Strona 32 z 130 PierwszyPierwszy ... 2230313233344282 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 1295

Wątek: Muminek na tropie...

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria

Odp: Muminek na tropie...

Znowu super seria, zazdroszczę ogrodu , w moim lęgną się tylko ślimaki
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar kris70
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Hej Marcin. Chciałbym zapisać się na najbliższy, wolny termin do twojej czatowni
    Wrzutka rewelacyjna, gratuluję.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    334
    Moja galeria

Kolejny raz dziękuję.

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Fajny ten Twój ogród. Czekam na relację z życia mrówek
    Pomyślę nad tym, ale może już nie w tym sezonie, bo ich aktywność wyraźnie spada, może jakiś film

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Też muszę tak kiedyś zawitać, bo cudeńka z tego ogrodu pokazuje...
    Zawsze wszystkich zapraszam

Cytat Zamieszczone przez Careme Zobacz posta
    Skuszony tym tematem połaziłem trochę wypatrując ptaków, ale jeśli kowalik jest szybki, to jak dla mnie sikorka jest błyskawiczna . Wszystkie zdjęcia nie ostre, a co się przymierzę, to już ptaka w tym miejscu nie było....
    Nad kowalikiem i sikorkami trzeba troszkę popracować. Zrobienie udanego zdjęcia, bez wcześniejszego przygotowania to czysty przypadek.
    Może kowalik jest troszkę łatwiejszy, bo podchodzi znacznie bliżej człowieka i można go delikatnie zachęcić, wiosną wabiąc dźwiękiem, ale bardzo ostrożnie i drugi najlepszy sposób, znaleźć miejsce, gdzie ptaki aktualnie przebywają i dokarmiać je różnorodnym ziarnem.
    Nie są wybredne, zimą można je częstować słonecznikiem (jest najtańszy) lub zmieloną, surową słoniną, najlepiej wymieszaną z nasionami, taki wabik można uformować w kule i rozwieszać lub wciskać w szczeliny w korze drzew.
    Takie przysmaki zwabią nie tylko kowalika, również większość sikor, różne dzięcioły i wiele innych gatunków. Najważniejsza jest regularność w dokarmianiu, ptaki muszą się oswoić z miejscem i po pewnym czasie będą łatwiejsze do sfotografowania.

Warto też pomyśleć o jakimś konkretnym miejscu (patyk, gałązka, korzeń) z odpowiednio oddalonym tłem (by uzyskać odpowiednie rozmycie i kolor tła) i w pobliżu tego konkretnego miejsca rozkładać pokarm, jeśli uda nam się zwabić ptaki, to mamy już połowę sukcesu.

Kolejny etap: obserwacja, różne gatunki przylatują o różnych porach i to trzeba zaobserwować na swoim terenie, określić kiedy mamy szczyt aktywności danego gatunku, często jest to zależne od pogody (temperatury, opadów, nasłonecznienia) i obecności ludzi w pobliżu. Bardzo przydaje się wtedy jakaś lornetka, a najlepsza jest luneta obserwacyjna (pozwala na obserwacje ze znacznej odległości), trzeba na to poświęcić trochę czasu, ale dzięki temu zobaczymy dokładnie gdzie siadają konkretne gatunki, najczęściej mają swoje ulubione miejsca i właśnie tam staramy się je sfotografować, to jest kolejny etap do sukcesu.

Ostatnia rzecz jaką możemy zrobić, by zwiększyć prawdopodobieństwo udanego polowania, to kamuflaż. Najprostszy sposób: siatka maskująca. Jest jeszcze wiele innych metod, ale ta jest chyba najtańsza.

Teraz przy odpowiedniej pogodzie wystarczy zabrać sprzęt, obowiązkowo statyw, poczekać na odpowiednie światło i modela i powinno coś z tego wyjść.

A to moje pierwsze próby upolowania kowalika, byłem z tych zdjęć bardzo zadowolony:

117.

118.

119.

120. Bardzo lubię obserwować ptaki w deszczu.

121.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria

Rewelacja. Świetna wrzutka. Ładne zdjęcia.
    No muszę przyznać że jest na co popatrzeć.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Marcin, szacunek bardzo wielki. Świetna seria kowalikowa.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

117,118,120 bajeczne.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Marcin, szacunek bardzo wielki. Świetna seria kowalikowa.
    Dołączam się do Romczura i powiem tylko: ciężko się oderwać od lektury Twojego wątku.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lisiajamka1
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    416
    Moja galeria

Piękne i nieszablonowe zdjęcia sprawiają, że zawsze z wielką przyjemnością zaglądam do Twojego wątku

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    334
    Moja galeria

Miło, że się podoba.

Cytat Zamieszczone przez kris70 Zobacz posta
    Hej Marcin. Chciałbym zapisać się na najbliższy, wolny termin do twojej czatowni ...
    Zaraz sprawdzę w grafiku najbliższy wolny termin

Kolejna odsłona kopciuszka, ostatnio często je widywałem, jeszcze nie odleciały na zimowanie.
    122.

Kopciuszki coraz częściej można spotkać w miastach, polubiły zurbanizowane tereny.
    123.

U mnie gniazda zakładają wysoko pod dachem wiaty, w ogrodzie lęgną się już od kilkunastu lat.
    124.

Kolejny gatunek: pokrzywnica.
    W ostatnich tygodniach obserwacja tego gatunku sprawiła mi dużo radości, jest to ptak nieliczny w moich stronach, przy tym bardzo skryty i płochliwy. Pokrzywnica pojawiła się u mnie po raz pierwszy i mam nadzieję, że w przyszłym roku również u mnie zagości.
    125a.

Ptak należy do rodziny płochaczy. Wiele osób zna płochacza halnego z górskich wędrówek, ptaki są do siebie podobne.
    Mam tylko kilka kadrów, które mogę pokazać, nie jest łatwy do fotografowania, przed czatownię zalatywał tylko wieczorem i rzadko wychodził na otwartą przestrzeń. Można go też pomylić z wróblem.
    Większość czasu spędza na ziemi w poszukiwaniu pokarmu, często przykuca.
    125b.

I może jeszcze dla urozmaicenia: szpak zwyczajny
    126.

Tak zabezpiecza się przed utratą ciepła, robi się puchaty i wystawia tylko jedną nogę. Zdjęcie zrobiłem w marcu, zaraz po przylocie z zimowania, ptaki w tym czasie zaskoczył mróz i śnieg.
    127.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Zdjęcia jak zwykle świetne, nawet nie chcę wybierać "najlepszego", bo wszystkie zasługują na pochwałę. Do tego jeszcze interesujący instruktaż. Brawo!

---------- Post dodany o 18:55 ---------- Poprzedni post był o 18:49 ----------

Cytat Zamieszczone przez Muminek Zobacz posta
    Kolejna odsłona kopciuszka... pokrzywnica...szpak zwyczajny
    Dopiero wrzuciłem komentarz, a tu następna porcja cudowności
    Szpak pękaty jednonożny -

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów