowania takiego obiektywu uniemożliwi to.
---------- Post dodany o 20:50 ---------- Poprzedni post był o 20:46 ----------
No właśnie i pytanie jest, czy podpięta do m43 nadal ma maks f1.4 czy może jest ciut jaśniejszy. Ten obiektyw chodził mi po głowie już kiedyś. Rozumiem jednak, że AF nie będzie działać z EM1?
jaśniejszy będzie jak dasz Metabones Speed Booster(przy okazji zmienisz ogniskową), w przeciwnym razie nadmiar światła się rozproszy i zostanie wsyśnięty przez czerń wnętrza obiektywu
![]()
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja