Strona 59 z 107 PierwszyPierwszy ... 949575859606169 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 1067

Wątek: M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/2,8 PRO

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/2,8 PRO

Nikt nikomu wody z mózgu nie robi. Co najwyżej ludzie sami nie rozumieją, co czytają, ale to już ich sprawa.

Jak jest f/2,8 to jest f/2,8, zawsze. A czy to będzie to samo, czy nie, to zależy od wielu innych czynników. Dwie identyczne taczki też są takie same, ale pchaj jedną pod górę, a drugą z górki i jeszcze z wiatrem, to poczujesz różnicę. Nie zmienia to jednak faktu, że masz do czynienia z takimi samymi taczkami
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 14.10.14 o 09:08
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    ale tym samym robi się trochę wodę z mózgu tym mniej doświadczonym w przeliczaniu cropów twierdząc że
    Dobrze, że jesteś.

Ale mając E-M5 który powoli prosi o odesłanie na emeryturę dylemat jest większy.
    Co za błędne rozumowanie. Powoli to nadchodzi złoty czas EM5 (w wersji używany, w pudełku za grosze). Co jest w nim już takiego nieaktualnego? Ja, bez Vojtków nawet bym nie spojrzał na M1 tylko właśnie na M5, teraz lub zaraz po zapowiedzi następcy.
    _____

Camerastaffreview - jak było to przepraszam

http://www.camerastuffreview.com/oly...50mm-f-2-8-pro
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 14.10.14 o 09:26
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    ...

Jasność obiektywu to stosunek dwóch mierzalnych wartości. Obie mają stałą wartość póki nie przebuduje się obiektywu. Czyli

Średnicy otworu i długości ogniskowej.

ŻADNA Z TYCH WARTOŚCI nie zmienia się w zależności do czego zapniemy obiektyw. Ani ogniskowa - bo to cecha fizyczna układu optycznego
    ani średnica 'źrenicy' bo obiektyw ani nie kurczy się ani nie puchnie w zależności do jakiego korpusu jest podpięty.

Słowem jasność obiektywu jest stała. TAKA SAMA jak obiektyw będzie leżał w szafie nigdzie nie podpięty, taka sama jak zapbiemy do matrycy Olympusa i taka sama jak zapniemy do matrycy pełnoklatkowej oraz - uwaga zaskoczenie - taka sama jak zapniemy do wielkiego formatu.

....
    tyż prowda, jeno że g.... prowda.... bo jak obiektyw FF czy m4/3 podepniesz do wielkoformatowca to dostaniesz obrazek w najlepszym wypadku z olbrzymią, nieakceptowalną winietą. Więc wzory wzorami, ale wartości użytkowej obiektywów, ich ogniskowej i światłosiły, nie da się rozważać bez odniesienia do wielkości koła obrazowego.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

tyż prowda, jeno że g.... prowda.... bo jak
    Jan, ale o co walczysz? Kurka, akurat nie mam maślanki a tu powtórka Alternatywy 4...

Micro, płaci się za micro, tu fajnie pokazane: obrazek 56/104 na stronie http://www.optyczne.pl/index.php?art=396

Koniec dyskusji niech ktoś zrobi, chyba, że Jan wstawi fajne kadry z 40-150/2.8!
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 14.10.14 o 09:47
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    393
    Moja galeria

tyż prowda, jeno że g.... prowda.... bo jak obiektyw FF czy m4/3 podepniesz do wielkoformatowca to dostaniesz obrazek w najlepszym wypadku z olbrzymią, nieakceptowalną winietą.
    I co z tego? Wielkość koła obrazowego nie wystarczy do pokrycia całej powierzchni kadru, ale jasność pozostanie niezmieniona. Podobnie można argumentować, że jak wrzucisz samochód o maksymalnej mocy silnika 100 kW do morza, to zamiast pojechać zatonie - ale nie zmieni to w niczym faktu, że parametr techniczny jakim jest maksymalna moc silnika będzie nadal wynosił 100kW.
    W obu przypadkach - zarówno obiektywu m4/3 jak i samochodu - mamy do czynienia z sytuacją, gdy próbuje się używać urządzeń w sposób nieprzewidziany przez ich konstruktora - trudno się zatem dziwić, że w takich nienormalnych z punktu widzenia przeznaczenia urządzenia sytuacjach zachodzą mniejsze lub większe ograniczenia wartości użytkowej. Zresztą zadziała to w dwie strony - obiektyw od aparatu wielkoformatowego da się przez odpowiednią redukcję podpiąć do m4/3, ale najprawdopodobniej jego rozdzielczość będzie zbyt mała, aby dało się w pełni wykorzystać możliwości matrycy aparatu do którego będzie podpięty.
    Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 14.10.14 o 10:02
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

