Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 69 z 69

Wątek: Zuiko 17mm czy 25mm? Oto jest pytanie

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Ja spojrzałem na ich słupki i wyszło, że Oly daje 10 tych linii mniej więc kupiłem 20/1.7.
    A ja miałem oba i olek mi mniej leżał, panasonic został, ale chyba tylko do pojawienia się u mnie 15-stki...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Te słupki tylko u nich wyszły tak słabo. NA YT jest sporo porównań z ręki. Większość plusuje 17 z Olka.
    BTW - Optyczne.pl nie jest przecież jedynym wyznacznikiem zakupu obiektywu i trzeba brać poprawkę na biznes jaki nimi kieruje lub w danej chwili kierował

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MikolajN Zobacz posta
    Te słupki tylko u nich wyszły tak słabo. NA YT jest sporo porównań z ręki. Większość plusuje 17 z Olka.
    BTW - Optyczne.pl nie jest przecież jedynym wyznacznikiem zakupu obiektywu i trzeba brać poprawkę na biznes jaki nimi kieruje lub w danej chwili kierował
    Z całego wora recenzentów u mnie są nr 1 jeśli chodzi o techniczny aspekt obiektywów a Janko i Fatman jeśli chodzi o jakość zdjęć przykładowych - kto podskoczy Jankowym zdjęciom z naszych gór wykonanych PL1 z 14-150?
    Dżordż z Teksasu czy Bazyl z Kualalumpur zalani banerami z B&H czy innymi kciukami mnie nie interesują i dla mnie to takie foto pudelki czy kozaczki.

/off
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Miałem an myśli raczej prywatne filmy i porównania na YT. Bez banerów. Np

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria
    A ja sie zastanawiam, czy posiadajac 12-40 nie zdecydowac sie na sprzedaz swojej 17. Uzylem jej moze z 5-6 razy, wiec.troche szkoda zamrozonych pieniedzy w torbie nosic. Fakt jest jasniejsza niz 12-40, czasami mohlaby sie przydac, ale jakby jakas ciekawa oferta sie pojawila to chyba odstapie.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    A to już mnie przekonało całkowicie do obiektywu od Olympusa Jednak u mnie szybki AF w takim obiektywie to podstawa.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    A ja sie zastanawiam, czy posiadajac 12-40 nie zdecydowac sie na sprzedaz swojej 17. Uzylem jej moze z 5-6 razy, wiec.troche szkoda zamrozonych pieniedzy w torbie nosic. Fakt jest jasniejsza niz 12-40, czasami mohlaby sie przydac, ale jakby jakas ciekawa oferta sie pojawila to chyba odstapie.
    Ja tak miałem z 45mm i w końcu sprzedałem 45mm. Przy 17mm trzyma mnie rozmiar tego szkiełka. 45mm nie było dla mnie szkłem spacerowym, a 17mm jest i to póki co przesądza o pozostawieniu go, mimo że faktycznie nie używam za często.
    Zapraszam do albumu i galerii

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    No i mam 17mm. Kurcze, pierwsze odczucie - maleństwo. Dużo mniejszy i lżejszy niż 25mm 1.8. Szczególnie zdziwiła mnie mała soczewka z przodu. Po podpięciu do EM1 wygląda filigranowo Będzie trzeba kupić jakąś osłonę przeciwsłoneczną to będzie lepszy chwyt
    No ale sam obiektyw - bajka. NIe wiem jak można go było uznać za nieostry. Dużo lepiej sobie radzi w moim odczuciu niż 25mm szczególnie w wyższych ISO. No i szerokość mi odpowiada. Jak się nauczę to wrzucę jakiegoś RAWa.

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    83
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MikolajN Zobacz posta
    No i mam 17mm. Kurcze, pierwsze odczucie - maleństwo. Dużo mniejszy i lżejszy niż 25mm 1.8. Szczególnie zdziwiła mnie mała soczewka z przodu. Po podpięciu do EM1 wygląda filigranowo Będzie trzeba kupić jakąś osłonę przeciwsłoneczną to będzie lepszy chwyt
    No ale sam obiektyw - bajka. NIe wiem jak można go było uznać za nieostry. Dużo lepiej sobie radzi w moim odczuciu niż 25mm szczególnie w wyższych ISO. No i szerokość mi odpowiada. Jak się nauczę to wrzucę jakiegoś RAWa.
    Nie pisz tak, bo kusisz mnie na dokupienie 17
    XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.