A na opacznych jak zwykle zadyma...
http://www.optyczne.pl/7563-news-Oly...html#komentarz
Ale co nas to?
Gdybym chciał kupić tak drogie szkło (a mam pod nickiem OJ) wziąłbym je najpierw w Oly Tester czy jak tam to leci. Jest to bardzo drogie szkło i póki co jedyne o takim zasięgu. Nie chcę Oly robić czarnej roboty, ale niektóre z tych fotek przykładowych na optyczne.pl dużo mówią o pracy, z konwerterem szczególnie.
Wnioski: do domu za drogie, zawodowiec kupi bez ani jednego postu na forum, nie patrząc na cenę.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Czytanie Opacznych szkodzi...zdjęcia, jak na nich, całkiem dobre, obiektyw pięknie rysuje...tylko jedno mnie zastanawia...cały czas jest stosowany przelicznik że to jest ten Olek jak obiektyw 70-200mm/f.5.6 na 24x35mm może mi ktoś wyjaśnić, jakim cudem w magiczny sposób zmienia się światłosiła obiektywu. Zdaje się f2.8 to tyle samo czy na m/4.3 czy na FF zmienia się jedynie o te 2EV GO (aczkolwiek porównywanie systemu m4/3 to FF jest równie zasadne jak samochodu typu combi do sportowego naleśnika ) można, ale po co?
Cena jest z kosmosu (nawet nie tak bardzo zestawiając nasze zarobki z tymi normalnymi z zachodu, ) on powinien kosztować ok 3000-3500zł. Wtedy byłaby to ciekawa oferta...Sigma, Tamron robi na lustra odpowiedniki rasowców 70-200mm/2.8 czemu nie zrobi tego ma m4/3?
Ostatnio edytowane przez Bart_1985 ; 13.10.14 o 14:10
Pasjonat amator
Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8
Testując E-M1 z m.ZD 45mm f/1.8 i duzym ZD 50mm f/2 MACRO zauważyłem taką kwestie - wołając z RAW obrazki z m.ZD 45 sa w zasadzie pozbawione aberracji, natomiast ten sam obiekt focony w tych zsamych warunkach z ZD50 wykazuje w niektorych czesciach mała aberracje - ergo.. albo m.ZD jest tak zajebisty ze nie ma aberracji, albo jest juz w RAW korygowany programowo. Koniec.
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Do sensownego AF-C to trza jednak sie przeprosic z lustrzankami konkurencji
No chyba, ze slowu sensowny bedzie blizej namiastce
pozdro
---------- Post dodany o 15:32 ---------- Poprzedni post był o 15:23 ----------
Eeee, jest pare aut kombi co zadzwia niejednego sportowego nalesnika
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Nas niewiele. Ot ciekawostka.
Niestety nie każdy może wziąść udział w OlyTest. Nie wystarczy być OJ. Mnie - z tego co pamiętam - brakuje jeszcze 4000 punktów i weryfikacji mojej osoby przez kogoś jeszcze bardziej zasłużonego.
---------- Post dodany o 15:04 ---------- Poprzedni post był o 15:03 ----------
Ja mam popcorn i paluszki
---------- Post dodany o 15:06 ---------- Poprzedni post był o 15:04 ----------
Dla mnie wystarczy AF-C taki jak w Canonie 5Dc z 70-200 4.0 L USM.
MAF - jak jesteś OJ i potrzebujesz jasnego teleobiektywu to chyba nie masz się co zastanawiać. No chyba że gabaryty Ci nie podchodzą to wtedy też nie masz się co zastanawiać. Skoro masz E-M10 to tym bardziej nie masz się co zastanawiać.
ps. wytłuściłem "potrzebujesz" - bo jak nie, to też się nie masz nad czym zastanawiać no chyba że potrzebujesz zaspokoić chcice...