http://www.m43.eu/nowosci/olympus-40...wsze-wrazenia/
    Fotki na normalnych ustawieniach.

Co do AF. W dużym 4/3 podpięcie ec14 spowalniało. Podpięcie ec20 zmieniało często zestaw w MF. MC14 jest telekonwerterem dedykowanym do tego szkła. Pewnie dlatego wszystko śmiga. A warunki zewnętrzne nie były rewelacyjne.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria

popadacie ze skrajności w skrajność. ...
    Ja tam, gdybym miał E-M1 to nawet bym się nie zastanawiał nad kupnem tego obiektywu. Ale mając E-M5 który powoli prosi o odesłanie na emeryturę dylemat jest większy. Zwłaszcza że na kupno E-M1 się na razie nie skuszę bo nie lubię przepłacać, a cena tego aparatu jest sporo przesadzona.
    Ależ to błędne rozumowanie, jak chcesz sobie zrobić aktualizację to dokup najnowszy wizjer.

Nie widzę w systemie aparatu, który mógłby mi zastąpić E-M5, a co do przeliczania, to zamiast zamiast szukania wątpliwych porównań, może sobie zrobisz tabelkę z głębiami ogniskowych dla danego obiektywu zamiast posługiwać się ekwiwalentami innosystemowymi i poszukiwaniem graala w postaci płytkiej go jak chcesz płytkiej go to użyj jednego z obiektywów z f od 0,95. Życie stanie się prostsze, zapewniam.

Polecam taką tabelę, to odrobinę prostej matematyki z kilkoma stałymi i zmienną długością ogniskowej.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Jakby ktoś chciał pobawić się plikami RAW.
    http://banc.icm.edu.pl/40-150/1.php
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

tyż prowda, jeno że g.... prowda.... bo jak obiektyw FF czy m4/3 podepniesz do wielkoformatowca to dostaniesz obrazek w najlepszym wypadku z olbrzymią, nieakceptowalną winietą. Więc wzory wzorami, ale wartości użytkowej obiektywów, ich ogniskowej i światłosiły, nie da się rozważać bez odniesienia do wielkości koła obrazowego.
    SUPER.
    To może żeby było łatwiej zrozumieć

Jeśli obiektyw 100mm o jasności 8 od Hasselblada podepniesz do
    - małego obrazka
    - u/43

to magicznie ściemnieje ?

I tak dobry argument w rozmowie o jasności i ogniskowej bo mógłbyś napisać, że bagnet nie podpasuje....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    296
    Moja galeria

Ja tam, gdybym miał E-M1 to nawet bym się nie zastanawiał nad kupnem tego obiektywu. Ale mając E-M5 który powoli prosi o odesłanie na emeryturę dylemat jest większy. Zwłaszcza że na kupno E-M1 się na razie nie skuszę bo nie lubię przepłacać, a cena tego aparatu jest sporo przesadzona.
    Właśnie mając EM1 i 50-200 /2,8-3,5, nie zastanawiam się nad kupnem "tego obiektywu" czyli 40-150 /2.8. O ile żałuję nieco, że nie kupiłem 12-40 jeszcze na starych warunkach OJ, to w przypadku tele ten błyskawiczny AF nie jest wart dla mnie tak dużej kwoty w zamian za rezygnację z zakresu 150-200; ewentualnie zakupu z konwerterem- co jeszcze podnosi cenę.

Rozumiem tych, którzy chcą jednak go kupić- tak jak APZ , któremu pokład się kiwa i ostrzenie musi być błyskawiczne.

EM5 na emeryturę?? dlaczego?
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra