Strona 32 z 51 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 503

Wątek: Jarmark staroci

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Wojtek1234, coś by się może jeszcze znalazło . Dzisiaj dotarł do mnie kolejny Porst, tym razem SP z dwoma obiektywami (55 f1.4 i 28 f2.8 ). Body niestety ma problem z lustrem i staram się go uruchomić. Jak "ożyje" to go tu wrzucę. Pląta się jeszcze po szufladzie Zenit "cyfrowy".
    Ostatnio edytowane przez sepi19 ; 30.12.14 o 00:23
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

| OlyJedi Awatar KoValus
    Mieszka w
    Kraków NH
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wojtek1234 Zobacz posta
    KoValus-> wbrew pozorom jest jeszcze tego trochę na rynku i można coś uchodzić. Łatwiej i taniej jest w przypadku aparatu EXA. Exaktę natomiast w dobrym stanie trochę trudniej uchodzić no i zaczynają być drogie. Piękny ten Twój Olympusik. Przypomina mi troszkę Zorkę 10. Powiedz mi gdzie w tym aparacie znajduje się dźwignia naciągu migawki ?
    Faktycznie nawet na allegro można co nieco znaleźć
    Olympus nie ma dźwigni, tylko pokrętło, podobne jak w Smienie 8M. Dźwignia byłaby chyba fajniejsza, ale pokrętło nie jest złe, trzeba tylko więcej ruchów wykonać. Ciekawostką jest to małe okienko pod wizjerem, dzięki niemu patrząc przez wizjer można zobaczyć jakie są ustawienia strefy ostrzenia i pierścienia wyboru przysłony (przysłonę wybiera się gdy podpięta jest lampa, bez lampy powinno się ustawić na "A").

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Ciekawe rzeczy na jego temat prawi Ken
    http://www.kenrockwell.com/olympus/trip-35.htm
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

| OlyJedi Awatar wojtek1234
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    KoValus-> dzięki za wyjaśnienie. Widzę pokrętło przewijania. Pewnie naciąg pod spodem ?
    Sepi->pokaż tą cyfrę

A ja mam do panów z Krakowa pytanie. Byliście może w
    Muzeum Historii Fotografii na Józefitów ?

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Wstyd się przyznać, nie byłem, ale obiecuję nadrobić braki.

| OlyJedi Awatar KoValus
    Mieszka w
    Kraków NH
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sepi19 Zobacz posta
    Wstyd się przyznać, nie byłem, ale obiecuję nadrobić braki.
    W takim razie wiadomo, gdzie trzeba się będzie wybrać przy okazji następnego krakowskiego fotospaceru

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Jak najbardziej jestem "za", zwłaszcza biorąc pod uwagę aurę
    ps. jak to się stało, że na to nie wpadliśmy ???

Awatar kon
    Siła reputacji
    183
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wojtek1234 Zobacz posta
    Muzeum Historii Fotografii na Józefitów ?
    Polecam.

Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Pewnie byłeś .
    Bywam na stronie tegoż Muzeum pozyskując informacje do swoich notatek. Z tego co zobaczyłem wiem, że warto i najprawdopodobniej w trzecim tygodniu stycznia zamelduję się tam .

Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Marku28mw i Planistigmacie -> powróciłem do Waszych prezentacji aparatu Leica. Jest trochę czasu więc przeglądam dokładniej wątek. Jestem pod wrażeniem tego co pokazaliście. Znakomite okazy. Powoli zbieram informacje na temat aparatów FED i Zorkij a przede wszystkim o powiązaniu tych modeli z Leicą. Sporo już wygrzebałem z netu ale jeśli posiadacie jakieś informacje bardziej zakulisowe to prosiłbym o ich ujawnienie. Dziękuję za to co już pokazaliście, to kawałek wspaniałej i bardzo istotnej historii. Gdyby nie Leica kto wie jakby wyglądały dzisiejsze aparaty ?. A na marginesie - znalazłem zwięźle ale treściwie napisaną historię narodzin tego legendarnego aparatu tutaj: http://www.optyczne.pl/index.php?art=145 Pewnie czytaliście ale może ktoś zechce skorzystać?
    Pozdrawiam.
    Wojtek