Strona 22 z 31 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 304

Wątek: Koniec produkcji E-M5

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Benek Zobacz posta
    A na podstawie jakiej konkretnie pozycji z liceum można wyciąbnąć wniosek, że obrazek z E-M5 II jest gorszy od 24Mpix z D610/D750? Przepraszam, nie chodziłem do liceum, chętnie się czegoś nauczę. Zwłaszcza techniki porównywania ze sobą dwóch zdjęć, z których jedno jeszcze nie powstało.
    Tylko tak pytasz dla samego pytania.A naprawde to tylko licealistki Ci w glowie.
    Ja sie nie dam podpuscic napewno.Ale pomysl.Gdzie wiecej informacji zmiescisz na karcie 1 mega czy 50 mega( to mialem w podstawowce ale wieczorowo w czwartek na trzeciej lekcji w pazdzierniku).

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ale co ma piernik do wiatraka? Te tryby DR, które ma Fuji, to są już chyba w każdym aparacie, tylko inaczej nazwane. A Olek wychodzi z czymś nowym, przynajmniej w amatorskim sprzęcie, co nie ma nic wspólnego ze zwiększaniem DR, tylko rozdzielczości, gdyby komuś mało było 16 mpx.
    Te DRy co ma Fuji wymagają elektronicznej migawki i innego sposobu zbierania sygnału z marycy, nieprawdzaż?
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Panowie, naprawdę, nie kompromitujcie się. Nie mieszajcie wróżb z fusów z wiedzą z liceum. Jak już będą zdjęcia, to będzie można coś powiedzieć o ich jakości.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Benek Zobacz posta
    A na podstawie jakiej konkretnie pozycji z liceum można wyciąbnąć wniosek, że obrazek z E-M5 II jest gorszy od 24Mpix z D610/D750? Przepraszam, nie chodziłem do liceum, chętnie się czegoś nauczę. Zwłaszcza techniki porównywania ze sobą dwóch zdjęć, z których jedno jeszcze nie powstało.
    Dziś się takich rzeczy szuka na elektrodzie i w Wikipedii.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Te DRy co ma Fuji wymagają elektronicznej migawki i innego sposobu zbierania sygnału z marycy, nieprawdzaż?
    Absolutnie nie wymagają elektronicznej migawki. Jakie ona miałaby zastosowanie?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    raczej nie, to sposób czytania pikseli z jasnych partii obrazu. Działa gdy używasz wyższe ISO. Wygląda to tak jakby lokalnie ISO było niższe.To coś w rodzaju Olympusowej gradacji auto, tylko że u Fuji działa to nie w cieniach a w światłach.

I jest to robione z jednego kadru - nie ma problemów by na etapie wywoływania RAWa w puszcze ustawić sobie DR100/200/400. Warunkiem jest tylko odpowiedni poziom ISO - DR200 od ISO 400, DR400 chyba od ISO 800
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    raczej nie, to sposób czytania pikseli z jasnych partii obrazu. Działa gdy używasz wyższe ISO. Wygląda to tak jakby lokalnie ISO było niższe.
    Też nie, nic się nie zmienia w sposobie czytania pikseli. Zdjęcie jest po prostu niedoświetlone, dzięki czemu w światłach się wszystko mieści. A soft je rozjaśnia do odpowiedniego poziomu, pilnując krzywą, by świateł nie odcięło.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Panowie, naprawdę, nie kompromitujcie się. Nie mieszajcie wróżb z fusów z wiedzą z liceum. Jak już będą zdjęcia, to będzie można coś powiedzieć o ich jakości.
    Przecież tam jest mowa o bardzo prostych rzeczach - o cieple z przepływu prądu przez krzemowy wafel i łatwości odpromieniowania tego ciepła. Rozumiem, że też uważasz, że z większego łatwiej niż z małego jest odpromieniować teką samą ilośc ciepła, To nie są może podstawy termodynamiki? Po liceum nie miałem już takimi rzeczami doczynienia...
    Ilość zakłóceń czyli szumów powinna być większa w rzadko utkanym wafelku, czy w tym utkanym gęściej, nie pamiętasz już przypadków neksów które wylączały się po paru minutach filmowania. Wiem, że te problemy dziecięcego wieku są już pokonane, ale...

---------- Post dodany o 16:20 ---------- Poprzedni post był o 16:17 ----------

Też nie, nic się nie zmienia w sposobie czytania pikseli. Zdjęcie jest po prostu niedoświetlone, dzięki czemu w światłach się wszystko mieści. A soft je rozjaśnia do odpowiedniego poziomu, pilnując krzywą, by świateł nie odcięło.
    Na każdej Fuji matrycy? Piszą trochę co innego o EXR-ach

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Przecież tam jest mowa o bardzo prostych rzeczach - o cieple z przepływu prądu przez krzemowy wafel i łatwości odpromieniowania tego ciepła. Rozumiem, że też uważasz, że z większego łatwiej niż z małego jest odpromieniować teką samą ilośc ciepła, To nie są może podstawy termodynamiki?
    Może coś przegapiłem, ale nikt tu nie mówił o grzaniu się matrycy. Zaczęło się od tego:

Do tego tak sobie myślę, że jeśli ktoś potrzebuje plików o dużej rozdzielczości, to lepsze efekty uzyska z 36MPix z D800/D810 niż z ośmioekspozycyjnej 40MPix składanki z E-M5 -II. Ba, myślę że 24Mpix z D610/D750 będzie lepsze. Zwłaszcza gdy w grę będą wchodziły wyższe czułości.
    Jeden głos rozsądku odpowiedział na to, że póki co nie ma jeszcze postaw do snucia takich wniosków i trzeba poczekać na pierwsze zdjęcia. W odpowiedzi został wysłany do liceum na lekcję z termodynamiki. A co ma z nią wspólnego duża rozdzielczość?

Na każdej Fuji matrycy? Piszą trochę co innego o EXR-ach
    EXR to inna bajka, pod warunkiem, że matryca rzeczywiście pracuje w tym trybie, bo może też pracować w trybie standardowym. Ale Fuji już chyba porzuciło tę technologie, teraz wszędzie wpycha X-Transy.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Epicure - ów głos rozsądku zastanawia się czy składanka z 8 kadrów będzie lepsza niź kadr pojedynczy. Tak, dopóki nie ma sampli trudno o jakości coś powiedzieć. Ale podałem powyżej przykład sytuacji gdzie składanka nie ma sensu. Więc jednak tak na chłopski rozum lepsze, bardziej funkcjonalne będzie 36MPix D800 niż 40 MPix z E-M5 mk2
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"