Strona 33 z 51 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 503

Wątek: Jarmark staroci

| OlyJedi Awatar Planistigmat
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Wojtku, przedewszystkiem (tak sie to pisało przed wojna, np w Wiadomosciach Fotograficznych Kazimierza Gregera) przeczytaj poniższy artykul, jesli jeszcze na niego nie trafiles.
    http://www.fedka.com/Useful_info/Com.../commune_A.htm
    Zorki produkowano w Krasnogorsku od 1948 r, poczatkowo z czesci przywiezionych z Charkowa, gdzie wytwarzano FEDy. Najpierw wytwarzano je pod nazwa FED, potem na gornym dekielku pojawialy sie obie nazwy: FED i Zorkij. W 1949 r zaczeto stosowac juz tylko nazwe Zorkij.
    Widzialem (mialem w rekach) kilka tysiecy aparatow konstrukcji Leica-FED-Zorkij. Ciezko to wszystko opisac w jednym poscie. Jesli masz jakies pytania to oczywscie pytaj.
    W internecie jest wiele wartosciowych informacji na ten temat jak i troche, kolokwialnie mowiac - bzdur. W latach 90-tych Rosjanie przywozili mnostwo FEDow i Zorek. Czesto byly to swietne egzemplarze, ale czaesto trafialy sie tez skladanki z kilku egzemplarzy. Takim przykladem skladanki jest obecnie na allegro aparat z aukcji nr 4932945070. Prawie wszyskie elementy pochodza z Zorki.
    Ostatnio edytowane przez Planistigmat ; 2.01.15 o 00:38
    Moje fotopstryki na forum Olympusa. | sprzęt - ciągle się zmienia
    Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Świetna robota Panowie - sam interesuję się starociami, foto-techniką i z przyjemnością sobie czytam historię i opisy waszych aparatów.

Sam posiadam tylko skromną kolekcję składającą się z Pentaxa ME Super który sprawia mi mnóstwo przyjemności tym bardziej, że mogę obiektywy do niego dzielić z moim K-5 i prostego Canona Canoneta 28 którego nabyłem kilka miesięcy temu za grosze i sam kosztem kilku godzin pracy przywróciłem go do życia co sprawiło mi wielką frajdę. Jest jeszcze nieużywana ale w pełni sprawna Zorka 4.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar wojtek1234
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Planistigmacie - temat produkcji modelów FEDa( nazwa tegoż aparatu dosyć brzydko mi się kojarzy) i Zorkij znakomicie opracowany jest na stronie sovietcams.com.
    O historii FEDa poczytałem tutaj http://aparatyanalogowe.pl/content/fed. Twoje przekierowanie mnie na stronę www.fedka zdecydowanie wzbogaciło moją wiedzę za co dziękuję. Jest jeszcze druga nitka prowadząca do aparatów Zorkij 3 i Zorkij 4 kopii Leici IIIa. I tutaj też jest sporo teorii. Jesteś doskonale osadzony w temacie stąd moje pytanie - która z nich jest właściwa ?
    Mcarto->w takim razie jesteś zapisany do klubu . A teraz kolej na prezentacje. Czekam pozdrawiając.

urzyszkodnik
    Gość
    Fajne te linki.
    Super sie czyta do kawy.
    Dzienks.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wojtek1234 Zobacz posta
    Mcarto->w takim razie jesteś zapisany do klubu . A teraz kolej na prezentacje. Czekam pozdrawiając.
    Właściwie to mógłbym coś skrobnąć o Canonetce bo Pentaxa chyba nie trzeba przedstawiać. Zorkę mam w Polsce i pewnie tam pozostanie...
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Wojtku, miło mi że mogłem pomóc i czymś Cie zaciekawić.
    Ale nie rozumiem trochę pytania. O jakie dwie teorie chodzi ?
    Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    FED rozgryziony. Jego historia jest i tutaj: http://www.ussrcameras.ru/?action=ma...r_category=384
    Planistigmacie nie pisałem o dwóch teoriach ale o dwóch nitkach. A konkretnie chodziło mi o FEDa -to mamy już z głowy. FEDa produkowano nadal na rynek wewnętrzny a po usunięciu w symbolu z nazwy FED/ZORKIJ nazwy FED pozostała Zorka, która w założeniach miała obsługiwać rynek zewnętrzny.I tyle. Druga nitka prowadzi do Zorkij3 i Zorkij4. Te modele z tego co wyczytałem to kopia Leici IIIa. W jaki sposób doszło do tej sytuacji ? I tu jest wiele różnych czasami sprzecznych informacji. Na przykład - linia produkcyjna LEICi została zdemontowana i wywieziona do Rosji albo - wywiezione zostały części składowe i na bazie tych części zaczęto produkować Zorkij i stąd ich dobra jakość. Czytałem też, że to rosyjscy inżynierowie zatrudnieni w Leice powróciwszy z niewoli przywieźli ze sobą materiały dotyczące technologii. Jest wiele o tym w necie i nie będę się rozpisywał. Moje pytanie - jak według Ciebie przebiegał ten proces ?

Mcarto-> wykładaj na półkę to co masz. Zdjęcia i krótki opis wystarczy. Nie zwlekaj

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    FED rozgryziony. Jego historia jest i tutaj: http://www.ussrcameras.ru/?action=ma...r_category=384
    Planistigmacie nie pisałem o dwóch teoriach ale o dwóch nitkach. A konkretnie chodziło mi o FEDa -to mamy już z głowy. FEDa produkowano nadal na rynek wewnętrzny a po usunięciu w symbolu z nazwy FED/ZORKIJ nazwy FED pozostała Zorka, która w założeniach miała obsługiwać rynek zewnętrzny.I tyle.
    Tak, to co napisales powyzej jest prawda.

Druga nitka prowadzi do Zorkij3 i Zorkij4. Te modele z tego co wyczytałem to kopia Leici IIIa. W jaki sposób doszło do tej sytuacji ? I tu jest wiele różnych czasami sprzecznych informacji. Na przykład - linia produkcyjna LEICi została zdemontowana i wywieziona do Rosji albo - wywiezione zostały części składowe i na bazie tych części zaczęto produkować Zorkij i stąd ich dobra jakość. Czytałem też, że to rosyjscy inżynierowie zatrudnieni w Leice powróciwszy z niewoli przywieźli ze sobą materiały dotyczące technologii. Jest wiele o tym w necie i nie będę się rozpisywał. Moje pytanie - jak według Ciebie przebiegał ten proces ?
    Tu wszystkie powyzsze teorie sa wyssane z palca. Dowodem jast ... mapa. Leica to aparat RFNowski a nie NRDowski, bo Wetzlar (gdzie produkowano Leice) nie leżało w radzieckiej strefie okupacyjnej. Rosjanie nic wiec stamtad nie wywiezli ani tam nie pracowali. Po wojnie fabryka w ramach kontrybucji wojennych musiala cala swa produkcje do ktoregos tam roku przekazywac amerykanom.
    Rosjanie natomiast mieli przy swoich fabrykach zaklady doswiadczalne, ktore produkowaly mnostwo prototypow i na tej podstawie wprowadzano modyfikacje w produkcji aparatow. Napewno niejedna Leica byla w tych zakladach rozlozona i zbadana.
    Natomiast z Niemiec do Kijowa wywieziona zostala fabryka Contaxa.

Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Dzięki. Sprawa wyjaśniona .

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Miałem kiedyś FED-a 3. Potem migawka mu się zepsuła, znaczy płócienko się rozlazło i sprzedałem za grosze
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||