Tu jest wszytsko w temacie FF i cropa wyjaśnione oraz poparte przykładowymi zdjęciami:
http://neilvn.com/tangents/full-fram...epth-of-field/
E-620, ZD 14-54/2.8-3.5, ZD 70-300/4.0-5.6, Metz 48 AF-1
No nie zmienia - pojawiają się niuanse do odwiecznych dyskusji ( GO, Perspektywa, wielkość pola obrazowania, rodzaj bagnetu )
Perspektywa zależy od kąta widzenia i odległości fotograf /obiekt 1/ obiekt 2.
Zmiana ogniskowej zmieni perspektywę zmiana wielkości matrycy bez zmiany ogniskowej z kolei sprowadza się do wycięcia kawałka ze zdjęcia za pomocą nożyczek - sam obraz się nie przekształci.
tym nie mniej przy okazji dyskusji o jasności jest milion powodów żeby zboczyć na inne tematy
Ostatnio edytowane przez dobas ; 14.10.14 o 12:47
Tak, ale zmieniając kąt widzenia ( ogniskową) , zmieniasz od razu odległość do obiektutak aby pierwszy plan był tego samego rozmiaru. Jeśli wychodzimy od założenia, że głowa ma zajmować taki sam rozmiar kadru. A od tego wychodzimy.
Czyli kąt widzenia obiektywu wymusza zmianę odległości do obiektu a ta wpływa na perspektywę
Przykład coby nie było nieporozumień
Zaczynasz ze 100mm i głowa modelki zajmuje cały kadr ( czoło górna krawędź, broda dolna krawędź )
Zmieniasz szkło na 50mm i podchodzisz bliżej aby głowa zajęła cały kadr.
Sama zmiana ogniskowej nic nie powoduje w zmianie perspektywy ale sama zmiana ogniskowej przy założeniu fotografowania obiektu tak aby był tak samo duży - już wpływa bezpośrednio na odległość
Wide - sama perspektywa zależy od odległości, ale odległość do obiektu zależy od kąta widzenia ( bo założenie zdjęcia jest takie, aby pierwszy plan był tego samego rozmiaru )
A różnice w perspektywie i pokazaniu drugiego bądź pierwszego planu zobaczymy stosując obiektyw szerokokątny z bliska i wąskokątny z daleka.
Ostatnio edytowane przez dobas ; 14.10.14 o 12:59
Grunt to dojść do porozumienia, a w temacie szkła coś nowego będzie? Na ile jest potwierdzona informacja, że ten telekonwerter z zestawu z 40-150 będzie działał z 300/4?
Acha i co złego to nie ja...
----
moje zdjęcia
A ktoś widział już ten 300/4? chociaz mockup?
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra