Strona 66 z 173 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876116166 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 1724

Wątek: Ze samiuśkich Tater

| OlyJedi Awatar kolba
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry, Lasowice
    Siła reputacji
    160
    Moja galeria
    Piękna seria, ciężko któreś wyróżnić bo wszystkie trzy mia wysoki równy poziom.
    E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
    http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robtor Zobacz posta
    Świetne foty, jak zwykle
    Pozwoliłem sobie grzebnąć w jednej

Pewnie za żółte
    Mz nie jest za zolte.Jest kolor optymalny.Troche bym czern mocniej zdefiniowal(podbil kontrast)
    Jednak napewno za zolte nie jest.

---------- Post dodany o 19:19 ---------- Poprzedni post był o 19:13 ----------

Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Dzięki
    Dla mnie za żółte . Można też ściągnąć nasycenie niebieskiego, ale to znowu też mi się nie podoba bo zaczyna wyglądać jak czarno-białe zdjęcie z pokolorowanym na niebiesko niebem. Poza tym nie wiem jaki mam monitor.
    Moze popelniasz wlasnie podstawowy blad.Likwidowanie np Zielonego zafarbu to nie tylko odejmowanie zoltego i niebieskiego ale rowniez dodawanie barw dopelniajacych.Osobiscie wole operowac zoltym ,purpurowym i pawim.Ale juz wkraczamy na temat o kole barw a to nie o tym watek.Moze sprawdz nie odejmowanie niebieskiego a dodanie tych dwoch pozostalych czyli jak Ty je nazywasz to zoltego i czerwonego.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Dawno temu uczono mnie , że w górach powinno się używać filtra UV. Czy teraz w dobie elektroniki też..... chyba tak.
    Natomiast zawsze przy czystym niebie , śnieg "widzi się" lekko niebieski, a już na pewno taki jest w cieniach...

Zdjęcia gór świetne, warunki wspaniałe.... Jak zwykle zazdraszczam miejscówki i samozaparcia....
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Moze sprawdz nie odejmowanie niebieskiego a dodanie tych dwoch pozostalych czyli jak Ty je nazywasz to zoltego i czerwonego.
    Spróbuję, dzięki za rady

---------- Post dodany o 19:39 ---------- Poprzedni post był o 19:36 ----------

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Dawno temu uczono mnie , że w górach powinno się używać filtra UV. Czy teraz w dobie elektroniki też..... chyba tak.
    Podobno nie (matryca ma filtr), ale to wyczytane a nie sprawdzone osobiście. Inna wersja to używać filtru UV + podczerwień.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar gulasz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    365
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Snieg jak snieg -jest bialy a nie ani niebieski ani zolty.W cieniu natomias jest szary
    Cytat Zamieszczone przez robtor
    Pewnie za żółte
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Dla mnie za żółte . Można też ściągnąć nasycenie niebieskiego, ale to znowu też mi się nie podoba bo zaczyna wyglądać jak czarno-białe zdjęcie z pokolorowanym na niebiesko niebem. Poza tym nie wiem jaki mam monitor.
    dla mnie też ciut nie do końca - ale nie wiem czy za żółte (czy po prostu za mało niebieskie tym razem)
    też wrzucę swoją wersję jak mogę
    moja
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Tatry5olek.JPG
Wyświetleń:	434
Rozmiar:	583,3 KB
ID:	136859

Twoja

Nazwa:	Tatry5olek_org.JPG
Wyświetleń:	442
Rozmiar:	742,9 KB
ID:	136860

mówisz że nie ściągasz niebieskiego bo masz wrażenie zdjęć BW
    423 i 424 - znowu ma cienie które moje oko odbiera jako BW - a połowa zdjęcia tak zrobiona - niefajnie IMO wygląda
    i to mi się nadal nie podoba - szkoda bo zdjęcia fajne

( i będę Ci truła dopóki to się nie zmieni :P )
    przynajmniej nie będzie samych ochów i achów

zima w górach - na pewno niełatwy temat pod względem balansu
    ale i tak miło się zagląda i wędruje z Tobą wirtualnie po tych naszych pieknych górach

chyba najbardziej z ostatniej wrzuty 422 mi się podoba - Orla ma coś w sobie...
    Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
    Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..

gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gulasz Zobacz posta

mówisz że nie ściągasz niebieskiego bo masz wrażenie zdjęć BW
    423 i 424 - znowu ma cienie które moje oko odbiera jako BW - a połowa zdjęcia tak zrobiona - niefajnie IMO wygląda
    i to mi się nadal nie podoba - szkoda bo zdjęcia fajne
    Niebieski ściągam, nie do końca i nie zawsze. Te 423 i 424 to głównie zmiana temperatury a nie ściągnięcie nasycenia. W tym cieniu nic poza niebieskim, czernią i bielą nie ma bo i też nie ma co, trochę go też zostawiłem (więcej niż na tych z rana), sam nie jestem zdecydowany czy powinno go być mniej czy więcej - raz mi się wydaje tak a za chwilę inaczej.
    Wrzucam wersję bardziej ochłodzoną, jaka pierwotnie miała być, choć pewnie niektórzy poiedzą, że za niebiesko (bo też chyba jest):
    423a.

Nazwa:	Tatry5oleka.JPG
Wyświetleń:	563
Rozmiar:	956,4 KB
ID:	136861
    Ostatnio edytowane przez alnico ; 3.12.14 o 00:52
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    jeszcze trzecia wersja:
    423b.

Nazwa:	Tatry5olekb.JPG
Wyświetleń:	559
Rozmiar:	950,6 KB
ID:	136862
    Ostatnio edytowane przez alnico ; 3.12.14 o 01:39
    Szwarc, mydło i powidło

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar gulasz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    365
    Moja galeria
    no to się nie czepiam już...
    ciężka ta zima i tyle...
    widocznie chciałam więcej zobaczyć niż de facto natura pokazała...

cieni niestety nie da się omijać no nic - chyba ta ostatnia wersja najlepsza...
    ale i tak wolę inne Twoje ujęcia
    Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
    Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..

gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    423b - moje amatorskie oko nie widzi do czego tu się można przyczepić
    Moja Galeria zdjęć z Maroko, *** Relacja z wyjazdu na Słowację *** Przebyte Trasy Rowerowe *** Relacja z wyjazdu "Rowerem przez Himalaje"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Tak już jest jak wgórach leży śnieg, a jest ładna słoneczna pogoda. Zdjęcia są świetne. Zapewne oko ludzkie widzi lepiej, ale tego co ono widzi sprzęt foto nie ma szans zapisać. Poza tym czasem, a nawet bardzo często takie kolorowo-czarno białe obrazy w górach się robią https://galeria.olympusclub.pl/album...7/Y0000239.jpg
    sam wielokrotnie tak miałem.

Uprawnienia umieszczania postów